Bazı savaşlar vardır: sebebi, nedeni, hedefi apaçık ortadadır. Mesela en son Azerbeycan-Ermenistan arasındaki savaşın anlaşılmayan yönü yoktur. Savaşın nedeni, Ermeniler 1990’lı yıllarda Azerbeycan’ın en az yüzde 20’sini işgal etmişlerdi. Savaşın hedefi ise, Azeri topraklarını Ermeni işgalinden kurtarmaktı. Azeri topraklarından Ermeniler çıkartıldı ama şimdi Karabağda Rus askeri birikleri bulunmaktadır. Güya Azerbeycan ile Ermenistan arasındaki savaşa engel olacak, Rus barış gücü.


Anlaşılması zor olan savaşlardan biri de Rusya-Ukrayna savaşıdır.    Rusların Ukrayna’ya saldırıp Ukrayna topraklarını ilhak etmelerini anlamakta zorlandım.


Savaşa neden, Ukrayna’daki Rus azınlığı korumak ise eski Sovyet Cumhuriyetlerinin neredeyse hepsinde Rus azınlığı bulunmaktadır. Putin galiba hepsine saldırıp ilhak etmeyi düşünmüyordur.

Savaşa neden, Rusya Federasyonunun topraklarını genişletmek ise, Rusya Federasyonu zaten dünyanın toprak olarak en büyük devletidir. Sınırın bir ucu Finlandiya, diğer ucu ise Japonya. Ruslar, toprak zenginidir yani toprak kazanmak için başlatılmış bir savaş olabileceği ihtimali çok zayıftır.

Savaşa neden, Ukrayna’nın yer altı zenginlikleri de değildir çünkü Ukrayna bilindiği kadar çok değerli yer altı zenginliğe sahip değildir. Ukrayna’da ne petrol var ne de gaz vardır. Zaten Rusya Federasyonu gaz ve petrol zengini bir devlettir.

Savaşa neden, Putin’in sıcak denize inebilmek için başlatmış olacağını da zannetmiyorum çünkü Rusya Federasyonunun zaten Karadeniz sahillerinde toprakları bulunmaktadır.

 


Putin’in Ukrayna’ya saldırısı ne kadar anlamsız ise, Batının top yekün Ukrayna’ya yardım için seferberlik başlatmış olmasını anlamakta zordur. Batı, Putin’in nükleer silah kullanma tehdidine rağmen  canla başla Ukrayna’ya yardım etmektedir. Batı, Rusya’ya çok sayıda ambargo başlatmıştır ama buna karşılık Rusya’da gaz vanasını kesmekle karşılık vermiştir. Ruslar ambargolardan kesin etkilenmiştir. Buna karşın Batı’da savaştan çok kötü etkilenmektedir. Batı’da enerji fiyatları ile beraber enflasyon ve faiz halen tırmanmaktadır.


Ruslar Ukrayna’da savaşa katılmamak için protestolar yaparken  Batı’da hayat pahalılığıı protesto edilmektedir. Özellikle astronomik enerji fatuları protestoların sebebidir.  Mesela İtalya’da faturalar ödenmeyip yakılmaktadır. İngiltrede ise astronomik enerji faturalarının ödenmemesi kampanyası başlatılmıştır. Önümüzdeki kış, Batı’da çok yönlü çetin geçeceğe benzer. Rusya-Ukrayna savaşı Batı içinde ciddi külfet haline gelmiştir. Bütün bunlara rağmen Batı halen neden top yekün hemde canla başla Ukrayna’yı savunuyor? Batının çıkarı, zararından kat kat büyük ki Ukraynalıları desteklemektedir.

 

Değerlendirmelerime  Türkiye’yi katınca, nihayet jeton düştü… 

 

Türkiye jeopolitik olarak dünyanın göz bebeği konumundadır. Bu yüzden Batı Türkiye’yi ne tam olarak yanına alıyor (AB üyeliği)  ne de Türkiye’yi kendi başına bırakabiliyor. Sırf jeopolitik nedenlerden dolayı Türkiye Nato’da üyedir. Yoksa, kimse Türklerin kara kaşına, kara gözüne hevesli değildir. Ancak, Türkiye’ye son zamanlarda  (Anadolu tabiriyle) oturuş duruş öğretilemiyor. Türkiye, kendi çıkarlarını da gözeten, kendi başına kararlar alabilen en kötüsü (Conilere göre yani!) kendi çıkarını ön plana alıp bu yönde  hareket edebilmektedir. Türkiye, Nato bünyesindeki itirazlara rağmen kendi başına hareket edebilmektedir. Kendi başına hareket ettiği yetmezmiş gibi Batı dışında arayışlara girebilmektedir.


Bütün bu gelişmeler elbette karşılıksız kalamaz. Batı, Türkiye’siz bir Nato üzerinde durup alternatif arayışına girmiş olmalı. Türkiye’ye  alternatif olarak Ukrayna seçilmiştir diye düşünüyorum. Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonunu yakından takip edebilmek istemektedir, gerektiğinde baskı kurabilmek istemektedir. Batı, becerebilirse eğer Ukrayna’dan sonra Gürcistanıda Nato’ya alıp Türkiye’ye  güçlü bir alternatif oluşturmak istemektedir. Ukrayna ve Gürcistan ile Rusya Federasyonu kuşatılmış olacaktır yani Türkiye’ye ihtiyaç duyulmayacaktır diye düşünüyorum. 


Ukrayna- Rusya savaşı başından beri iddia ettiğim gibi, danışıklı dövüştür. Putin, birincisi gaza getirilmiş veya Kırım-Donbas gibi Ukrayna topraklarına karşılık Ukrayna’nın AB ve Nota üyeliğini onaylamıştır. Rusya, yakında Gürcistan’a da dalarsa şaşmayın.  Gürcistan,  Nato ile Rusya Federasyonu arasında  bölüşülürse ise hiç şaşmayın.

 


Türkiye’nin Nato dışı görülmesi de pek hayra alamet değildir ama biz Kore gibi, Irak gibi kolayca yutulacak bir lokma değiliz…

 

Abdullah Konuksever

( Türkiyeye Alternatif Olarak Ukrayna başlıklı yazı hotamisli tarafından 4.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.