Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 3.12.2010
Okunma Sayısı : 4766
Yorum Sayısı : 1
TÜRK HAVA KURUMU TÜRKKUŞU TESİSLERİNDE…
 

M.NİHAT MALKOÇ
 

            Bu yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Trabzon’u temsilen Ankara’ya gittiğimizde THK’nın Etimesgut’taki Türkkuşu Tesisleri’ne de uğradık. Buradaki yetkililer bizi güler yüzle karşılayıp kurum hakkında bize detaylı bilgiler verdiler. Bize THK ile ilgili bir sunu gösterdiler. Dilerseniz bu konuyla ilgili olarak sizlere bazı önemli bilgileri aktarayım:

 

            “THK, Cumhuriyet’in ilanından 16 ay sonra, 16 Şubat 1925’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emirleriyle ‘Türk Tayyare Cemiyeti’ adıyla kuruldu.

 

Cemiyet’in kuruluş amacı; Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak; havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak; bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak; personeli yetiştirmek ve uçan bir Türk gençliği yaratmaktır.

 

THK bu amacını gerçekleştirmek için 23 Nisan 1926’da Türk Havacılığının gereksinimi olan teknik personelin eğitilmesi amacıyla ‘Tayyare Makinist Mektebi’ni hizmete açtı. Aynı yıl Alman Junkers Tayyare Fabrikası’yla işbirliği yaparak ‘Kayseri Uçak Fabrikası’nı’ kurdu. Alman Junkers lisansıyla A-19 ve A-20 uçaklarını üretti ve bu uçakların bakım ve onarımlarını yaptı. Fabrika, 1929 yılında Milli Savunma Bakanlığı’na devredildi.

 

Türk Hava Kurumu, uzun süren bir Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış, yorgun ve yoksul bir halkın, Türk Halkının inanılmaz büyüklükteki maddi-manevi desteğiyle can buldu. Bu destekle ilk 10 yıl içinde 351 uçak satın alarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağışladı.

 

Türk Hava Kurumu, 1927 yılında, havacılık faaliyetlerinin dünya çapında gelişmesini sağlayan ve sportif havacılık konusunda uluslararası boyutta en üst düzeyde organ olan Uluslararası Havacılık Federasyonu’na (FAI) üye olmak için başvurdu. 2 yıllık bir uğraşıdan sonra 1929’da FAI’ye tam üye oldu. Kurum, o günden beri ülkemizi hava sporları konusunda, yurt içinde ve yurt dışında başarıyla temsil etmektedir.

 

1931 yılında, Pilot Vecihi Hürkuş kendi atölyesinde ürettiği uçakla Ankara’dan havalanarak küçük bir Türkiye turu yapmayı başardı. 1932 yılında Cemiyet’in yurt dışında eğittiği mühendislerden Selahattin Reşit Bey ve ekibi, motor ve pervanesi dışında tüm parçaları Türk malı olan ilk ulusal tipteki uçağımızın (MMV-1) prototipini(ilk örnek) üretti. Bu üretim bütün yurtta çok büyük heyecan yarattı. 1935’te alınan kongre (Genel Kurul) kararıyla Cemiyet’in ismi ‘Türk Hava Kurumu’(THK) olarak değiştirildi.”( www.thk.org.tr)

 

Ankara’daki Türkkuşu Eğitim Merkezi şehir merkezine 15 km uzaklıkta, İstanbul yolu üzerinde, yaklaşık 1.600 dönümlük arazi üzerine, 3 Mayıs 1935’te kurulmuş olup THK’nın en büyük eğitim merkezidir. Bu merkezde THK Genel Müdürü Osman Yıldırım bizlere kurumuyla ilgili aydınlatıcı bilgiler verdikten sonra, öğretmenlere olan vefa borcu üzerine şahsî düşüncelerini dile getirdi. Sarf ettiği övücü sözlerle öğretmenleri fazlasıyla onure etti.

 

Ankara’daki Türkkuşu Eğitim Merkezi’nde Türkiye’nin 81 ilinden gelen 81 öğretmen THK’ya ait uçaklarla Ankara semalarında gezdirildi. Bunlardan birisi de bendim. ‘Antonovan-2’ tipi uçakla Ankara semalarına havalandık. Uçakta sekiz kişiydik. Bundan evvel 30 kez uçtuğum için bu uçuş beni fazla heyecanlandırmadı. 15 dakika boyunca Ankara’nın güzelliklerini havadan seyrettik. Uçağımızda TRT Haber Kanalı’nın kameramanı ve muhabiri de vardı. Uçuş boyunca bizlerle röportajlar yaptılar, izlenimlerimizi öğendiler.

 

Ankara’daki THK Türk Kuşu Tesisleri, Türkiye’nin yüz akı kurumlarından sadece biri… Böyle bir tesise sahip olduğumuz için, bu ülkenin bir ferdi olarak fazlasıyla gururlandım. Uçuş sonrasında öğle yemeğini THK Türkkuşu Tesisleri Yemekhanesi’nde yedik. Güzel bir ortamda, havacılık aşkıyla yanıp tutuşan gençlerle aynı masaları paylaştık.

 

THK’yı yakından gördüm ve tanıdım. Daha evvel bu kurumla ilgili söylenenleri zihnimden sildim. Çünkü THK gerçekten güzel çalışmalar yapıyor. Türkiye’nin uçan neslini yetiştiriyor. İyi ki bu güzel tesisleri gördüm; herkesin de bu gurur abidesini görmesini isterim.

( Türk Hava Kurumu Türkkuşu Tesislerinde… başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 3.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.