AKRABA VE YAKINLARA SADAKA VERMENİN FAZİLETİ

Mukaddime: 

Rahmân ve Rahîm olan Allâh’u Teâlâ’nın Adıyla…

Hamd, Allâh’a mahsustur. O’na hamd eder, O’ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve amellerimizin kötülüğünden O’na sığınırız. O’nun hidâyete erdirdiğini hiç kimse saptıramaz, saptırdığını ise hiç kimse hidâyete erdiremez. Şehâdet ederim ki, Allâh’tan başka ibâdete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki, Muhammed aleyhisselâm O’nun kulu ve Rasûlü’dür…

Bundan sonra:

Ey Allâh Subhânehu ve Teâlâ’nın Hidayete erdirdiği Mü’nin Kulları; Bu makaleyi çok Üzülerek yazıyorumki, Akrabalık bağlarını bir çoğumuz koparmış durumdayız akrabalarımızın bir çoğunu hiç tanımıyoruz bile. Yazıklar olsun tüm sıla-i rahim’i (akraba bağlarını) unutup terk edenlere ve Allâh Subhânehu ve Teâlâ bizleri sıla-i rahim’den ayırmasın koparmasın İnşeAllah Allahümme Amin.

Akraba Ziyaretinin Fazileti

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Kim, rızkının kendisine genişlemesini yahut ömrünün uzatılmasını istiyorsa, sıla-i rahim yapsın! (Yani akrabasına iyilikte bulunsun)” (Buhari 4/1915, Müslim 2557/20)

Allâh Subhânehu ve Teâlâ, şöyle buyurmaktadır: 

 

Hani biz, İsrâiloğulları’ndan: “Sadece Allah’a kulluk edeceksiniz, ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilikte bulunacaksınız!” diye söz almış ve: “İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı hakkıyla kılın, zekâtı verin!” diye emretmiştik. Sonra sizden pek azı müstesna, sözünüzden döndünüz ve hâlâ yüz çevirmeye devam ediyorsunuz. (Bakara: 2/83)

 

Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden, bu ikisinden de birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. İsmi hürmetine birbirinizden dilekte bulunduğunuz o Allah’a saygısızlık etmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Çünkü Allah sizin üzerinizde tam bir gözeticidir. (Nisâ: 4/1)

 

Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babanıza iyilikte bulunun. Akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda kalmışlara, elinizin altında bulunan köle, câriye, hizmetçi ve işçilere iyilik yapın. Çünkü Allah, kendini beğenen ve çokça övünüp duran kimseleri kesinlikle sevmez. (Nisâ: 4/36)

 

Ey iman edenler! Eğer imana karşı küfrü sevip tercih ediyorlarsa babalarınızı ve kardeşlerinizi bile dost edinmeyin! Sizden kim onları dost edinirse işte onlar zâlimlerin ta kendileridir. (Tevbe: 9/23)

 

(53) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Ebu Talha (Radiyallahu Anh) Medine’de hurmalık ve mal yönünden Ensar’ın en zengini idi. Mallarının kendine en değerlisi de Beyruha bostanı idi. Beyruha mescidin hemen karşısındaydı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Beyruhaya girer onun içindeki güzel sudan içerdi. Enes (Radiyallahu Anh) dedi ki:

“Siz sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe ermiş olamazsınız. Her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir.” (Âl-i İmran: 3/92). ayeti nince, Ebu Talha (Radiyallahu Anh) kalkıp, doğru Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldi ve:

−Ya Rasulallah! Allah’u Teâlâ:

“Siz sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe ermiş olamazsınız,” buyuruyor. Bana malımın en değerli olanı Beyruhadır. Beyruha Allah için sadakadır. Bu sadakanın hayrını ve onun Allah katında bir iyilik ve azık olmasını ümit ediyorum. Allah’ın sana gösterdiği cihete onu sarf et dedi. Enes (Radiyallahu Anh) dedi ki:

−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunun üzerine şöyle buyurdu:

−“Ne hoş! İşte bu kazançlı bir maldır! İşte bu kazançlı bir maldır! Ben senin söylediğin sözü işittim. Ben bu bostanı akrabalarına infak etmeni uygun görüyorum.”

Ebu Talha (Radiyallahu Anh):

−Ya Rasulallah! Ben de senin istediğin gibi yaparım, dedi. Sonra Ebu Talha (Radiyallahu Anh) Beyruhayı akrabaları ve amcaoğulları arasında taksim etti.

