Toplu yaşama kurallarını layığı veçhile bilmediğimiz gibi telefonla konuşma kurallarını hiç bilmemekteyiz.
Telefon o kadar hayatımıza girdi ve o kadar birlikte yaşıyoruz ki, bu konuda artık eğitim vermek ve de almak şart oldu.
Şaka değil ciddi manada rahatsız ediyor, çevremizdeki adap yoksunu insanlar.
Önce sesinden başlamak lazım; zilini aşırı derecede çaldıracak şekilde ayarlamamak gerekiyor. Toplu bulunulan yerlerde de (cami, tiyatro, sinema, toplantı v.s.) sessize almak önemli!
Telefonu açtığınız zaman diğer taraftaki kişiyle bağırarak konuşmanız gerekmiyor. Yanınızdaki insanla nasıl konuşuyorsanız aynı ses tonuyla konuşabilirsiniz, ses çok rahat bir şekilde gidiyor, korkmayın. Artık otobüslerde, toplu yerlerde sizin özel hikâyelerinizi dinlemeyelim ne olur!
 Ayrıca her çalanı da cevaplamak zorunda değilsiniz. Ortam müsait değilse, meşgule alırsınız olur biter. Bilahare arayıp izah edersiniz. Hele araba kullanırken lütfen açmayın ve siz de aramayın. Eğer bir kaza olursa bütün vebali sizindir, bilmiş olun. Ayrıca son pişmanlık fayda da etmez!
Bir toplantı esnasında iken çalan telefonu açmak, toplantı yaptığınız insanlara karşı saygısızlıktır. Hele açar bir de yüksek ses tonuyla konuşursanız, ben söyleyecek söz bulamıyorum. Bari bir eşeklik yaptınız daha fazlasını yapmayın, usulca kalkın, gidin bir köşede kimsenin duymayacağı bir şekilde kısa bir konuşma yapın. Toplantı adabında; konuşan kişiyi diğerlerinin ilgiyle ve dikkatle dinlemesi icap eder, eğer dinlemiyor ve yanınızdaki kişiyle başka bir şey konuşuyorsanız, bu çok ayıp ve konuşan kişiye saygısızlıktır. Telefon açmak da yanınızdaki ile konuşmak gibidir. Eğer iki kişi sohbet ediyorsanız, kesinlikle telefonu açmamanız icap eder. Arayan eşiniz, ya da çocuğunuzsa hele bir de laf olsun, torba dolsun muhabbetiyse, üstelik bir de telefondaki “müsait misin?” sorusuna “tabi tabi” deyip özel muhabbete başladıysanız, karşınızdaki kişiye daha fazla hakaret yapamazsınız emin olun. Ailevi mevzularınızı arkadaşınız dinlemek zorunda mı? Ayrıca dostunuzla gayet güzel karşılıklı muhabbet ederken niye araya “langırt” diye bir başkasını sokasınız ki? Kim olursa olsun sırasını beklemeli. Eğer böyle yapıyorsanız karşınızdaki insandan özür dileyin ve hatta helallik isteyin. Çok acil ve işle ilgili önemli bir konuysa karşınızdaki kişiden izin isteyip, telefonu açabilirsiniz, fakat çok kısa bir şekilde konuşup hemen kapatmanız gerekir.
Telefonla ararken çok çaldırmamaya dikkat etmeli. Aslında işin doğrusu üç sefer çaldırmaktır. Ama cepten çıkartıp açıncaya kadar yetişemeyebiliyorsunuz, bu durumda beş ideal oluyor. Ancak beşi kesinlikle geçmemek lazımdır. Bir kez çaldırıp hemen kapamak da yanlış yorumlara sebebiyet verebilir.
Şunu da unutmamak lazım ki; telefon muhabbet aracı değildir. Sadece mesaj iletmek, önemli birkaç cümle ya da kısa bir hal hatır için olmalıdır.
Aklıma gelenler bu kadar. Herkes birkaç cümle eklerse ve de dikkat ederse yaşamı daha yaşanılır kılarız, hep birlikte…
( Telefonla Konuşma Kuralları başlıklı yazı Gürcan Onat tarafından 13.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.