Durdu ŞAHİN: Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Kenan YAŞAR: 1971 Mecitözü doğumluyum. 1989 Dokuz Eylül Üniversitesi Tapu Kadastro ve 1994 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 1996 yılından beri Çorum’da serbest avukatlık yapmaktayım.

Lise yıllarından itibaren başta şiir olmak üzere edebiyata olan ilgim gerek okuma gerekse yazma anlamında devam ediyor. 200 kadar şiirim var. Bunlardan 67 tanesini bu yıl nisan ayında “Mor Hırkalı Aşk” adı altında kitaplaştırdım. Bir yerel gazetede “Kum Saati” adı altında köşe yazarlığı yapmaktayım. Ayrıca “Yazılıkaya Kültür ve Sanat Eki”nin yayın kurulunda bulunmaktayım.

Durdu ŞAHİN:Neleri yazmalıyız?

Kenan YAŞAR: Yazmak tarihe not düşmektir. Yazılan an’ı dondurup adeta fanusa koymaktır. İnsan kendi içine dönüp neden yazması gerektiğini sorgulamalıdır. “Neden”i bulmak,”neyi” ya da “neleri” yazmalı sorusuna cevabı da beraberinde getirecektir.

Yazmak “eşittir”in öteki tarafı olmalı. Denklemin bu tarafına konulması gereken değerler öncelikle yerleştirilmelidir. Hangi alan olursa olsun tarihsel birikime kültürel birikime dahil olacak adeta ölümsüzleşecek olan “farklılık” ve “ayrıntı” dır. İnsanın çeşitli konularda denklemin solundaki değerleri doğru seçme adına yazmaya yönelik hazırlığı sporcunun ısınma hareketleridir. Ama özel anlamda “Yazmak”, bir şeyi güncel hayatın o anına yansıdığı çok zengin bir bakış açısıyla yansıtmaktır.

Durdu ŞAHİN: Günümüz insanı neden az yazıyor?

Kenan YAŞAR: Aliye İzzetbegoviç “Hiç kimse ortalama insan olmak istemez” der. Toplumsal hayatı düzenleyen kurallar ise insanı kurallara harfiyen uyan ortalama insan olmaya yiter. İnsanların az yazmasının temelinde de farklılıkları yaşatmaya dair bir bakış açısı yerine bireyleri aynileştirmeyi seçen modern hayattır.

İnsan kuşatılmıştır. Birey, her dakika oyuncağı değiştirilip yeniden merakını çekecek oyuncaklar önüne konulan çocuk gibi sürekli bir meşgul edilmektedir. Şartlandırılmış insan kendini ve çevresini sorgulayamamaktadır.

Okumayan,düşünmeyen insanın doğal olarak yazamamaktadır. Daha da vahimi bunu ihtiyaç olarak hissetmemektedir.

Durdu ŞAHİN: Yazmanın yaygınlaşmasını engelleyen sebepler
nelerdir?

Kenan YAŞAR: Yeni bir duvar, büyük ölçüde eski temellerin üstünde yükselir. Eski duvardaki bazı taş ve tuğlalar kullanılır. Geçmişle ilişkisini kesmiş bir birey böyle bir ihtiyaç duymamaktadır. Çinliler “ En ileri giden ok, en çok geri çekilen yaydan çıkar” der.

Eğlence kültürü, magazin kültürü insanları farklı yollara kanalize etmektedir. Evinde kitap bulunmadığını ya da okunmadığını ifade eden öğretmen, avukat, mühendislerle karşılaşıyoruz. Hiç şiir okumadığını ifade eden şairlerle karşılaşıyoruz.

Üniversite öğrenimi görenler hatırlayacaktır. Kitap okuması dikkat çekenler için “inekliyor” tabiri kullanılıyor. İpek mendillerin atıldığı, selpak mendillerin kullanıldığı gibi her şey tüketimin konusu olmaktadır. Saman alevi gibi yükselen adından söz ettiren konular bir anda unutulup gitmektedir. Yapay tartışmalar düşünce dünyasını toza dumana katmaktan başka işe yaramamaktadır. Her konu erbabının dışındaki insanlar tarafından konuşulmaktadır.

Hakikat güncelle irtibatlandırılabildiği, metaya dönüştürülebildiği ölçüde önem kazanmaktadır. Günceli yakalamak güzeldir ve fakat bu güncel sabun köpüğü durumunda olan güncel değildir. Niteliğin değil niceliğin artı değer sayıldığı bir çağ insanı rakamlara yönlendiriyor. Rakamların harflere dönüştüğü “ebced”ler yerine, harflerin kelimelerin rakamlara dönüştüğü istatistikler önemsenir oldu.

Okumayan düşünmeyen bu suretle kendini tanıyamayan insan kendini ifade edemez oldu. Yazamaz oldu. Çağın insanı mektup yazmayı bilmeyen,dilekçe yazmayı bilmeyen, duygularını karşı tarafa bildirmekten aciz, hazır mesajlarla sevgisini ifade eden birey haline geldi.

Durdu ŞAHİN:Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kenan YAŞAR: Son olarak mesajımız kısa olsun: Akmak için dolmak lazım. Hayatı iyi okuyamayan iyi yazamaz.

Durdu ŞAHİN: Teşekkür ederim.

Kenan YAŞAR: Size ve çok değerli okurlara ben teşekkür ediyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum.


Kenan Bey cep: 0 532 3559912
Kenan Bey e-mail: [email protected]

Konuşan:Durdu ŞAHİN
( Şair Yazar Kenan Yaşar İle Yazmak Üzerine Bir Konuşma başlıklı yazı Durdu ŞAHİN tarafından 19.03.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.