Muharrem Ayı Ve Kutlu Aşure

Muharrem Ve Aşure


MUHARREM AYI VE KUTLU AŞURE


‘ Bu ay aylardan Muharre /Bu gün günlerden aşure’

Bu ay ve bu gün ne kutlu gündür. Adı üstünde haram aydır bu ay. Haram ay ama kime. Küfre, kafire ve zulme, zalime haram olan ay. Haram aylar dört ama adı Muharrem olan ay bir tane. Bir anlamı daha var bu ayın: Hürmet edilen ay.

Bu ayın önemi çok. Aşure gününün bu ayda olması onun önemini daha da artırıyor. Ramazan-ı Şerif'ten sonra en önemli ay. Bu ayda ibadetin fazileti de Ramazan-ı Şerif kadar olmasa bile çok fazla.

Allah-u Teala Aşure gününü diğer günlerden üstün tutmuştur.-Kadir gecesi ve diğer kandiller, arefe ve bayram günleri hariç.-
Aşure on demek, aşere’den bozma. Muharremin onuncu günü olmasından dolayı alıyor bu adı. Bazı alimlere göre Efendimiz ( A.S) a verilen on hediyeden dolayıdır.: Bunlar; Recep, Şaban, Ramazan ayları, Kadir gecesi, Zilhiccenin on günü, arefe günü, Kurban Bayramı günleri, Cuma günü, ve aşure günüdür. Bazıları da on peygambere on hediyeden dolayıdır dediler. .İbrahim ( A.S). bu gün yarattı ve bu gün ateşten kurtardı. Yine bu günde İsmail (A.S.)’ı gökten koç indirerek kurban edilmekten kurtardı. Firavun’u bugünde Nil’e gark etti. Eyyüb ( A.S)ı hastalıktan kurtardı. İsa ( A.S) bugün doğdu, bu gün göğe kaldırıldı. Nuh( A.S) gemisi karaya oturdu. Davud ( A.S)ı n zellesini affetti. Süleyman’a mülk ve saltanat verdi. Kıyamet aşure gününde kopacak.

Bu günde biri acı diğerleri sevindirici olaylar yaşandı. Acı olay Efendimiz ( A.S).ın biricik torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki ehl-i Beytin Kerbela sıcağında günlerce aç ve susuz bırakılarak hunharca şehadetidir.

Allah (C.C.) Yerleri ve gökleri, Arş’ı Kürsü’yü, Kalemi ve Levh-i Mahfuz’u , Adem( A.S).’ı Cebrail’i ve diğer melekleri bu gün yarattı ve O’nu bugünde cennete soktu, tövbesini kabul etti .
İşte bu kadar mühim ve mübarek bir gündür bu gün işte içinde böyle bir mübarek günün bulunduğu aydır bu ay.

Hicri yılbaşı bu ayın ilk günü. Hicri takvimin ilk ayı bu ay. İslam birliğinin sembolü bu ay. İslam’ın dirilişinin ilk işareti olacaktır bu ay. Ne mutlu bu ay ve günde şuur ve idrak içinde olana. Ne mutlu bu ayın ve günün gereğini yapana…

‘ Bu ay aylardan Muharre /Bu gün günlerden aşure’

Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 10.9.2018
( Muharrem Ayı Ve Kutlu Aşure başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 7/18/2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.