1 On Binlerin Dönüşü
Onbinlerin dönüşü,ilk bakışda bu kitap Yahya Kemal''in şiirini hatırlattı.Nasıl hatırlatmasın? Şiirinden bir dize;

Bin atlı akınlarda çoçuklar gibi şendik.
Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik.

Oysa bu Onbinlerin dönüşü, bir romandı. Yazarı, Samim Kocagöz''dü

Bu kitabı okuduğum yılarda Mes.lis öğrencisiydim.İsmi bana tarihi roman izlenimi vermişti.Oysa öyle değildi.1945 li yılların öğrenci hareketlerini anlatıyordu.Hayal olarak hatırladığım roman kahramanı önemli gördüğü bütün dergileri okuyordu.İkinci Dünya savaşı yıllarında politikayı doğru okumak,memleket meseleleri hakkında düşünmek adına,bütün dergi ve gazeteleri okumak gerekiyordu.Fikir bahçesi,gazete ve dergilerdi.O yıllar da

Bir taraf da Hitler''in yayılmacı Almanyası,bir taraf da Bolşevik Rusya.İki taraf arasında denge politikası izleyen Türkiye.Taraf olmak zordu.Ama ülke meselelerine kafa yoran bir üniversite gençliği vardı.

Bugün ki, okuma merakımı adını bile hatırlamadığım roman kahramanına borçluyum.

Yıllar sonra bir kitap evinde bu romana rastladım.

Sadece bir adet mevcut olduğunu öğrendim.Bir tereddüt yaşadım.Tekrar okumalımıydım.Yoksa aklımda ne kaldıysa öyle mi kalmalıydı.Hayır,hayır dedim o güzelliği kaybetmemeliydim.

Onbinlerin dönüşü adlı kitabı almadan çıktım.O güzellik de kaybolmadı.

Bu kuşak dan sonra,Menderes dönemi.İki kutuplu Dünya,USA ve Rusya arasına kalmış,aklı karışık bir kuşak,ve 1960 da ilk darbe.

1970 yıllar anarşinin kol gezdiği 1971 mıhtırasının yaşandığı yıllar.Bu yılların sonuna doğru, benim kuşağımın da yer aldığı, koşar adımlarla 12 eylül darbesine giden yolda,doğruları aramak bulanık suda balık avlama gibi birşeydi.12 Eylül le Olaylar nihayet buldu.Yıllar sonra öğrendik ki;, koşar adımlarla darbe sürecini hızlandırdığımızı.

Son kuşak ;şimdiki öğrenciler daha talihsiz.Bir yol gösterici yok.Bir Meriç,Mehmet Kaplan.Erol Güngör,gibi fikir adamlarından yoksunuz.Zaten olsa da ilgi göreceklerini sanmıyorum.
Bölücü terör ve Küresel Dünya güçlerinin paylaşımları arasındaki , durumumuz ortada.Ve gençlik cep telofonundan mesaj okuyor.Onlara biçilen görevde bu olmalı.

Fırtına öncesi sessizlik,ne zaman kendimize geliriz?
Yoksa fikrimizi,kimliğimzi mi kaybettik.Kaybedersek bulamayız.
( On Binlerin Dönüşü başlıklı yazı M.Filizman tarafından 26.08.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.