GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GAZİANTEP

 

Ahmet AYAZ

Ahmet AYAZ

Gaziantep Güneş Gazetesi 4/10/2022

 

       Saygıdeğer  okurlarım, bugün sizlere kültür, sanat ve edebiyat tarihimizin dününden ve bugününden söz etmek istedim.

         Gazi Şehrimizin geçmişine bir göz atıp da, bir filim şeridi gibi gözlerimin önünden geçirdiğimde, sanki aklım duruyor. İslami yönden baktığımız zaman, Hafız Tevfik Karslıgil, Adil Özbek Hocamızı  hatırlarız. Yazar çizer olarak Cemil Cahit Güzelbey, Ömer Asım Aksoy, Şakir Sabri Yener vardı. 1960 lı yıllarında Almacı Pazarında bir dükkan kiralayıp, Ramazan Bayramından 15 gün önce, Ramazan Paketi dağıtan bir  İmam Hüseyin İncioğlu vardı. Oğuzeli’nin Yakacık köyünde bir Zekeriya Hoca vardı (Zekeriya Erçin) uzun süre Yakacık (Zıranba) Köyünde camii imamlığı yaptı. Zekeriya Hocamızın eşi Ayuş Ana, bağında, bahçesinde, bostanında turfanda yetişen sebze ve meyveleri, toplayıp evine getirirken, benimde çocukluk yıllarımda, yollarda rastladığı  çocuklara dağıtarak gelirdi evine. Zekeriya Hoca Mimar Müh. İlhan Yazgan ile Mimar Müh. Hasan Yazgan’ın dayılarıdır. Zekeriya Hocamızın o zamanlar yaşı yetmişin  üzerindeydi. Almacı pazarından geçerken, İmam Hüseyin İncioğlu’nun adamlarının Ramazan paketi dağıttıklarını görür. Köyümüzden inşaat işçiliği yapan 3 kişi aklına düşer. Onların şimdi adları da aklımda, fakat yazmayacağım. Zekeriya Hocamız  onların için 3 defa sıraya durur. Paketleri alır, akşam vakti onların oturduğu işçi kahvesine götürüp, onlara verir. O zamanlar ticari taksi de yoktu. Nasıl götürdü bu 3  paketi, onu da bilemiyoruz. Bir akşam köyde bu olayı anlatırken kendisinden sordular. Hocam 3 defa sıraya durduğunu acaba fark etmediler mi? Diye sorduklarında,  Zekeriya Hocamız, paketi veren tanıdı ve gülümsedi. Ama paketi verdi dedi. Peki,  paketleri ne yaptın dediklerinde, evime getirmedim ya, yerlerine ulaştırdım dedi, Zekeriya Hocamız.

       Saygıdeğer okurlarım. Günümüzde bunlar yok olup gittiler. Üzülerek yerlerinde yeller esiyor demek zorunda kaldım. Çünkü yerlerinde yerlerini tutacak bir kimseleri kalmadı. Fakat İyi ki Konukoğulları varmış. Rahmetli Sani Konukoğlu ebediyete göç etti. Fakat yerinde bıraktığı Abdulkadir Konukoğlu, Adil Konukoğlu ve diğerleri, Sani Konukoğlu’nun hayır işlerini kat kat yükseklere çıkarıyorlar. Sağ olsunlar.

       Gelelim yazıp çizme konusuna. Rahmetli Cemil Cahit Güzelbey ile aramızda yaş farkı  olmasına rağmen, aile dostumdu.  Yazım konusunda kendimi Gaziantep’in kültür adamlarının mirasçısı olarak görüyorum ve karınca, kararınca  yazıyorum. Burada yeri boş kalanlara da üzülüyorum. Yukarıda adı geçen ve ebediyete göç edenlerimize ve  Sanı Konukoğlu’na Yüce Allahtan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun diyorum. İnşallah Gazi Şehrimizde koca kütükler filiz verirler. Bildiklerim ve burada aklıma gelenlerden, Gaziantep’in kültür sanat ve edebiyatı için, bir Gaziantepliden daha çok çalışan  Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Mehmet Hengirmen, Av. Abdulhadi Bay,  Dr. Samet Bayrak, Dr. Ahmet Çevik, Asım Mıhçıoğlu, İbrahim Alisinanoğlu, Bekir Sıtkı Severoğlu, Halit Ziya Biçer gibi kültür ve edebiyatımıza emek verenler var. Bunlar çoğalır umudundayım. Ayrıca yeni yetişen kalemler bekliyorum, iş adamları, sanatkarlar bekliyorum. İnşallah bu şehirde beklediklerimi bulurum.

       Bakınız, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay ve eşi Meral Ay 2 tane okul yaptırıyorlar. Gazi Şehrimize.  İnşallah bu genç kardeşimiz İbrahim Ay’ın başındaki olumsuzluğu, yüce Allah defeder de, hayırlı işlerini engellemez diye dua ediyorum.

 

         Şunu da unutmamak gerekir,  Eski Mebus ve Şahinbey eski belediye başkanımız Yaşar Ağyüz, kültür, sanat, edebiyat adamı değiller. Fakat, günümüzde Gazi Şehrimizin kültür sanat ve edebiyatına   hizmet verenlerden birisi olduğunun, bilinmesi gerekir. Yaşar Ağyüz 1991 tarihinde yurt dışına açık, 1063 kişinin katıldığı şiir yarışması düzenledi. Ödül törenine  İstanbul TV den bir bayan bir erkek sunucu getirdi, program GAP TV. Yayınlandı. 2012 yılından günümüze kadar şair-yazar-ses sanatçıları ve Gaziantep’imizin kültür adamlarını içine alan “Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar” adlı 234 sayfalık kitabımdan 2003 tarihinde, 2.000. adet bastırıp, sanatseverlere ulaştırdı. Yaşar Ağyüz’ün bütün ısrarına rağmen kitabın telif hakkını Şahinbey Belediyesine bağış yaptım. Günümüzde Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nun, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in de, şehrimizde kitap fuarları açmalarını görmezlikten gelemeyiz. Sağ olsunlar diyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Av. Abdulhadi Bay’ın Nisan 2010 tarihinden bu güne kadar yayımlamış olduğu KUMRU Dergisi bütün Türk Devletlerine ücretsiz olarak gidiyor. Ayrıca bu dergide Türk Dünyasından şair ve yazarlar var. Gaziantep’imiz gerçekten de bir marka şehirdir. Sanko Park, Gaziantep’imizin gururudur. Merinos Halıları ise,  şehrimize renk katmaktadır. Allah bunların ve bunlar  gibilerinin sayılarını artırsın diyorum. Günümüzün Ses  Sanatçılarına bir göz atacak olsak, Edip Akbayram, Ebru Gündeş, Ozan Doğulu, Kenan Doğulu, Burak Kut, Metin ve  Nesrin Körükçü, TRT Sanatçısı Mehmet Demir, Mustafa Uğur gibi ünlü ve popiler isimlere rastlarız. Bugün burada aklıma  gelen bunlardır. Elbette dahası var, Elbette Gaziantep’imiz  marka şehirdir.

,

 

( Geçmişten Günümüze Gaziantep başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 4.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.