Türk Milleti’nin istiklalini haykıran ve bir döneme damgasını vuran Milli Marşımız, “İstiklal Marşı” okundukça bizleri duygulandırıyor, yorumladıkça bir başka anlam kazanıyor. Milli heyecanımızı yansıtan ve yazarı Mehmet Akif tarafından “Allah bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” duasıyla bizlere emanet edilen bu marşa Türk Milleti olarak aşık olmuşuzdur. Adına yarışmalar düzenlenen milli marşımızı genç nesillere anlamıyla birlikte kavratmamız gerekiyor.
      Yozgat’ta miniklere yönelik İstiklal Marşı’nı ezbere en güzel okuma yarışması vardı. İlköğretim okulları 1- ila 4. sınıflar arasından müracaat eden 43 öğrencimiz tatlı-güzel heyecanları ile Milli Marşımızı yorumladılar. Katılımcı öğrenci sayısı kalabalık olunca jüri olarak biz de ilk beş kıtasının okunmasını önerdik.
      İstiklal Marşı’nı ezbere okuma yarışmasında jüri olarak Sakarya İlköğretimden Türkçe öğretmeni Cavit Şener (okuldan arkadaşım), Yimpaş AVM.yi temsilen bir hanım kardeşimiz, Yozgat Şairler ve Yazarları temsilen de ben oradaydım.
      Katılımcı çocuklarımızın sayısı fazla olunca hiç beklemeden yarışmanın başlatılmasını istedik. Müracaat sırasına göre isimler okunup minikler birer ikişer sahneye çıkmaya başladılar. Türkçe-Edebiyat öğretmenleri olarak biz bu tür etkinliklere hep önem vermişizdir. Çocukların kendilerine olan öz güvenleri artsın, sahneye olan heyecanları yatışsın, yetenek ve kabiliyetleri gelişsin diye...
Bir okulda bu tür faaliyetler yapılmıyorsa, o okulun eğitimi yetersiz demektir. Bu tür faaliyetleri angarya gibi görenlere hep kızmışım-sitem etmişimdir.
      Yozgat Merkezdeki ilköğretim okullarından 43 çocuğumuz birer birer sahne alıp İstiklal Marşımızı yorumlamaya çalıştılar. Aralarında çok güzel yorumlayanlar vardı. Tatlı- sevimli heyecanları görülmeye değerdi. Anne ve babaları ( veliler) onları dinlerken aynı heyecanı yaşıyor gibiydiler.
       İstiklal Marşı’nı okuyan çocuklarımız arasında çok güzel yorum yapanlar vardı. Defalarca dinlemiş olmamıza rağmen bıkmadan-usanmadan aynı heyecanla takip ettik yarışmayı. Yanımızda Yimpaş AVM:’nin yöneticileri de vardı. Onlar da yarışmayı baştan sona takip edip çocukları alkışladılar.
       İstiklal Marşı’nı okuma yarışmasına en çok TOKİ İlköğretim Okulu öğrencilerinin ilgi göstermiş olmaları bizi duygulandırdı. TOKİ İlköğretim İlkokulu’nun yanı sıra Müzeyyen Çok Değerli, Sakarya İlköğretim, Celal Atik gibi değişik okullardan da katılım vardı. Ama TOKİ İlköğretim Okulu’nun katılımı takdire şayandı. Bu okulumuzu, öğretmen ve öğrencilerini kutluyor, ilgilerine de teşekkür ediyoruz. Duyarlı davranışları bizi de duygulandı..
      Aslında burada katılımcı çocuklarımızın isimlerini birer birer yazmayı isterdim. Ancak listeyi görevlilerden almadığım için yazamıyorum. Bu üzüntümü ifade etmek istedim. O minik bedenlerin heyecan dolu haykırışları halen kulaklarımda çınlıyor. Milli heyecanlarına, yüreklerine güm güm atan kalplerine, tatlı telaşlarına, acemi bakışlarına, ürkek tavırlarına ve minik yorumlarına teşekkür ediyoruz.
      O milli heyecan duygusu hiç bitmesin. Geleceğimiz onlara emanet, bunu hepimiz biliyoruz. Bu şuurla yetiştirmemiz gerekir onları.
      Yarışma geç saatlere kadar devam etti. Ancak zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık. Hepimiz kendimizi yarışmanın heyecanına ve akışına kaptırmıştık.
      İstiklal Marşı’nı ezbere okuma yarışması sonunda Yozgat Celal Atik İlköğretim Okulu’ndan Hande Betül Yüzbaşıoğlu birinci, Semanur Atik üçüncü, Sakarya İlköğretim Okulu’ndan da Ebubekir Aydoğan ikinci oldular. Seher Nur Arık dördüncü, Gülün Tetik’de beşinciliği paylaştılar. Elbette bunların seviyesinde güzel yorum katan çok öğrencimiz vardı. Hepsinin gönlüne, yüreğine sağlık.
       Yarışmanın sonunda ödül töreni yapıldı. Ödüller Yimpaş AVM Bölge Müdürü Abdulkadir Dağ ve ekibi tarafından çocuklara sahnede takdim edildi. Kazananlar mutlu, kaybedenler hüzünlüydü. Günün anısına tüm öğrencilere çam sakızı, çoban armağanı cinsinden hediyeler dağıtıldı.
      Her yarışmada olduğu gibi jüri üyelerine itirazlarını iletenler oldu. Ama bu bir yarışma, dereceye girenler de olacak, giremeyenler de olacak. Jüri olarak bizim vicdanımız rahattı. Çünkü değerlendirmede adaletli davranmaya çalıştık, hem de o minik bedenlerin heyecanlarına, alın terlerine saygısızlık edemezdik..
Ahmet SARGIN
YOZGAT ŞAİRLER VE YAZARLAR BİRLİĞİ DERNEĞİ BAŞKANI
( Yozgatlı Miniklerde Mill İ Marş Heyecanı başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 11.03.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu