ABD, Teksas Üniversitesi’nde Philips tarafından yapılan bir araştırma sonucuna göre zaman faktörü sabit tutulduğunda insanlar okuduklarının %10’unu; duyduklarının %20’sini; gördüklerinin %30’unu; hem görüp hem duyduklarının %50’sini; görüp, duyup ve söylediklerinin %80’ini; görüp, duyup, söyleyip ve dokunduklarının %90’ını hatırlamaktadır.

Bu araştırma da bize şunu gösteriyor ki; öğrenmede farklı duyulara hitap etmek çok önemlidir. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi değişik öğrenme metotlarının da önünü açmıştır. Büyüklerimizin “Bizim bir kitabımız bile yoktu.” veya “Bir defterimiz ancak vardı” cümleleri artık geride kaldı. Bugün farklı dillerin öğrenilmesi adına çalışmalar yapan birçok yayın evi mevcut. Örneğin İngilizcede Oxford, Logman, Macmillan, Cambridge, Penguen gibi birçok kurum vardır.
            
Neler Olabilir?
Dil biliminin Einstein’ı sayılan “Noam Chomsky” dil öğreniminin doğuştan gelen dile özgü kurallarla donatılmış İlahi bir sistem tarafından gerçekleştiğini savunmaktadır. Dolayısıyla uygun ortam ve uyarıcılar sağlandığında dil öğrenimi daha kolay gerçekleşmektedir. Peki neler yapılabilir?
 
•Mp3 CD ve DVD: Günümüzde her seviyede öğrenciye hitap eden dil öğrenim setleri mevcuttur. Ancak bu setler belirlenirken öğrenciyi gramer kurallarına boğan setler tercih edilmemelidir. Yine günümüzde bir DVD’de bir filmin sekiz farklı dilde seslendirilmesi; 32 farklı dilde alt yazı sunulabilmesi dil öğrenimi için önemli bir avantajdır.
 
•İnternet: Dil öğrenimine yardımcı olan birçok internet sitesi mevcuttur. En yaygın dinleme sitelerinden ikisi “Esl Lab” ve “English Listening Launge”dir.
 
•Alt Yazılı Filmler
 
•Basitleştirilmiş Resimli Hikaye: Kitaplar seçilirken seviyeye uygun olması ve ilgi çekici olması dil öğrenimi için önemlidir.
 
•Filmi Seyredilmiş, Tercümesi Okunmuş Kitaplar: Türkçe tercümesi okunmuş olan veya filmi seyredilmiş olan bir eserin İngilizcesini okumak dil öğrenimini kolaylaştırır.

Sonuç

Bir dil eğitimi almak öncelikle zihnin aşinalığıyla alakalı bir süreçtir. Yusuf Alan'ın da dediği gibi dil öğretilmez, dil öğrenilir. Bundan ötürü yabancı dil eğitimi alırken bir insan, mümkün olduğunca görselliklerden yararlanmalıdır. Görsel eğitim setleri öğrenimini kolaylaştıracaktır.
( Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Araçlar Nasıl Olmalıdır başlıklı yazı M.Salih ÜNAL tarafından 25.06.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.