İstiklâl Marşı’nı Anlamak.

İstiklâl Marşı: Bir milletin bağımsızlığına delalet eden amüzikal en önemli unsur.

Bizim marşımız muhtemelen meseleyi en iyi şekilde temsil eden bir marştır. Mühim olan onu anlamak ve uyum sağlamaktır. Bunu ne kadar başardığımız tartışılabilir.

Mısra mısra üzerinde durmayacağım. Sekizinci ve kırk birinci mısraların aynı olduğuna dikkat çekerek biraz üzerinde duracağım.

“Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl.”

Hakk:

4. Verilmiş emekten doğan manevi yetki

"Ana hakkı ödenmez."

5. Pay

"Makas hakkı. Komşu hakkı."

6. Emek karşılığı ücret(http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.513c7fad3e3221.58961843) anlamlarına geliyor.

HAKK    (Bâtılın zıddı) Doğru. Gerçek. Vâcib ve lâzım olan. Her sâbit ve doğru olan şey. Adalet. Herkesin meşru olan salahiyeti, iktidarı, bir şey üzerindeki mâlikiyyeti. * Dâva ve iddia. * Hakikate uygunluk. * Geçmiş, harcanmış emek. Pay, hisse. * Münasib * Din. İslâmiyyet. * Kur'an. * Vukuu vâcib, geleceği şüphesiz olan. * Kıyamet. * Mahz-ı hakikat. * Yapacağını yalansız yapan kimse. * Musibet.    

HAKK    Kazıma. Oyma. Maden üzerine yazı işlemek.    

 

Osmanlıca » Türkçe İlişkili Sonuçlar       Yukarı

CENAB-I HAKK Allah.   

HAKK-BÎNANE f. Hakkı tanıyana göre.

HAKK-BÎNÎ          f. Hakkı görme, hakkı tanıma.   

HAKK-CU             f. Hak arıyan.    

HAKK-GÜZAR    f. Haktan ayrılmayan, hakkı tanıyan.     

HAKK-I ÂMİRİYYET          Âmirlik hakkı.  

HAKK-I İHTİTAB                Ormana yakın olan kimselerin ormandan odun kesmek hakkı.               

HAKK-İ MÜHÜR                Mühür kazıma.                

HAKK-İ SEHV     Yanlışı kazıma.

HAKK-ŞİNAS      f. Hakka riayet eden. Hakkı tanıyan. Hak ile amel eden.             

HAKK-UL YAKÎN               (Hakk-al yakîn) Mârifet mertebesinin en yükseği. En yakînî bir surette hakikatı müşahede edip yaşamak hali. Ateşin yakıcı olduğunu bütün hislerimizle yakından duyup yaşadığımız gibi. (Bak: Yakîn)             

HÜVE HAKK(UN)              O da haktır. O da bir haktır. (Bak: Ehakk)             

MEN LEHÜL HAKK            Fık: Hak sahibi olan kimse.        

SUKUT-I HAKK   Hakkın sukutu. Hakkın kaybolması.( http://www.sozluk.net/index.php?word=Hakk&sozluk=osmanlica)

Her ne kadar TDK sözlüğü “Hakk “sözcüğüne gereken “Tanrı “anlamını tesmiye etmemişse de diğer sözlük apaçık belirtmiş bulunuyor.” Hakk “ sözcüğünün anlamlarının tamamını kaydetmemin sebebi ise sübjektiflikten uzak durma arzumdur.

Ezcümle” Hakk” demek “Allah” demektir. Bunun da anlamını yazmaya gerek yok ,biliniyor.

Sadede gelirsek:

İstiklâl Marşı okunduğunda zafer sonrası kaleme alınmış bir metin hissi veriyor. Mecliste kabul tarihi (12 mart 1921)ne bakınca 9 Eylül 1921’e ne olacağı kestirilemeyen bir süreç Var. Ancak  başta Akif olmak üzere zafer kadroları zaferin müyesser olacağına tamamen inanıyorlardı. İstiklâl marşı bu tam inancı simgeliyordu.

Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin İstiklal! Mısraı açarsak, Hakk’a tapan milletimin hakkıdır istiklâl.8. asırdan beri Müslüman nesiller vermiş bu Müslüman milletin hakkı istiklal oluyor. Mısraın söz dizimini değiştirerek anlamlandırsak İstiklâl hakkının Hakk’a tapmak şartına bağlı düşünüldüğünü görürüz. Aksini düşünürsek istiklal hakkına sahip olamayacağımız düşünülür.

Hülasa,istiklal hakkını elde etmek Hakk’a tapmaya bağlıdır. Hakka tapmayanların böyle bir hakkı olmaz. Müslüman olmak müstakil olmak demektir. Aksi varit ise bunun kabahati Müslümanlıkta değil, Müslümandadır.

Hal buysa; Allah’a tapmaktan kaynaklanan bir istiklâl hakkımız varsa İslâmiyet üzerinden sürdürülen hezeyanların sebebi ne olmalı?  Bu gerçeği anlamamak mı? Yoksa daha derin bir şeyler mi?

                Mehmet Akif’çe:  Allah bu millete tekrar bir marş yazdırtmasın! Amin!

( İstiklâl Marşı’nı Anlamak. başlıklı yazı Şakir Albayrak tarafından 10.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.