Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 13.10.2012
Okunma Sayısı : 1524
Yorum Sayısı : 0
ŞİİR ŞÖLENLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

Son yıllarda valilik-kaymakamlık-belediye başkanlıkları ile şairler ve yazarlar derneği gibi kuruluşlar sık sık şiir şölenleri organize etmeye başladılar, aslında bunlar güzel hareketler ama bir çoğuna iştirak ettiğim ve zaman zaman organize edenleri eleştirdiğim bu yarışmalarda nelere dikkat edilmelidir?

1-Genellikle Cuma günleri öğleden sonra Atatürk Anıtlarına çelenk konarak faaliyete geçilen şölenlerden önce veya sonra gelenler 1 otele yerleştirilmelidir, birden fazla yerde işin organize edilmesi yemek-gezi vb.gibi proğramları aksatabilmektedir. 18.00-20.00 saatleri arasında yapılan yemek işinden sonra genellikle hemen 20.00-24.00 arası şairler belirlenen salonda şiirlerini okumak için toplanmaktadırlar. Bir şairin takdimi ve şiirini okuması için 5 dakikalık zaman bana göre yeterlidir, bu demek oluyor ki 4 saatte 48 kişi sahneye çıkacak ve şiirini okuyacak.

2-Şairler Şöleninin 2.günü genellikle sabah kahvaltısı ile başlamaktadır, bu genellikle saat 08.00-09.00 saatleri arasında olmaktadır. Kimi organizatörler öğle yemeğine kadar olan bölümü gezi düzenleyerek geçiştirmektedir, bu sabah kahvaltısından sonra bana göre iyidir. O şehrin tanınması ve şairliğinin yanında turizm yazısı yazanlar çıkmaktadır ki bu gidilen kentin tanıtımı açısından da son derece faydalı bir harekettir. Bazı yerlerde 12.00-14.00 arası olan öğle yemeğinden sonra 14.00-16.00 arasını da şiir okuma saatleri olarak ayırmaktadırlar. Gezi olmayan yerlerde bu şiir proğramının yapılması da uygundur, bu 4 saat içinde de yine 5 dakikadan 48 kişi şiir okuyabilir. 18.00-20.00 saatleri arasında yapılan akşam yemeği sonrası arkada kalan 20.00-24.00 saatleri yine şiir okuma saatleridir. Yine bu dört saat içinde 5 dakikada bir şair sahneye çıkacağına göre 48 şairde burada şiir okuyacaktır, dikkat ederseniz. 3 seans şiir okuma vakti vardır, 3 seans şiir okumak için toplam 144 şaire ihtiyaç vardır. 2.günün öğleden sonra olan kısmını bazı yerlerde akşama kadar gezi olarak ayarlayanlar da vardır, bu taktirde 2 seans şiir okuma vakti kalmaktadır. O zaman 48+48=96 şaire ihtiyaç vardır.

3-Şairler Şöleni organize eden kişiler 2 seans şiir okuma zamanı ayarlayacaklarsa 96, 3 seans şiir okuma zamanı ayıracaklarsa 144 şairi davet etmelidirler. Bazı yerlerde 250-300-350 kişi davet edilmektedir, bu bir kısım şairlerin şiir okumadan memleketine geriye dönmesine neden olmaktadır ve hoş olmamaktadır. Ayrıca bu tür şölenlerde gelenlerin tamamı 1 defa sahneye çıkmalı ve 1 tek şiir okumalıdır, bana göre bir kimsenin bunun dışına çıkması olayın ciddiyetini kaçırıyor.

4-Şiir Şölenlerinde sunuculuk yapacak olanlar şairin ismini ve hangi il veya ilçeden geldiğini belirtmeli, fazla laubaliliğe kaçmamalıdır. Bir sunucunun şaire ablacığım, abiciğim gibi kelimelerle sunması hoş olmuyor. Ayrıca sunucular erkek veya bayan olsun toplumun kabul edebileceği ciddi bir giyim tarzı ile sahnede yer almalıdırlar.

5-Şölen başlamadan önce organize edenlerden birisi 5-10 dakikalık bir ön konuşma yapmalıdır, yarım saat konuşup milletin kafasını şişirmemelidir, ayrıca ön konuşma yaptıktan 1 saat sonra sahneye çıkıp şiir okumamalıdır, bunlar iyi olmuyor. Sık sık sahnede yer alanlara ise ne söyleyeceğimi bilmiyorum, bunlar şölenin ahengini bozuyor.

