Emek harcamadan, ter dökmeden bilet satın alarak kestirmeden zengin olma hayali kurmak, bilinçsizlik, hırs ve günü kurtarmaya yönelik eylemler kabilindendir.

Kumar ve benzeri kötü alışkanlıklar hakkında Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey İman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar, fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah`ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (2 Maide, 90-91)

Diyanet’in bu konudaki fetvası da: Milli Piyango ve Şans Oyunlarının haram olduğu yönündedir!..

 

En temiz kazanç el emeği ile kazanılandır. Kazancın helal olması, meşru yollardan elde edilmesine bağlıdır. Geçimin helal yollardan sağlanması, dinimizce ibadet olarak değerlendirilmiştir.

 

‘Hangi kazanç en temiz ve en helal yolla elde edilmiş olur?’ diye sorulduğunda Sevgili Peygamberimiz(s.a.v.); “Kişinin el emeği ile ve kimseyi aldatmaksızın yaptığı meşru ticaret yoluyla elde ettiği kazançtır` cevabını vermiştir.

 

Şans ve kumar oyunlarının temel niteliği, hiçbir emek sarf edilmeden, haksız yere kazanılmış olmasıdır.”

 

Böylesine haram bir kazancın kişiye pek de hayrı olmuyor doğrusu… Sözü fazla uzatmadan meselenin vahametini daha iyi anlamak için sanırım birkaç çarpıcı örnek vermek yeterli olacaktır:

 

1-               Sayısal Loto'dan 760 bin lira kazanan Hasan Tuncel, haraç isteyen akrabaları tarafından öldürüldü.

 

2-               1990 yılbaşı çekilişinde 1 milyar 250 milyon lira kazana Cem Postacı oğlunu trafik kazasında kaybetti. Kazandığı parayla emlak işine giren Postacı, bir süre sonra iflas etti.

 

 

3-               Ordu'da 2003 yılında Sayılsa Loto'dan tek başına 844 milyar lira kazanan Perşembeli Çaycı Hayri Kaya, kazandığı para tükenince tekrar çaycılığa döndü.

 

4-               Denizli’nin Çivril ilçesinde marangoz olarak geçimini sağlayan Osman Kaplan, sayısal lotodan 340 milyar kazandıktan sonra ilk yaptığı eşinden boşanmak olmuş. Ardından İzmir’de Pınar Şirin adlı şarkıcıyla 20 milyar lira harcayıp Hilton’da nişan yapmış ve 6 ay sonra ayrılmış. Hızlı yaşayan Kaplan’ın parası kısa sürede tükenmiş. Kaplan; ‘Hızlı bir hayat yaşadım, para bitti.’diyerek paranın sonunu hazırladığını söylüyor.

 

 

5-               53 yaşındaki Mustafa Savgan’ın macerası ise çiçekçi bir kadının kendisine 2 lira harçlık vermesiyle başlıyor. Bu parayla piyango bileti alan Savgan, 1978 yılında 10 bin lira ikramiye kazandı. Savgan, eşinden ayrılmak istedi ama ayrılamadı. “Paralar eşime kalmasın diye harcamaya başladım.150 memurun maaşını 2 ayda yiyordum. Eşimi de annesinin yanına gönderdim, evdeki bütün eşyaları satıp tekrar İstanbul’a döndüm. Yıl 1985′ti. Cağaloğlu’nda bir handa hem gece bekçiliği, hem de ayakkabı boyacılığı yapmaya başladım. Eşimin açtığı dava sonucu boşandım. Sevgi olmadan para bir işe yaramıyor. Hayatımda biri yok, sevgisizim ama huzurluyum” diyerek ibretlik hikâyesini anlattı.

 

6-               Evli ve 3 çocuk babası olan Nusrettin Çınar’a da Turhal’da Milli Piyango’dan 6 milyar lira çıktı. Önce yurt dışına giden Çınar, otobüs alarak Turhal’a şehirlerarası otobüs şirketi kurdu. İşleri iyi gitmeyen Çınar, 1995 yılında iflas etti. Çınar yaşadığı olayları şöyle anlatıyor: “Sefa kısa sürdü. 70 milyon kişinin verdiği biletlerden bir iki kişi yararlanırsa böyle olur. Hepsinin âhı var üstünde, hayrı olmaz. Sonradan araştırdım, kimseye hayır getirmemiş.” Şimdi işsiz olan ve emekliliğinin planlarını yapan Çınar, artık Milli Piyango bileti satın almıyor.

Herkese helalinden bol kazançlar dileğiyle!..
 
MFK
( Piyango Bileti Almadan Önce Bir Daha Düşünelim başlıklı yazı MFK tarafından 27.12.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.