Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 5.08.2022
Okunma Sayısı : 1161
Yorum Sayısı : 1
Günün Yazısı

Bu Yazı 6.08.2022 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.

Engelliler camiası için milat olarak değerlendirilen 5378 Sayılı Engelliler Kanunu 7 Temmuz 2005 yılında çıkarıldı.

Kanun çıkarılalı 17 yıl oldu.

Engellilere pozitif ayrımcılık yapılması amacıyla 2010 yılında Anayasanın eşitlikle ilgili 10.maddesinde değişiklik yapıldı.

Anayasa ile getirilen pozitif ayrımcılık uygulaması çıkarılalı 12 yıl oldu.

5378 Sayılı Engelliler Kanununun geçici 2. ve 3. maddelerinde belirtilen erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik düzenlemeleri için verilen 7 yıllık süre 2012 yılında doldu.

Vurdumduymaz kamu idarecileri için göz açıp kapayana kadar geçen bu 7 yıllık süre yeterli olmamış olacak ki 2012 yılında kanun değişikliği yapılarak 1 yıl direkt 2 yılda endirekt uzatma verilerek toplam süre 10 yıla çıkarılalı 10 yıl oldu.

Kanun ile sürelerin uzatılması yeterli görülmemiş olacak ki bu defa da 2013 yılında Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği çıkarıldı.

Yönetmelik çıkarılalı ise 9 yıl oldu.

Çıkarılan yönetmelik kapsamında Türkiye genelinde valiliklerin başkanlığında Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları oluşturuldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile engelliler ile ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşan komisyonlar tarafından, kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü kapalı ve açık yapılar ile toplu taşıma araçlarının denetimi yapılmaya başlandı.

Kanunun geçici 3.maddesinde belirtilen ulaşılabilirlik konusuyla ilgili verilen süreler doldukça bu defa torba kanun çalışmalarına konulan öteleme maddeleriyle sürekli uzatmalara gidilerek özel taşımacılık işletmecileri sevindirilirken engelli camiasının ise yaşadığı sorunlar görmezden gelinmeye devam edildi.

Geçtiğimiz 2021 yılında 3 yıllık bir öteleme amacıyla verilen kanun teklifi, yurt genelinde “Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu” olarak yapılan ortak açıklamalar ve tepkiler üzerine 1 yıl olarak kabul edilmişti.

3 yılın 1 yıl olarak kabul edilmesine dahi sevinemezken bu defa saman altından su yürütür gibi sessizce yine aynı milletvekilinin öncülük ettiği yasa değişikliği ile ilgili madde torba yasada kabul edilerek çıkarıldı.

Geçtiğimiz yıl ses çıkarmamış olsaydık kanun değişikliği 2024 yılına kadar olacaktı…

Bu defa ise 1 Temmuz 2022 tarihinde kabul edilen 7417 Sayılı Torba Yasa teklifinin 47. maddesinde, MADDE 47- 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinin altıncı fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “dört yılı” ibaresi “sekiz yılı” şeklinde değiştirilmiştir.” şeklinde yapılan değişiklik ile 2026 yılına kadar ulaşılabilirlik hakkımız ötelenmiş oldu.

İşin ilginç tarafı ise yapılan ötelemeyle ilgili yasa değişikliği meclisten onaylandıktan sonra engelli camiasının haberinin olmasıdır.

Derneklerin, federasyonların ya da konfederasyonların konuyla ilgili daha önce haberleri var mıydı, yok muydu bilemiyorum.

Her sene bu konuyu temcit pilavı gibi gündeme getirerek süre uzatımı için çıkardıkları kanunu öteleyen AK Parti Milletvekillerini anlıyorum da, ya şu muhalefet partilerini bir türlü anlamış değilim.

2005 yılında o tarihte mecliste bulunan siyasi partilerin tamamı tarafından oybirliği ile çıkarılan kanunun erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik maddeleri sürekli ötelenerek işlevsiz bir hale getirilirken, milyonlarca engellinin yaşadığı sorunlar görmezden gelinirken muhalefet partileri ise bunlara karşı çıkacağına, engel olmaya çalışacağına sessiz kalıp adeta seyircilik yapıyor.

Mecliste bulunan muhalefet partileri azınlıkta kalıyor, bu nedenle bir şey yapamazlar şeklinde düşünen varsa aranızda kusura bakmayın bu düşünceye katılmıyorum.

Diyelim ki yasa değişikliğini önlemeye yetecek kadar meclis çoğunluğuna sahip değiller, peki yasa değişikliği konusunda engelli camiasını haberdar edip kamuoyu yaratamazlar mıydı?

Diyelim ki birçok yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine nasıl girişim yapıyorlarsa bu konuda da yapamazlar mıydı?

Diyelim ki ötelemeler yapılıyorken buna karşı çıkmayıp ve herhangi bir girişimde bulunmayarak sessiz kalıyorlarsa o zaman hükümetin yaptığını onaylamış olmuyorlar mı?

Sözün özü olarak, iktidarı ve muhalefeti ile kanunu engelsiz bir Türkiye yaratmak amacıyla çıkaranlar ne yazık ki aradan 17 yıl gibi büyük bir zaman geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alamayarak sınıfta kaldılar. Sadece siyasiler değil elbette, yapılan ötelemelere ciddi anlamda bir tepki göstermeyen ve mücadele etmeyen engellilerle ilgili sivil toplum örgütlerinin geneli de sınıfta kaldılar…

( Engelsiz Bir Türkiye Hayal Mi Oluyor başlıklı yazı AliHaydar tarafından 5.08.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.