Edebiyat türleri arasında Deneme ve Hikayeler, önceleri roman kadar önemli değildi.Zaman değişti.İnsanların zamanı uzun soluklu okumalardan uzaklaştı.Şiirler okundu.Ama şiir kitapları da çok satmadı.
Bu durum deneme ve öykülerin önemini artırdı.
Bir edebiyat sohbetinde Cemil Meriç şöyle demişti mealen;deneme geleceğin önemli edebiyat türlerinden olacaktır.O nun tesbiti bugün için doğru çıktı.

Said Faik'in hayat öyküsü durağan değildir.Hiçbir işte uzun soluklu çalışmamıştır.Akademik hayatı da öyle.Bu yüzden öykü yazmış.Uzun yazılar ve romandan uzak durmuş.Bir yolcu gibi.Her yerde kısa konaklamış.Öykülerinde kişileri sade hayatın içinden almış.Doğa ve hayatın içinden gelmiş kişilerin sıcak özlem ve acılarını,umutlarını okuyuculara yansıtmıştır.
Bu zamanlarda tekrar okunduğunda ,yazıldığı döneme ışık tutmakta.O dönemin en ince ayrıntılarına kadar bilgi vermekte.
Roman dan uzak kalması kendi özel hayatı gibi bir yere bağlanamamaktan sanırım.O her yerde..Haydarpaşa garında ,bazen bir kahve hanede.O her yerde.Tutunamayanların yanında değil,hayata umutla bakanların yanındaydı.

Her şehrin bir Said Faik'i vardır. Kayseri'nin de Emir Kalkan'ı vardı.O da hayata olduğu gibi bakan sıradan insanların arasındaydı.Yaşadığı dönem de sırandan insanların heyecanlarını.acılarını,umutlarını yazan Kalkan o döneme ait sosyal,kültürel değerlerin kayıt altına alınmasını sağlamıştır.
Ünü Faik kadar olmasa da Kanatsız kuşlar şehrini okuyan edebiyat sevdalıları mutlaka o nun öykülerinde yer alan kişileri sevecektir.İkiside yaşarken tanışmış olsalardı ne konuşurlardı .Merak konusu.

Birde Oğuz Atay var edebiyatımızda.Hala ilgiyle okunan romanları öyküleri var.Yazdıkları arasında en önemlisi Tutunamayanlar.Ama  O nun Tutunamayan'ları akedemik çevreden.Neden tutunamadıkları merak konusu.Çok okuyan ,çok düşünen roman kahramanları vardı.Çok da uzun yazmış bu konuda.Bu romanda söylediklerini  Olrıc le yaptığı konuşmaların  her biri bugünlerde sosyal paylaşım sitelerinde en çok ilgi gören yazılar arasında yer almaktadır.
Ttutunamayanlara tutunan bu yazarlar sade hayatları kayıt altına alarak tutundular.
Bu kıymetli yazardan sonra bakalım kimler sade hayatları kayıt altına alacaklar.
( Said Faik,emir Kalkan,oğuz Atay..tutunanlar başlıklı yazı M.Filizman tarafından 14.11.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.