Fetih hazırlıklarını tamamlayan Büyük Türk Hükümdarı Fatih,Bizans İmparatorluğu na son darbeyi indirmek amacıyla ordusunu İstanbul surlarının önüne getirmişti.Bu sırada Ayasofya da toplanan papazlar; ne yapıyorlardı dersiniz? 

Onlar Acaba gökyüzünde dolaşan melekler erkek mi dişi mi? konusunu tartışıyorlardı. 

Bu olay bana başka bir örneği hatırlattı? 

Hikaye bu ya,Ortaçağ da devrin ileri gelen papazları önemli bir konuyu tartışmak amacıyla bir kilisede toplanmışlar.Rahatsız edilmemek için kilisenin kapılarını sıkı sıkıya kapattırıp nöbetçiler dikmişler. 

Aradan birkaç gün geçmiş kapılar açılmamış,bir hafta geçmiş gene açılmamış.Çünkü hararetli hararetli tartıştıkları o önemli konuda bir türlü anlaşmaya varamamışlar. 

Bu kadar öneme sahip tartışma konuları acaba neymiş dersiniz? 

Konu şu: Acaba bir atın ağzında kaç tane diş vardır? 

( Skolastik anlayışa göre Tanrı bütün gerçekleri İncil de bildirmiştir.O nedenle arayıp bulmak yerine Hıristiyanlık dininin doğmalarını yorumlayarak tüm gerçeklere ulaşabiliriz.) 

Haftalarca süren tartışmadan bıkan genç bir papaz nihayet dayanamayıp isyan etmiş ve demiş ki: 

- Arkadaşlar,bu tartışmalarla bir sonuca varamayacağımız artık belli oldu.Konunun çok kolay bir çözümü var:Gelin,dışarıya çıkalım.Bir at bulalım,ağzını açalım ve kaç tane dişi olduğunu sayalım! 

Vay,bunları diyen sen misin? 

Dinsiz,imansiz,kafir!
 deyip genç papazın üzerine yürümüşler ve adamcağızı yaka paça kilisenin dışına atmışlar. 

Sonra da tartışmalarına devam etmişler. 

***** 

Biz de günlerdir ,aylardır hatta yıllardır Türban konusunu tartışıyoruz. 

Bütün sorunlarını çözmüş bir ülke olarak sözde bu önemli konuda fikirler üretmeye çalışıyoruz.Sonuç:Elde var sıfır! 

******* 

-Cumhurbaşkanlığı konusu unutuldu.Halk oylaması sonucuna göre sayın Abdullah Gül ün Cumhurbaşkanlığı nın sona ermesi gerekmiyor mu?Hukukçular bu konudaki fikriniz ne? 

-Halkın enflasyonu neredeyse yüzde yüzlerde ama açıklanan bunun onda biri bile değil.Hükümet yetkilileri,yüzde iki zam yaptığınız emekliler bu enflasyon farkından doğan açıklarını nasıl kapatacaklar? 

-Türkiye nin dış borcu 500 milyar doları aşmış.Ekonomistler,bu borcu biz,çocuklarımız,torunlarımız ödeyecekler.Burasını biliyoruz da ,acaba torunlarımızın torunları da ödemek zorunda kalabilirler mi? 

-Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yönelik demeçler açıkça verilmeye başlandı.Adli makamlar,bu vatan haini bölücülere uygulayabileceğiniz bir müeyyideniz yok mu? 

-Dahası da var tabii,ama uzatıp da okuyanları sıkmayalım!& 

***** 

Bizi Türban konusuyla uğraştıranlar biliyorum ki kıs kıs gülüyorlar ve belki de diyorlar ki: Onlar birbirine düşmüşken,çeşme de akarken dolarları,TL leri kovalarımıza dolduralım. 

****** 

Beyler,bayanlar,Türkiyem insanları: 

Hala Bir atın ağzında kaç diş vardır? gibi türban konusunu mu tartışacağız;yoksa dışarı çıkıp bir at yakalayıp ağzındaki dişleri mi sayacağız? 

Bir karar verme zamanı geldi; 

Korkarım yarın çok geç olabilir ve dişlerini sayabileceğimiz bir at bile bulamayabiliriz.

***

(Bu yazı Mart 2010'da yayımlanmıştır....)


( Bir Atın Ağzında Kaç Tane Diş Vardır? başlıklı yazı Ömer Faruk tarafından 5/31/2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.