(Buhari 1388, Müslim 998/42, Malik 2/595, Darimi 2/390, Tirmizi 2997, İbni Huzeyme 2455, İbni Hibban 3340, Beyhaki 6/164, 275, Begavi 1683, Ahmed bin Hanbel Müsned 3/131, 256)

(27) Ölüye Sadaka Sevabının Ulaşması

(54) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

Sa’d bin Ubâde (Radiyallahu Anh) anasından uzak bir yerde bulunduğu sırada annesi vefat etti. Bunun üzerine Sa’d bin Ubâde (Radiyallahu Anh):

−Ya Rasulallah! Ben annemden uzakta iken annem vefat etti. Ben onun adına bir şey sadaka versem, bu sadaka ona fayda verir mi? dedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

−“Evet.”

Sa’d bin Ubâde (Radiyallahu Anh):

−Ben seni şahid yapıyorum, benim Mıhraf isimli bostanım annem için sadakadır.

(Buhari 2603, Malik 2/760, Ebu Davud 2882, Nesei 6/252, Tirmizi 669, İbni Huzeyme 2500, İbni Hibban 3354)

(55) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Bir kimse Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:

Babam öldü bir mal bıraktı ve vasiyet de etmedi. Benim onun adına tasadduk etmem onun günahlarına kefaret olur mu? dedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

−“Evet, olur.” (Müslim 1630/11)

(28) Sadaka İstemenin Kerahiyeti!

(56) Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Ensar’dan bazı kimseler, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den sadaka istediler! Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de onlara verdi. Sonra bunlar yine istediler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de yine verdi. Nihayet yanında mal tükendi. Akabinde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Sadaka malından yanımda bulunan şeyleri sizlerden asla esirgemem. Herkim dilencilikten sakınmak isterse, Allah o kimseyi iffetli kılar. Herkim halktan müstağni olursa, Allah onu zengin yapar. Herkim sabretmek isterse, Allah ona sabır verir. Hiç kimseye sabırdan daha hayırlı ve sabırdan daha geniş nimet verilmemiştir!” (Buhari 1398, Müslim 1053/124, Malik 2/997, Nesei 5/95, Tirmizi 2024, Darimi 1/378, Beyhaki 4/195, Begavi 1613, Abdurrezzak 20014, Ahmed bin Hanbel Müsned 3/93)

(29) Mal Biriktirmek Amacıyla Sadaka İstemek Haramdır!

(57) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Herkim mal çoğaltmak için insanların mallarını dilenirse, şüphesiz ki, o ateş parçası istemektedir! Bundan sonra ister az istesin isterse çok istesin!” (Müslim 1041/105)

(30) Afiflerin (Namuslu, iffetli, temiz, dürüst.) Sıfatı

(58) Allâh Subhânehu ve Teâlâ, şöyle buyurmaktadır: 

“Kendilerini Allah yoluna adayan (bu yüzden) seyahat ve ticarete imkân bulamayan yoksullara verin. Yoksulluklarını gizli tuttukları için bilmeyen onları zengin sanır. Kendilerini simalarından tanırsın. Onlar insanlara asla el açmazlar. Hayır için yaptığınız her harcamayı Allah hakkıyla bilmektedir.” (Bakara: 2/ 273)

(59) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Miskin, sadaka istemek için insanları dolaşan, bir iki lokma, bir iki hurmanın geri çevirdiği dilenci kişiler değildir! Fakat gerçek miskin, kendini geçindirecek bir imkân bulamayan ve kendinin sadaka verilmek için sıkıntıda olduğu bilinmeyen, kendi de kalkıp insanlardan sadaka istemeyen (dilencilik yapmayan) iffetli kimselerdir!” (Buhari 1408, Müslim 1039/101, Malik 2/923, Nesei 2571, İbni Hibban 3352, Begavi 1602)

Hâtime:

Hamd âlemlerin rabbi olan Allâh’a mahsustur. Salât ve selâm yaratılmışların en hayırlısı Muhammed sallallâhu aleyhi ve sellem’in, âlinin ve ashabının üzerine olsun.

Yardım ve başarı, izzet ve şeref Allâh’tandır.

O, her şeyin en iyisini bilendir.

Muvahhid Kullara Selâm Olsun.

Polat Akyol.

 

KAYNAK:

KUR’AN VE SAHİH SÜNNET

 


( Akraba Ve Yakınlara Sadaka Vermenin Fazileti başlıklı yazı Polat Akyol tarafından 11.06.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.