1 İki Ucu Malum Değnek





Birlikte nasıl yaşlanacâğız ?
Dirlikte asıl başlanacâğız
Mirlikte kasıl haşlanacâğız
Pirlikte fasıl taşlanacâğız

MCU

Mef'ûlü / mefâ'îlü / fe'ûlün





Yukarıdaki yazım şekli ile işbu rubai tarzı aruz şiirimde sıfır sanatsal kusur mevcuttur, bir diğer deyişle ulama (vasl), zihaf (kısaltma) imale (uzatma) ve med hatası yoktur. Lakin şapka kullanımları özellikle tarafımdan keyfi şekilde yapılmıştır ki kalıba uygunluk sağlayabileyim. Bunu bilerek yaptım bir hususun altını çizmek adına. Şöyle ki sosyal sitelerde – sözüm aynı zamanda meclisten içeri – kalıba yapay uyum sağlayabilme bağlamında bu yönteme sıklıkla başvurulmaktadır, bence bunun adı sanat hırsızlığıdır en hafif ve sığ tanımıyla.

Şiirin doğru gramer ile yazılımı şu şeklidedir ;

Birlikte nasıl yaşlanacağız ?
Dirlikte asıl başlanacağız
Mirlikte kasıl haşlanacağız
Pirlikte fasıl taşlanacağız

Bu halde görüldüğü üzere yanlış şapka kullanımları kaldırılmıştır ancak bu kez her mısranın 9. hecesinde ( ca ) imale / uzatma hatası oluşmaktadır aruz kalıbına göre, yani uzun / kapalı olması gereken hece kısa / açık olmaktadır, şapka koyunca ise kısa uzuna dönüşmekte ve hata ortadan kalkmaktadır. Ben dikkat çekmesi için dört mısrayı alt alta yazdım, oysa bu mısralar genelde kıta sonlarına gelen mısralardır ve arada kaynayıp gitmesi amaçlanmaktadır. Sokak diliyle “ yerse “ mantığı yani. Şiir sanatına yapılan bu saygısızlığın önüne geçebilmeye katkı sağlayabilirim bağlamında sahilde bir kum tanesi de olsa izah etme gereksinimi duydum meseleyi. İlgi ve bilgileriniz ile paylaşmak istedim sevgili dostlar.

Bir mısranın örneklemesi ;

1. Hece – mef – kapalı – uzun - bir
2. Hece – û – kapalı – uzun - lik
3. Hece – lü – açık – kısa - te
4. Hece – me – açık – kısa - na
5. Hece – fâ – kapalı – uzun - sıl
6. Hece – î – kapalı – uzun - yaş
7. Hece – lü – açık – kısa - la
8. Hece – fe – açık – kısa - na
9. Hece – û – kapalı – uzun – ca ( oysa bu hece açık ve kısadır, işte bu nedenle şapka koyuyorlar )
10. Hece – lün – kapalı – uzun - ğız


Saygılarımla

çağatay
( İki Ucu Malum Değnek başlıklı yazı MCU :) tarafından 14.09.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.