Zamanın çok kötü olduğundan galiba yakınmayan yoktur. Haksız de değiliz; iklim değişmiş ne yaz belli ne de kış.  Dünya çapındaki krizler ise bir birini kovalıyor sanki.  Şikayetler sadece maddi değildir, maneviyata bakan yönüyle de pek iç açıcı bir durumda değiliz. Güven,  saygı, sevgi , doğruluk, dürüstlük, samimiyet gibi manevi değerler her geçen gün azalmaktadır. Aslı neslı tükenmiş canlılar gibi mazide kalacaklar sanki.


Aslında pek şikayet hakkımız yoktur çünkü dünyayı yaşanmaz hale biz getirdik, biz derken insanoğlunu kastediyorum. Dünyayı tekrar daha temiz, daha sağlıklı ve daha güvenli bir hale getirecek olan da bizleriz.

 


Her bir ferdin mutlaka iyilik, güzellik adına yapabileceği faydalı bir şeyler vardır. En yakınlarından (hiç bir çıkar gözetmeden)  iyilik yapabileceği mutlaka birileri vardır, az veya çok ama mutlaka vardır. Neticede bu dünyada tek başımıza değiliz.


En kötü ihtimalden yola çıkalım, yani çevremizde iyilik yapacak hiç ama hiç kimse yok diyelim. Yine de insanın yapılabileceği iyilikler vardır. En basitinden  sokağımızı kirleten plastik poşet veya şişeyi yerden alıp çöpe  atabiliriz. Yerdeki bir poşeti veya plastik şişeyi alıp çöpe atmak en fazla bir dakikamızı alır. Dünyamızın yerdeki bir plastik atığı bile alıp çöpe atılmasına o kadar ihtiyacı var ki, “yerdeki bir poşetten ne çıkar? “ demeyelim.


Yerlerdeki plastik atıklar toplandığında kocaman bir dağ kadar yer kaplayacak kadar çoktur,  milyonlarca ton tutarındadır.  Plastik yığının az bir kısmı toplanabilmektedir. Çoğunluğu ya toprağa ya da suya karışmaktadır. Çevreyi kirleten plastiklerin çok sayıda kuş veya balığın hayatına mal olduğunu es geçip konunun sadece bize bakan yönüne yoğunlaşalım.

 


Suya karışan plastik belli zaman sonra kimyevi olarak dağılmaya başlar yani mikro plastik parçaları oluşur.  Mikro plastik parçaları ise kolaylıkla suya karışır. Suda bulunan mikro plastikler ilk önce su canlılarının kanına karışmaktadır. Irmaklardan veya derelerden su içen büyük baş hayvanların etinde ve sütünde mikro plastik bulunmuştur. 


İnsanlar tarafından şimdiye kadar milyonlarca ton üretilip işi bittikten sonra çevreye atılmış olan plastik, artık insan sağlığını da tehdit eder hale gelmiştir. Günümüzde yapılan çok detaylı tahliler sonucu  insan kanında da mikro plastiğe rastlanmıştır. İnsan vücudunda  bulunan mikro plastik, tükettiği et veya sütün yanı sıra pet şişelerden içtiği sudan da gelmiş olabilir. Tekrar tekrar kullanılan veya uzun zaman bekleyen pet şişelerden içeceklere mikro plastik karışabilmektedir. Mikro plastik sadece  gıdalarda değil havada bile olduğu iddia edilmektedir. Parklarda kullanılan plastik eşyaların zamanla dağılıp havaya karıştığını  iddia eden bilim adamları bulunmaktadır.

 


Mikro plastiğin sağlık üzerindeki etkileri  tıpçıların uzmanlık alanına girdiği için bu konuda bir şey yazmam yanlış olur ama  ileride mikro plastikten kaynaklanan hastalıkların çoğalacağı kesindir.

 


Dünyamızın en ufak  bir plastik atığın bile yerden alınıp çöpe atılmasına  muhtaç olduğu  bir zamanda,  insan lafına değil icraatına ihtiyaç vardır. Dünyamız sadece samimi icratlarla daha güvenli, sağlıklı yaşanır hale gelecektir.



Abdullah konuksever

( Bir Poşetten Ne Çıkar? başlıklı yazı hotamisli tarafından 6.12.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.