Hz. Meryem, hayatının her anında Allah’a yönelen ve O’na yürekten bağlı olan samimi bir mümin. Allah, İmran ailesini alemlere üstün kıldığı gibi, ailenin bir bireyi olan Hz. Meryem’i de seçmiş, onu ‘güzel bir bir bitki gibi’ yetiştirerek tüm kötülüklerden arındırmış ve alemlerin kadınlarına üstün kılmış. Rabb’imiz Hz. Meryem’in bu üstünlüğünü, Hani melekler: "Meryem, şüphesiz Allah seni seçti, seni arındırdı ve alemlerin kadınlarına üstün kıldı," demişti. "Meryem, Rabbine gönülden itaatte bulun, secde et ve rüku edenlerle birlikte rüku et." (Al-i İmran Suresi, 42-43) ayetiyle bildiriyor.

İmran’ın kızı Meryem’i de (Allah örnek verdi). Ki o kendi iffetini korumuştu. Böylece Biz ona Ruhumuz’dan üfledik. O da Rabbinin kelimelerini ve kitaplarını tasdik etti. O (Rabbine) gönülden bağlı olanlardandı. (Tahrim Suresi, 12)

Yukarıdaki ayette Allah, Hz. Meryem’in Kendisi’ne ’gönülden bağlı olanlardan’ olduğunu bildirir. O’nun toplumda bilinen bir başka ahlak özelliği de, ’iffetini korumuş olması’dır.

Allah’ın dilemesiyle babasız çocuk doğurmuş, kavminin iftira, suçlama ve çirkin tavırları karşısında Hz. Meryem, tevekküllü ve sabırlı tavrından asla ödün vermemiş. Allah da henüz beşikteki oğlu Hz. İsa’yı konuşturmuş ve bir mucizesini insanlara göstermiştir.

Hz. Meryem’in hayatı ve üstün ahlakı konusunda Kur’an’da çok detaylı bilgiler verilir. Yaşadığı tüm zorlu anlar ve o zorluk zamanlarında yalnız olması, onun için çok önemli bir imtihan olmuştur. Çünkü insanlar zor zamanlarında kendilerine yardım edecek birilerine ihtiyaç duyarlar. Eğer çevrelerinde bir yakınları yoksa, yalnızlıkları nedeniyle üzüntü duyar, güçsüzleşirler. Hz. Meryem ise bu zorluk zamanlarında hep Rabb’i ile birliktedir. O her şeyi yalnızca Allah’tan beklemiş, yalnızca Allah’a güvenip tevekkül etmiştir.

Kutlu Peygamber Hz. İsa’nın kutlu annesi Rabb’ine itaatinin, yaşadığı her zorluğu kolaylığa ve güzelliklere dönüştüreceğini bilmiş. Yaşamının hiçbir anında ümitsizliğe, karamsarlığa kapılmamış, Allah da onu daima yardımı ve rahmetiyle desteklemiş, karşılaştığı zorlukların her birini en güzel şekilde gidermiştir.

Allah sonsuz adildir; her nefis yaptıklarının karşılığını alır ve kimse haksızlığa uğratılmaz. Hz. Meryem’e iffetsizlik iftirası atanlar yaptıklarının karşılığını dünyada da ahirette de azap olarak almışlardır. Hz. Meryem’e ve Hz. İsa’yı iftiralardan Allah temize çıkarmış; Hz. Meryem’den Kur’an’da övgüyle söz etmiştir. Bugün tüm dinler Hz. Meryem’i saygı ile anarlar.

Fuat Türker
( Örnek Kadının İtaati başlıklı yazı fuatturker tarafından 10.08.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu