Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 17.12.2019
Okunma Sayısı : 899
Yorum Sayısı : 0
      Bu güne kadar yazılarımı okumak lütfunda bulunan saygıdeğer arkadaşlar:Uzun bir araştırmanın sonucunda hazırladığım Al-i Osman-Büyük Osmanlı isimli kitap çalışmamı sizlerle paylaşmaya çalışacağım inşallah. Araştırmam sırasında Osmanlı hakkında pek çok şeyi eksik bildiğimi farkettim.Kimseye bir şeyler dikte etmek niyetinde olmadığımı bilmenizi isterim.



‘’Doğru bir tarih algısı için önce yaşadığınız toplumu anlamanız gerekiyor’’Profesör Zafer Toprak 5 Şubat 2018 Söyleşi: Özgür Duygu Durgun / Kurumsal İletişim Ofisi


Pirim Ebu Bekir Taybadi bana yazmıştır ki; "Ey muzaffer Timur! Devlet işlerinde şu üç şeyi ihmal etme:Birincisi istişare,ikincisi sabr, üçüncüsü sağlam ve uyanıklılıkla iş yapma.

Zeynüddin Ebu Bekir Taybidi:Horasanlı ünlü şeyhülislam,barış yanlısı ve raiyetsever insan. -tüzükat-ı Timur, Kutlukhan ŞAKİROV-Adnan ASLAN


Büyük Türk hakanı Timur Han kendinden sonra saltanata geçecek oğullarına nasihat olmak üzere, kaleme aldırdığı düsturlarını şu şekilde ifade etmektedir;"Tecrübe bana gösterdi ki, din ve kanunlar üzerine istinat etmeyen bir hükümet uzun müddet payidar olamaz. Böyle hükümet çıplak olup kendini gören herkese karşı gözlerini yere diken ve herkes yanında hiç hürmet ve itibarı olmayan adama benzer. Kezalik öyle hükümet tavanı, kapısı, avlu duvarları olmayan ve her önüne gelenin içeriye dalabildiği eve de benzetilebilir."(Ahmet ŞİMŞİRGİLl-Kayı)



Allahü tealanın emirlerine muhalif bir iş işlemeyesin!Bilmediğini şeriat ulemasından sorup anlayasın!İyice bilmeyince bir işe başlamayasın.Sana itaat edenleri hoş tutasın.Askerine in”amı,ihsanı eksik etmeyesin ki,insan ihsanın kulcağızıdır.Zalim olma!Alemi adaletle şenlendir ve Allah için cihadı terk etmeyerek beni şad et!Ulemaya riayet eyleki,şeriat işleri nizam bulsun!Nerede bir ilim ehli duyarsan,ona rağbet ,ikbal ve hilm göster!Askerine ve malına gurur getirip,şeriat ehlinden uzaklaşma!Bizim mesleğimiz Allah yoludur ve maksadımızAllahın dinini yaymaktır.Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir.Sana da bunlar yaraşır.Daima herkese ihsanda bulun!Memleket işlerin noksansız gör!Hepinizi Allaü tealaya emanet ediyorum.”

Osman Gazi’nin vasiyeti Ramazan AYVALLI,Tarih ve Medeniyet Dergisi Ekim 1994



( Al-i Osman-büyük Osmanlı başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 17.12.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.