Zengin sembol ( alışık olduklarımız sembol, özgün olanlar imgedir) uyumlu seslerle, ritimli sözlerle ortaya çıkan bir edebi anlatım biçimidir. Şiir şairin düş gücüyle hayat bulur. Şair, kendi hayal gücünü anlatabilmek için aşina olduğumuz kelimeleri kullansa da yeni baştan yaratır. Sözcüklere sözlük anlamlarının dışında yeni anlamlar katar, onları dilin genel kuralları içindeki cümle yapılarından çıkarır farklı söz dizinleri oluşturur.

Okuyucuya hissettirmelidir: Anlatılmak istenen düşünce ve duygular etkili ve yoğun biçimde aksettirilmesi gerekir.    

Dilin kullanımı çok önemlidir. Eserde dil kurallarına özen gösterilmelidir.

 

Üslup: şiir yoğun anlatıma sahip sürükleyici tarz ve duru bir dil kullanılması üslubu şekillendirir. Anlatımda aksama olmadan tarzına uygun biçimsel ve anlamsal özellikler taşımalıdır.

 

Şiirin teknik yönü

Şiirde bireysel duygu ve düşünceler, olaylar anlatılmak istenmişse imge değeri yüksek olmalıdır.

Toplumsal bir konuysa hem yalın hem anlaşılır olmalı aynı zamanda edebi zevke dönüştürmelidir.

Özgünlük şiirde çok önemlidir, şairin kendine has bir tarzı yakalaması ve bunu aksettirmesi gerekir.

Şiir etkili olmalıdır, rahatça her yerde okurum diyebilecek kadar, okuduğunda da dinlettirecek kadar.

Şiirde konuşan, şairin sesini ve söyleyişini emanet ettiği kişi veya varlığa “söyleyici” adı verilir. Şairin sesini duyurabilen hayali kişiliktir (şiirsel ben). Değişik şiirlerde ben gibi biz de ( fiil ve zamirlerle de farklı kişilikler oluşturulur) olabilir. Söyleyicinin şiirdeki tavrı (üzgün, meydan okuyan, cesaret verici vb.) ve hitap ettiği kişi veya varlık şiirin akışını da belirler.

 

Not: şiirde kullanılan edebi sanatlarla devam edeceğiz.

 

( Şiir Nedir başlıklı yazı Afet Kırat tarafından 19.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.