BÜROKRATİK YARGI


Osmanlı Devletinde devlet erkinde Padişahın yanında kalemiye,ilmiye ve seyfiye olarak adlandırabileceğimiz üç ayrı erkin de söz sahibi olduğunu biliyoruz. Bunların bugünkü karşılıkları neler olabilir diye şöyle bir bakalım:

Kalemiye bürokrasiyi temsil ediyor. Bütün devletlerde bürokrasi çok etkilidir. Devlet çarkını hızlandırabileceği gibi, yavaşlatabilir de. Siyasetçilerin ve iş çevrelerinin ağzından düşürmedikleri “bürokrasi hazretleri!” sözü, bu gerçeğin başka türlü ifadesi. Hani olabilecek bir işi geciktirerek, kendi adlarına bir pay elde etme işi. Mademki, bu işin başında o vardır, bu işin olması için onun imzası gereklidir. Öyleyse işi yapılacak kişi onun kıymetini bilmeli ve göstermelidir. Tam da bunu anlatan bir fıkra var. Eskiden adamın biri ihtiyacı için tuvalete koşmuş, sıkışıklık fazla ve acelesi var. İbriklerden birini kaptığı gibi tuvalet kabinlerinden birine dalmak üzereyken, bekçi bağırmış:

—Hop hemşerim. Dur bakalım. Adam duraklamış. Şaşkın bir şekilde bekçiye bakmış.

—O ibriği bırak şunu al demiş. Adamın şaşkınlığı biraz daha artmış. Acelesi olduğu için dediğini yapmış. İbriği değiştirmiş. Tam içeri girecekken, bekçi yine bağırmış:

—Oraya değil şuraya gireceksin. Adam çaresiz. Bekçinin dediği yere girmiş. Adam rahatlayıp çıktıktan sonra meraklı bakışlarla sormuş:

—Ya hemşerim onunla ötekinin ne farkı var da beni durdurdun?

—Hiçbir farkı yok demiş bekçi. Biz burada akşama kadar boşuna mı koku dinliyoruz. O kadar da forsumuz olsun.

İlmiye ise yargıyı ve üniversiteyi karşılıyor. Bu kesim de her zaman güçlü olmuştur. Tek başına olmasa da kurduğu ittifaklarla tarihin yönünü değiştirebilecek bir güç olduğunu göstermiştir.

Seyfiyeyi biliyoruz. Asker ve güvenlik güçlerini karşılıyor. Silah en önemli güç olduğu için önemini tafsil etmeye lüzum bile yok.

Padişahı da herhalde Yasama ve hükümet olarak görmemiz mümkün. Yani eskinin padişahının taşıdığı gücü bugün bunlar taşıyorlar. Belki kısaca siyaset de diyebiliriz.

Bu güçlerin uygun bir zeminde ve uyum içinde olması arzu edilen ideal devlet yönetimini gösteriyor. Ancak tarihten bu güne çıkar çelişkileri sebebiyle, birinin diğerine üstün gelme arzusuyla çelişme ve çatışmalar da olmuş. Şimdi de böyle bir dönemi yaşıyoruz.82 Anayasasını yapanlar bürokratik bir güçtü. Ağırlıklı olarak bürokrasiyi güçlendiren bir sistem oluşturmaya çalıştı. Şimdi devlet bu yapıyı taşıyamıyor.

Yargı kurumu olan Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’a baktığımızda üyelerinin bir kısmının yargı mensubu olmadıklarını görüyoruz. Ya bürokrasiden ya da üniversiteden seçiliyorlar. O zaman yargı salt yargı kurumu olamıyor. Bürokratik bir yargı oluyor. Kurumların oluşumu bile tartışmalı.

Türkiye AB projesi çerçevesinde bürokrasiyi azaltmak ve reformları hızlandırmak istiyor. Doğal olarak bürokrasi de tersini, yani yavaşlatmayı amaçlıyor. Bunun için bulundukları yeri ve elde ettikleri güçlerini kullanıyorlar.

Son zamanlardaki tutumlarına bakılarak rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Askeriye yeni duruma en çabuk ayak uyduran ve değişimi destekleyen kurum olarak herkesi şaşırttı. Bu önemli bir gelişme. Ancak özellikle bürokratik yargı reformlara karşı tavrını değiştirmedi. Önümüzdeki günlerde peş peşe yasa iptalleri ve yürütmeyi durdurma kararlarıyla karşılaşırsak bizi şaşırtmamalı.

Hükümetin reformlar konusunda adım atabilmesi için işe yargı reformundan başlaması gerekiyordu. Bu konudaki gecikmenin bedelini hem hükümet hem de tüm Türkiye ödeyecek.

Artık şu anlaşılmıştır: Bürokratik Cumhuriyetten, Demokratik Cumhuriyete ulaşmak için atılacak ilk ve önemli adım yargı reformudur.
( Bürokratik Yargı başlıklı yazı ahmet-ilhan tarafından 2.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.