Monolog Röportaj-Şiir Hayal Kırıklıklarımız İyileştirebilir mi?-

Monolog Röportaj-Şiirle Penceresiz Odalarımıza Yeni Pencerel | YORUMLAR |  ESA


-Çaylarımız muhabbetle yudumladık kaldığımız yerden yeniden devam edelim şiirin penceresini açarak o hafif leziz ılgıt ılgıt esen rüzgârıyla hoşluğuyla gönlümüzdeki boşluğu doldurmak için sayın kul Mehmet’i konuk ederek, onunla sizin gönlünüzü ferahlatacak konulara değineceğiz az dokunacağız. İsterseniz kaldığımız yerden devam edelim. Sayın Kul Mehmet, şiir hayal kırıklıklarını iyileştirebilir mi?

 

-Size sorayım bir taş mı kafa yarar bir avuç pamuk mu?

-Elbette ki taş!

-Öyle ise hafif gönlü okşayan hecelerin gülümsemesi hayal kırıklıklarımızı okşayarak nasıl iyileştirmez ki? Şaşkınlık içinde o yumuşacık dokunuşuyla bize tercüman olan nazik dokunuşuyla derdimizi anlayan bir irkilme tepkisiyle bizi saran anlayan şiir nasıl iyileştirmesin ki? Şiir duygusuyla duygulara hitap ederek kırılmış gönlü okşayarak ısıtarak ona daha önce tadamadığı zevkleri tattırarak her hangi bir çıkar kaygısı gütmeden ona yardım eden kelime söz ve hecelerin gönül pınarından yıkanarak tertemiz sunulmasıdır. Şiir ritmi ile kalbin bozuk ritmini düzene sokarak yeniden ritimle coşku ile atmasını sağlar. İnsanın merhametli bir dokunuşa her zaman ihtiyacı vardır. Bunu her zaman karşımızdaki insanda bulmamız mümkün olmuyor, ya da şair bunu bulamamış olmalı ki şiirle anlatıyor ve devası nedir söylüyor.

 

 

Seni düşünürken

Bir çakıl taşı ısınır içimde

Bir kuş gelir yüreğimin ucuna konar

Bir gelincik açılır ansızın

Bir gelincik sinsi sinsi kanar

Seni düşünürken

Bir erik ağacı tepeden tırnağa donanır

Deliler gibi dönmeğe başlar

Döndükçe yumak yumak çözülür

Çözüldükçe ufalır küçülür

Çekirdeği henüz süt bağlamış

Masmavi bir erik kesilir ağzımda

Dokundukça yanar dudaklarım

Seni düşünürken

Bir çakıl taşı ısınır içimde.

 

Bedri Rahmi Eyüpoğlu

 *****

Düş güdümlü mevsim

Aşkın şadırvanı gelip geçici sevginin

Deminde saklı: darası yalnızlığın

Bazense devasa asası mihrabın

Ve işte kilitledim kalbimi(Ben burada araya gireyim, kardeşim aşktan sevgiden başka her şeye kalbimin kapısını kilitledim diyor)

Kindar iblisin varsın sönmesin laneti

Aşktı ikramı evrenin

Aşktı idamesi yüreğin

Aşktı ibresi şiirlerin…

 

Aşka aşina yüreğim

Tevazu yüklü gönlüm

Sandık dolusu hüzün

Aşk yüklü şehrin

Kıblesi binlerce şiirden

Arda kalan bir tek hüküm:

O da ‘’sev’’ emri Mevla’mın

Kaybolmak ne ki yazarken?

 

Yıldız Gülüm Çamlı soy

 

-Şiirdeki duygu ve hisleri insanı saran sıcaklığını yaraların olsa da sadece sevmekle deva olacağını, içimizde bir şeylerin OKUYARAK ısınacağını şair şiiriyle bize anlatıyor. Bu güzellik naif dokunuşuyla şiir nasıl kırıklıklarımızı onarmasın? Bir divan şiirinde şair.

Lebün dirgürmege canlar vîrürken

Gözün katlüme her dem niyyeî eyler (Mesîhî D., G.65, b.5, s. 157)

"Dudağın diriltmeye can verirken, gözün her an öldürmeye niyet eder."

 

Derken, dudağınla dilin arasında çıkacak tatlı bir söze muhtaç iken ey sevgili neden kem gözle sevmeyen aşkla bakan gözle bana bakarak beni öldürürsün… Bu herkes içinde aynıdır. Dilde çıkan söze dikkat etmek gerekir. Bakışa dikkat etmek gerekir…

Şair çektiklerini mısralara dökerken, yapılmaması gerekeni de bazen açık bazen gizli olarak okuyucuna sunuyor yani şair her şeyi devletten beklemeyin sizde az katkı gösterin diyor.

 

Her nefeste ol tabîb-i cana ben öldüm desem

Hâlime kılmaz nazar vermez cevâb üç günde bir (Hayalî D., G.584, b. 1, s. 292} "

“O can tabibine her nefeste ben öldüm desem halime bakmaz, üç günde bir cevap vermez." beytinde ise âşık can tabibi olan sevgiliye her nefeste öldüğünü söyler. Ancak, acımasız sevgili onun hâline bakmadığı gibi üç günde bir cevap bile vermeyerek âşığın çektiği acıyı, eziyeti umursamaz. Âşığın ölmek üzere olması da onu etkilemez”

 

Oysa canlar yaşamalı acı ıstırap çekmemeli, bunları çok güzel ifade eden şiar, şiir hayal kırıklıklarımız İyileştirebilir, tedavi eder bizi mutlu mesut severken sevdiğimiz yanımızda olmasa da sevmeyi sağlık verir vesselam.

 

-Evet, sevgili okuyucularım ocakta çayımız kaynamış demini almış buyurun çayımızı içelim sonra devam ederiz. Çaylar bizden gülümsemek yine sizden.

Mehmet Aluç


( Monolog Röportaj-şiir Hayal Kırıklıklarımız İyileştirebilir Mi- başlıklı yazı kul mehmet tarafından 22.01.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.