Kadife gibi bir ezan sesiyle uyandım bu sabah. Aylardır bu sese hasrettim. Yatağımda oturup huzur içinde dinledim o eşsiz daveti.  “Hayye alessalah” (haydi namaza), “hayye alelfelah” (Haydi huzura, kurtuluşa) daveti ve “Es' salatu hayrun minen nevm” (namaz uykudan daha hayırlıdır” uyarısıyla kalktım yatağımdan.

 

Aylardır hasrettim bu kadife sese. Aylardır bu eşsiz daveti arıyordu kulaklarım, ruhum. Aylardır aynı yerdeydim, evimdeydim aslında. Üstelik evim caminin hemen yanında ve her sabah duyuyorum ezan sesini; ancak bu kadife sesli daveti duymam mümkün olmuyordu.

 

Aylar önce bir mail göndermiştim il müftülüğüne ve şunu demiştim: “Ezan okunmaya başlayınca pencereleri kapatmak zorunda kalıyorum. Müezzinlerimiz öyle bir ezan okuyorlar ki ellerinde mikrofon olduğunu unutuyor ve alabildiğince bağırıyorlar. Size defalarca uyarı mesajı atmama rağmen hiçbirini dikkate almadınız. Artık gazetede bir uyarı yazısı yazma zamanı geldi.”

 

Bu mesajıma cevap gelmişti ve şöyle diyorlardı: “Şehrimizde merkezi sistemle okunan ezan, en güzel sesli arkadaşlarımız tarafından okunmaktadır. Sizin eviniz camiye çok yakın olduğu için hoparlörün sesi yüksek geliyordur, biz o caminin görevlisini uyarır, hoparlörün sesini biraz kıstırırız, siz de rahatsız olmazsınız.”

 

Bu cevabı okuyunca gülmüştüm. Beni huzura davet edip ruhumu okşayacak olan ezan sesi yerine çığlık çığlığa bir ezan sesi duyuyordum. Ezan okuyan kişi sanki bir yerleri yırtılıyormuşçasına bağırıyordu. Hele birisi var, öyle bir “Hayye alessalah”, hayye alelfelah” deyişi var ki muhteremin, bırakın huzuru, kurtuluşu, felahı; o hançeresini parçalarcasına çıkardığı bağırtıyı, tiz sesi, gürültüyü  duyunca kulaklarımı tıkıyorum.

 

Müslüman memleketinde insanları ezandan soğutuyor bu ses. Görevlilerimiz neden ezan okurken avazlarının çıktığı kadar bağırırlar, neden ellerinde mikrofon olduğunu ve bilmem kaç desibellik güçlü bir hoparlörle ezan okuduklarını unuturlar. Çok bağırınca, gırtlağını yırtarcasına haykırdıkça daha makbul mu oluyor ezan?

 

Değerli müftümüze buradan sesleniyorum, sayın hocam, ne olur bizi bu kirlilikten kurtarın. Ne olur, kulaklarımızı tırmalayan değil, gönlümüze huzur veren ezan sesleri duymamızı sağlayın. Şu, bağırdıkça, bir yerlerini yırttıkça muteber olunuyor sanan cahillerden bizi kurtarıp kadife sesiyle namaza davet eden, gönlümüze huzur veren görevlilere okutun ezanı.

 

Bizi Müslüman mahallesinde ezan sesine hasret bırakmayın.

 

( Ezan başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 29.09.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.