2012 üniversite sınav maratonları dün itibariyle son buldu. Bu sene de milyonlarca aday sınavda ter döktü.Ancak yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki adaylar en çok Türkçe ve Edebiyat derslerinde zorluk yaşadılar.Bunun sebebine de gelince Türkçe testinde paragrafların uzun olması ve dil yapısının karışık olması, adayın süreyi iyi kullanamamasına kaynaklık etmiştir. Edebiyat testinde de ÖSYM'nin her zaman olduğu gibi salt bilgi sormak yerine bu sene farklı olarak daha çok içerik sorması adayları biraz olsun zorlamış oldu. 

Peki bu olumsuz durumlar nasıl telafi edilebilir? Adaylar bu gibi durumlarda neler yapmalıdır?

Öncelikli Olarak Erken Başlanmalı

Atalarımızın yıllar öncesinden beri söylemiş olduğu "Erken kalkan yol alır." sözü bu durumda söylenecek en güzel söz. Bir üniversite adayı eğer ideallerine ulaşmak istiyorsa  erkenden çalışmaya başlamalıdır. Dersi derste öğrenip tekrarlarını öğrendiği gün hemen yapmalıdır. Aynı süreç içerisinde konuyla ilgili bol bol örneklere bakmalıdır. Bu sadece Türkçe dersi için değil tüm dersler için geçerlidir aslında. 

Bol Bol Okuma Yapmalı

Ortaöğretim kurumlarında Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı derslerinin olması ve ÖSYM'nin de adaylara bu derslerden soru sorması aslında bir amaç üzerine kuruludur. Buradaki amaç öğrencilere kitap okuma alışkanlığını yerleştirmektir. Dolayısıyla bu dersler okumayı gerektiren derslerdir. YGS'de Türkçe sorularının konu ağırlıkları ele alındığında çoğunluğun anlama yönelik sorular olduğu görülmektedir. Kitap okumak metin okuma ve uzun metinleri daha kolay algılama sonucunu doğurur ve yorum kabiliyetinin gelişmesine katkı sağlar. Dolayısıyla anlama yönelik soruların sağlıklı cevaplanması için kitap okumak önemli bir etkinliktir.

Edebiyat Çalışmalarında Salt Ezberden Çok İrdeleme Yapmalı

Bilindiği gibi üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'nda alan dersi olarak Türk Dili ve Edebiyatı testi de mevcuttur. Bu test, eşit ağırlık ve sözel programları isteyen adayların girmesi gereken bir testtir. Bu testin %20'si Türkçe sorularıdır. Türkçe soruları ilk aşama sınavı olan YGS'de olduğu gibi burada da aynı şekildedir. Testin %80'i ise Edebiyat sorularıdır. Edebiyat soruları bilgi esaslı olup öncelikle konuyu çalışmakla alakalı olacaktır. Burada ezber yapmaktan öte, biraz şair, yazar ve türlerle alakalı okumalar yapmanın da faydası olacaktır. Kısa özetler okumak, biyografiler okumak, dönemlerin tarihsel özelliklerini irdelemek daha iyi bir şekilde öğrenmeyi sağlayacaktır. Ayrıca şiir bilgisine yönelik sorulan sorular için de çok sayıda şiir okunup bu şiirler söz sanatları, ahenk unsuları, gelenek, zihniyet, tema gibi unsurlar bakımından incelenmelidir. 

Bol Bol Soru Çözmek ve Soruları İyice İncelemek Soru Çözümünü Kolaylaştırır

Tabi ki de bir sınava hazırlanmanın en iyi yolu soru çözmektir. Türkçe ve Edebiyat soruları için de bol bol soru çözülmelidir. Farklı tiplerdeki soruların çözümü her şekilde sorulan sorulara aşinalık için önemlidir. Ayrıca soru çözmeye başlamak için soru şekilleri ve tarzları ele alınmalıdır.

Soruları Dikkatlice Okumak

Her derste olduğu gibi Türkçe ve Edebiyat derslerinde de sorular dikkatle okunmalıdır. Çünkü bu derslerde birbirine benzeyen çok sayıda kavram ve kelime vardır. Küçük bir yanlış okuma sorunun yanlış anlaşılmasına neden olabilmektedir.

Sonuç

Aslında çok kolay dersler olmasına rağmen adayların en çok hata yaptığı Türkçe ve Edebiyat derslerine çok çalışmak gerekmektedir. Yukarıda belirtilen yöntemler uygulanmalı ve bu yöntemler bünyesinde çalışılmalıdır.



( Ygs-lys İçin Türkçe Ve Edebiyat Derslerine Nasıl Çalışılmalıdır başlıklı yazı M.Salih ÜNAL tarafından 25.06.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.