Necip TOSUN / Dedalus Yayınları

Türk Edebiyatında öykü üzerine çok fazla şey konuşulmaz, düşünce üretilmez. Zira öykü üzerine konuşmak için çaba, sabır ve birikim gerekmektedir. Öykünün gelişimini, dönüşümünü, yeni yönelimlerini belirlemek, öykü adına ortak bir bilinç ve bellek oluşturmak için çaba sarf eden Necip Tosun; son on yılını öykünün kuramsal temellerini araştırmaya, öncü birikimler ile çağdaş, güncel temsilcilerini okumaya / incelemeye ayırmış tüm bu çalışmalarının sonucunda ortaya üç kitap çıkmıştır. Modern Öykü Kuramı, Öykücülüğümüzün Kırk Kapısı, Günümüz Öyküsü…


Necip Tosun, 1960 Kırıkkale doğumludur. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. Halen bir kamu kuruluşunda görev yapmaktadır. İlk öyküsü “Yangın” 1983 yılında “Aylık Dergi”de yayımlandı. Öykü, eleştiri ve sinema yazıları; Mavera, Dergâh, Eşik Cini, Hece, Heceöykü, Karagöz, Kitap-lık, Dünyanın Öyküsü, Post Öykü, İtibar Dergilerinde yayımlandı. “Otuzüçüncü Peron” adlı öykü kitabıyla 2005 Türkiye Yazarlar Birliği, “hikâye”, Modern Öykü Kuramı kitabıyla 2011 yılı edebî eleştiri”, Ansızın Hayat kitabıyla "2014 Ömer Seyfettin Öykü Ödülü"nü aldı.


Yayımlanmış eserleri: Öykü: Küller ve Uçurumlar (Hece, 1998),  Otüzüçüncü Peron (Hece, 2005), Ansızın Hayat (Hece, 2014); Deneme: Hayat ve Öykü (Hece, 1999); İnceleme: Türk Öykücülüğünde Rasim Özdenören (İz Yayıncılık, 1996), Türk Öykücülüğünde Mustafa Kutlu (Dergâh Yayınları, 2004); Film Defteri: (Dergâh Yayınları, 2005), Modern Öykü Kuramı (Hece, 2011), Öykümüzün Kırk Kapısı (Hece, 2013), Doğu’nun Hikâye Kuramı (Büyüyenay, 2014)


Necip Tosun yıllarını öyküye adamış bir isimdir. Geçtiğimiz günlerde Dedalus Kitap tarafından “Günümüz Öyküsü” adında bir kitabı yayımlandı. Yazar;  1980 sonrası dönemin izini sürerek son dönem öyküsüne ilişkin bir birikim oluşturmak, dikkat çeken isimleri bir bütünlük içinde aktarmaktadır Günümüz Öyküsü’nde. Elli öykücünün tüm kitapları incelenip son otuz beş yılın panoraması çıkartılmış, öyküye ait sorunlar, yönelimler ve kuramsal yaklaşımlar da tartışılmıştır.


Fatma TÜRKDOĞAN

( Günümüz Öyküsü başlıklı yazı F.TÜRKDOĞAN tarafından 10.10.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.