6-İlk kez organize edilen şölenlerde şairlere plaket verilmez, şair şiir okumak için vardır. Bir şaire şiir okudu, organize ettiğimiz şiir şölenine geldi diye de plaket verilmez, ayrıca aynı şölenlerde gelen gazetecilere plaket verildiğini gördüm ve nedenini sorduğumda şölenin gazete veya dergisinde duyurunu yaptığını ve bunun için plakete layık görüldüğünü söylediler. Bu tür hareketler gülünç oluyor, bir gazeteciye haberi duyurdu diye plaket verilmez. Haber yazmak bir gazetecinin asli görevidir, bir başarı nedeni olarak görülemez.

7-Şiir şölenlerinin arasına panel, konferans vb.gibi konuları ihtiva eden proğramlar sokuşturulmamalıdır, bunlar hoş olmuyor. Ayrıca şairlerin bildiği konuların onlara aktarılması, dinlememelerine yol açıyor. Bu durum konuşmacıyı da zor durumda bırakıyor, hele çok iyi edebiyata vakıf olanlara ders verir nitelikte ki konuşmalar iyi sonuç vermiyor.

8-Şiir şölenlerinde pazar sabahı kahvaltıdan sonra saat 12.00’ye kadar herkes birbiri ile irtibat kurabilmelidir, bu tür şölenlere gelen şairlerin üzerinde tanıştıkları kişilere dağıtmak için yeteri kadar kartvizit, kendisini tanıtıcı fotokopiler, varsa şiir kitabı, cd. vb.gibi dökümanlar bulunmalıdır.

9-Şiir şölenine iştirak eden muhabir-yazar gibi kişiler başta olmak üzere gazete, dergi, tv, radyo, web, blog sahibi kişilere gelenlerin listesi ve proğramı istemeden verilmelidir. Bu belgeler haber veya yazı yazarken lazım olmaktadır, bunu geçen yıl Adana Şairler Şöleni’ni organize edenler yapmışlardır. Bana göre son derece güzel ve başarılı bir harekettir, diğer şölen organizatörleri de bu işi ihmal etmemelidirler.

10-Bazı şairler sahnede şiir okuyan başka bir şaire ’’Öteki şiiri de oku, başka şiirin yok mu? ’’ vb.gibi laf atmalarda bulunmaktadır, bunları hoş görmüyorum. 2.3.4.5.kez sahne alıp şiir okuyanları gördüm, bunlarda şiir okumayanlara saygısızlık ediyorlar. Sahnede şiir okuyan şaire hem laf atılmamalı, hemde 1 defadan fazla sahneye çıkılmamalıdır. Bu arada bazen 30 dakika şiir okuyanlarda çıkmaktadır ki bu kadarı da gerçekten çok fazladır. Dinleyenleri sıkmaktadır, en iyi şiir şairin meramını en kısa sürede anlattığı şiirdir. 5 dakikalık şiir okuma süresinin 1 dakikası sahneye çıkma, 1 dakikası inme olsun. Şair kalan 3 dakikalık süre içinde 5 kıta şiiri okuyabilir, bu 4’er satırdan 20 satır demektir ki bir şair hangi konuda şiir yazarsa yazsın 20 satırda meramını anlatamıyorsa ifade etmede zorluk çektiğine işarettir. Fazlası bana göre nesire girer, o zaman bir gazete veya dergide köşe yazısı yazmasını tavsiye ederim.

11-Geleneksel olarak yapılan şölenlere bazen yıllarca aynı şairlerin davet edildiğini görüyorum, bana kalırsa bu tür şiir şölenlerine her yıl değişik şairler davet edilmelidir. Bu sonuç hem o kentin daha iyi tanıtılması, hem de değişik şairlerin ilgi çekebilmesi açısından çok iyidir.

12-Bazı şiir şölenleri uluslararası şairler şöleni olarak lanse ediliyor, bir şiir şöleninin uluslararası olabilmesi için en az 10-15 ayrı ülkeden dilleri Türkçe olmayan şairlerin davet edilmesi lazımdır. Oysa Türk Dili konuşan ülkelerden bile değişik 5-10 şair davet edilmesi o şiir şöleninin uluslararası olduğunu göstermez, bu tür pankartlardan ve lanselerden kaçınılmalıdır.


 
( Şiir Şölenlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir başlıklı yazı K.Özbekler tarafından 13.10.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.