Malumdur ki, zaman sahip olduğumuz en büyük nimetlerden bir tanesidir. Buna mümasil yine  zaman, insanların çoğunun hakkıyla değerlendiremediği akıp giden; giderken de bizleri de beraberinde götüren yeterince takdir edemediğimiz müstesna bir kavram!..

 

“Zaman bozuldu, ya da zaman sana uymazsa sen zamana uy!” vb. ifadeler, zamanı yönetememekten kaynaklanmaktadır.

Ey insan, zaman sensin, sen iyi olursan zaman da iyidir, eğer sen kötü olursan zaman da kötüdür.”

Zaman bizler için belki doğum ile hayat arası bir çizginin adıdır. O varsa biz varız o yoksa biz de yoğuz. Zira her şey illa ki, zaman içerisinde cereyan etmektedir…

Her yeni yıla girilirken, tüketim ve eğlence çılgınlığı; kendisini, konumunu ve geçmişini unutup da geleceğini hesaplayamayanların gafletindendir. Hem bir yıl daha yaşlandığınızı ve hem de ölüme bir adım daha yaklaştığınızı bileceksiniz ama hiç oralı olmadan kafanıza göre takılacaksınız!.. Bu çok da akıllıca biz davranış değildir. 

İki cihan önderimiz, Efendimiz (a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır:

“Akıllı kimse, sürekli kendi nefsini sorgulayan ve durmadan ölüm ötesi hayat için çabalayandır. Nefsini hevâsının peşinde koşturan ve buna rağmen Allah Teâlâ’dan beklentileri olan kimseye gelince o zavallının tekidir.”(Tirmizi, Kıyame, 25; İbn Mace, Zühd, 21; Müsned, 4/124)

 

            2015 yılını gerek ülkemiz ve gerekse İslam âlemi açısından parlak geçirdiğimiz pek de söylenemez, bilakis son yıllarda olduğu gibi bu yıl da giderek kaosa sürüklendiği görülmektedir.

 

            Tamamen Hıristiyan dünyasının noel kutlamalarından esinlenerek inanmış kitlelerin böyle bir “Yılbaşı Kutlamaları” rüzgârına kendilerini kaptırmaları izahı olmayan bir eylemdir…

 

            Herkes dini bayram ve sembollerine sahip çıkarak onları yaşatmanın gayreti içerisinde olması gerekirken, Hıristiyan ya da Yahudi figür ve sembolleriyle hemhal olan bir Müslüman inancına zarar verir…

 

            Vakit, ciddi bir nefis muhasebesi yapmanın vaktidir!..

 

            Kulaklara küpe olması gereken Hz. Ömer (r.a.)’ın şu sözü oldukça manidardır:

 

 “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz. Amelleriniz mizanda tartılmadan önce siz onları vicdanınızda tartınız. Allah’a arz olacağınız büyük hesap günü için kendinizi salih amellerinizle süsleyiniz.  “Hepiniz Allah’a arz olunursunuz. Sizin bir şeyiniz gizli kalmaz.” Ayetini unutmayınız. Şüphesiz kendilerini dünyada muhasebe edenler için ahiret hesabı kolay olacaktır. Dünyada ölçülü yaşayan ve vazifelerini yerine getirenlerin mizandaki sevapları ağır olacaktır. Sadece gerçeğin konulacağı bir mizanın ağır gelmesi kesindir.”

 

Konumuzu zamanla ilgili birkaç vecizeyle bitirelim:

 

-         Zaman öldürmek en pahalı harcamadır.

-         Zamanlarını en kötü şekilde kullananlar, en çok, zamanın kısalığından şikayet ederler.

-         Geçmiş veya gelecek yoktur. Sonsuz bir Şimdi vardır.

-         Zaman, sessiz bir testeredir.

-         Zaman, bekleyenler için çok yavaştır, korkanlar için çok hızlı, yas tutanlar için çok uzun, neşelenenler için çok kısa, ancak sevenler için zaman; sonsuzluktur.

-         Eğer birileri seni geleceğinde görmüyorsa, onları geçmişte bırakmanın vakti gelmiş demektir.

-         Zaman aklı, olgunluğu ve hizmeti artırmak için bize verilmiş en değerli sermayedir.

-         Siz zamanınızı kaybetmiyorsunuz, zaman sizi kaybediyor.

-         Zamanı nasıl kullanacağını bilmezsen, o seni kullanır.

 

2016 yılının ülkemiz, milletimiz, İslam âlemi ve bütün dünya için  sağlık, huzur ve barış yılı olması dileğiyle

 

 

            MFK

( 2016 Yılına Girerken başlıklı yazı MFK tarafından 26.12.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu