-Türk halkı Rumeli'de yerleştiği her erde yer Gayri Müslim halktan biraz uzak izole bir toplumdu. Yerleşim yerini büyüklüğüne göre mescid/cami-hamam üçgeninde Türk yerleşim yerleri kuruldu. O dönemde büyük şehirlerin çoğu kale içinde olduğu için çoğunlukla kale dışına Türk mahalleleri kuruldu. Osmanlı döneminde fethedilen yerlerdeki gayri Müslim halk asla zorla göç etmeye veya din değiştirmeye zorlanmadı. İlginçtir Balkanlarda Müslüman olan kişi sayısı azdı. Tarihçiler bunu halkın dini ve kültürel olarak baskı yaşamamasıyla açıklıyorlar.  Bu bakımdan Rumeli'deki Türk halkının dini ve milli kültürüne her zaman bağlı kaldığını iddia edebiliriz. 
-Eğitim: Osmanlı toplumunda 5-11 yaş arası temel eğitim ücretsizdi. Sıbyan-mahalle mektebleri mescid/cami'nin bitişiğinde yapılırdı. Nüfusa göre bağımsız binada çalışan mektepler de vardı. Sıbyan Mektebleri ve her kademe medreseler vakıflar tarafından işletilir. bina görevli öğrencilerin masrafları karşılanırdı.(Osmanlı döneminde Anadolu'da 1000 civarında medrese olduğu kayıtlara geçmiştir. 
-Katı sınırları olmayan toplumsal sınıflara sahip Osmanlı toplumunda en imtiyazlı sınıf Askeri sınıftı( Askerler ve -Kadı/Müderrisler. Bu sınıftakiler imtiyazları sebebiyle elde ettikleri zenginliği toplum yararına hayır işlerinde kullanmaktan çekinmediler.(Günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğünde 50.000 vakıf belgesi vardır.) 
-Dini Hayat: Osmanlı toplumunda dini hayatın merkezi camiler ve dergahlardı. Bu ikisi de vakıflar tarafından destekleniyordu. Kadı ve Müderrislerin pek çoğu aynı zamanda tarikat ehli veya muhibbi olduğu için Dergah-Medrese kavgası pek olmadı. Medrese ve dergahların insanlara bağlı olarak bozulmaya başlamasıyla Ulema/Şeyh/derviş kavgaları arttı.
-Kuruluş ve gelişme dönemiyle ilgili kitap yazmak fikrindeyseniz ö dönem kişilerini ayrıntılı araştırmanız gerekir. Çünkü aynı isme sahip olduğu için karıştırılan devlet adamları vardır.(1390'lı yıllarda Vidin Kalesini fetheden Hoca Firuz Bey ile aynı dönemlerde Silistre muhafızlığı yapan ve Eflak üzerine akınlar yapan Firuz Bey farklı kişilerdir.(Hoca Firuz Bey daha sonra Paşa, Kara Timurtaş Paşanın oğlu ve 1396 dan sonra Rumeli Beylerbeyidir. İkinci Firuz Bey Mihaloğlu ailesinden olup daha sonra Tırnova'ya yerleşmiş bin akıncı beyidir. Aynı şekilde Üsküp Sancak Beyi Paşa Yiğit Bey ve Eski Zağra'da bulunan Gümlüoğlu Paşa Yiğit Bey farklı kişilerdir. 
Buraya kadar yazdıklarımla az da olsa meramımı anlattığımı sanıyorum. Yazacağınız kitabı Sami Biber gibi bir tarihçi okuduğunda rezil olmak istemiyorsanız Osmanlı tarihine ait bulabildiğiniz her türlü kaynağa ihtiyacınız var. Z.Velidi Togan, İ.Hami Danişmend, Fuat Köprülü, Tayyip Gökbilgin'in eserlerini mutlaka temin edin(İnternette ücretsiz bulma imkanı var. Ayrıca ö dönemlerdeki dini ve toplumsal önderlerin hayatlarını da incelemeniz gerekir. Diyanet İslam Ansiklopedisi bu bakımdan gerçek bir hazine. Aynı şekilde 1999 yılında basılan 12 ciltlik Osmanlı kitabı baş ucunuzda olmalı. 
Şevket Adnan Şenel Selanik içinde Sala Okinir isimli ödüllü tarihi romanıyla(Genç Okur Yayınları) ilgili verdiği röportajda başlamadan önceki üç yıl o döneme ait bulabildiği bütün kitapları okuduğunu söylüyor.
İnternette yayın yapan Academia edu.tr sitesinde de ağzınızı açık bırakacak akademik araştırma ve metinlere ulaşabilirsiniz. Bu kadar sıkıntılarla hala tarihi roman yazmak istiyorsanız başarılar dilerim. En önemlisi de kitabınızı yazdıktan sonrası için sinirleriniz sağlam olmalı. Kolay gelsin.
( Nasıl Yazmalı Acizane Tavsiyeler 2 başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 10.05.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.