Vaktiyle ‘İyi’ ile ‘Kötü’ adlarında iki arkadaş varmış. İyi ile Kötü arkadaş olur mu? Bunu hikâye ilerledikçe hep birlikte anlayacağız.

 

İyi; temiz ve duyarlı bir yüreğe sahip olup, her zaman dostça yaklaşarak iyilik etmeye çalışırmış. Kötü ise; başkalarına hep hainlik düşünerek sinsice yaklaşıp zarar vermenin yollarını arar dururmuş.

 

Ne iyi olmayana her zaman kötü, ne de kötü olmayana her zaman iyi diyebiliriz çünkü iyi ile kötü birbirinin yüzde yüz karşıtı değil ki!

 

İyi, Kötü’ye iyilikte bulunmasa bile ona zarar vermekten kaçınırmış. Buna karşılık Kötü İyi’ye verebileceği en büyük zararın hesabını yapar dururmuş.

 

Nasıl ki iyiliğin azı da çoğu da iyiliktir, kötülüğün de azı ve çoğu aynıdır yani kötülüktür.

 

İyi, iyilik yaparken karşısındakinin iyi ya da kötü olup olmadığına bakmazmış. Buna karşılık Kötü zarar vereceği kimsenin ille kötü olmamasını yeğlermiş; bilvesile bir atasözü şöyle der: İki cambaz bir ipte oynamaz.

 

İyi’nin iyilik damarı çoğu zaman kabarırken, Kötü zarar verme krizinden bir türlü kurtulamazmış.  İyinin değeri kötüyle, kötününki de iyiyle daha net biçimde anlaşılabilmekte olup, genelde iyi iyiliğini, kötü ise kötülüğünü yapar tıpkı kışın kışlığını ve .uştun .uştluğunu yaptığı gibi!

 

İyi aydınlıkta dolaşıp çevresine iyimserlik dağıtırken, Kötü karanlıkta ve ıssız yerlerde gezinirmiş.

 

İyi de kötü de insanın yüreğinde ve beyninde yer tutar, gelişip güçlenir. İyi kendisine daha iyileri örnek alırken, Kötü kendisinden daha kötü olanları yeğlermiş.

 

İyilik ve kötülük hem madden hem de manen kendilerini ortaya koyarlarmış ki bu her ikisinin de belirgin ortak özelliklerinden olsa gerek!

 

İyinin kötüyü olduğu kadar kötünün de iyiyi çağrıştırdığı bilinir. Zarar vermememiz bile bize iyi gözle bakılmasını sağlayabilmektedir.

 

İyi ile Kötü’nün gizil güçleriyle özgün yapılarını korumaları da bir ortak payda oluşturmaz mı?

 

Kötü, kötü olduğunu kabul ederse iyi…

Kötü, iyi olduğunu düşünürse kötü…

 

Kötüler her fırsatta hemen bir araya gelerek birbirini kollarken, iyiler bu noktada nasıl davranmaktadır?

 

Kötüler iyileri ve iyilikleri anında algılarken, iyiler ne durumdadır?

 

Son derece duyarlı teraziyi dengeleyen terazinin bir kefesindeki iyi ile diğer kefedeki kötü değil midir?

 

Bu iki arkadaş tüm artıları ve eksileriyle birlikte insanlık tarihi kadar yaşlı olup, varlıklarını sonsuza dek sürdüreceklerdir kuşkusuz.

 

Kimseye iyilikte bulunamasak bile iyi, hoş ve güzel şeyler dileyemez miyiz? İyi dile, iyilik bul!

 

Allah, cümlemizi her zaman iyilerle karşılaştırsın ve kötülerin şerrinden hep korusun! İyilik yapan iyilik bulsun, kötüleri ise Allah ıslah etsin, âmin!

 

Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine…

 

İyi, hoş ve esen kalınız.

 

19.01.2013

( İyi’yle Kötü başlıklı yazı Eğitimci tarafından 19.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.