Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 20.04.2021
Okunma Sayısı : 1019
Yorum Sayısı : 12
Günün Yazısı

Bu Yazı 21.04.2021 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.

BAŞÖRTÜSÜ KİMLERİN ÖRTÜSÜ? ---5. BÖLÜM ---

‘’Başörtüsü İslamda da var mıdır?  Kur’anda  baş örtüsü ile ilgili ayet var mıdır?’’ Gibi bir soru  günümüzde artık Ramazan aylarında hocalara sırf maksat gırgır olsun diye sorulan ‘’ Hocaaaam sakız orucu bozar mı?’’  Sorusu kadar abes bir sorudur  zira var olduğu  binlerce kez anlatılmıştır.

Evet başörtüsü İslamiyette de vardır ama İslamiyetin ortaya çıkardığı bir şey değildir.

Esas itibariyle İslam Dini ve onun kutsal kitabı  Kur’an-ı Kerim, kendisinden önceki kitaplarda da var olan baş örtüsü ve tesettür konusunu daha bir ilkeli kurallı ve derli toplu hale sokmuştur.  Nasıl mı?

A) Gerek Yahudilikte  gerekse Hıristiyanlıkta kadının başını örtmesi  direkt Tanrının buyruğu değildir. Yahudilikte dinin asıl kitabı olan Tevrat’ta örtünme ile ilgili ayet yokken Talmud’da vardır.  İncil’de de dört İncil’in herhangi birinde değil,  Aziz Pavlus’un Kortintlilere yazdığı mektupta vardır. Dolayısıyla bir Hıristiyan ya da Yahudi ‘’ Bizi kitabımızda yok.’’ Diyebilir ama Müslüman diyemez. Bu konuda Müslümana kıvırma payı bırakılmamıştır çünkü Kur’anda direkt olarak Allah emreder baş örtüsünü de tesettürü de.


B) İslamiyette başörtüsü  ve tesettür kadına ayrı bir statü kazandırmaz. Ona bir ayrıcalık kazandırmaz. Bir hür kadın başını örtmeyle bir cariyeden daha üstün olmaz. Başı örtülü, tesettürlü her kadın eşittir.

C) İslamiyette başörtüsü, tesettür yediden yetmişe her kadın- kızın giysisinin bir parçası iken diğer dinlerde bazen sadece evli kadınların bazen sadece hür kadınların, bazen sadece sosyal konumu diğer kadınlardan daha yüksek olan kadınların kıyafetidir.


D) Gerek Yahudilikte, gerekse Hıristiyanlıkta  örtünme ve tesettür kesin ve kat’i bir emir değilken İslamiyet’te kesin bir emirle gelmiştir

E) Gerek Yahudi geleneğinde gerek Hrıstiyan geleneğinde baş örtüsü kadının, erkeğe baş eğdiğinin, ona ait olduğunun bir sembolü iken İslamiyette  baş örtüsünün böyle bir misyonu yoktur. ( Kur’an başörtüsüne böyle bir mana yüklememiştir.)

Başörtüsü, Kur’anda tamamen evrensel bir ahlak ilkesinin tatbiki için gerekli görülen tesettürün bir parçası olarak yer almıştır.

Şimdi bu son paragrafı açalım biraz.

Kur’an-ı Kerimde gerek kadın ve gerekse erkeğin örtünmesi yani tesettür pek çok ayette varsa da  özelde başörtüsü sadece bir ayette geçer; o da Nur Suresi 31. Ayettir.

Ancak bu ayeti anlayabilmek için Nur Suresinin önceki ayetlerine de bakmak gerekir.

Bakalım o zaman.

Bu sure daha başlarken bizleri uyarıyor ilk ayetiyle.

1. Ayet:

‘’Bu, âyetlerini kesin olarak belirleyip indirdiğimiz bir sûredir. Düşünesiniz diye onun içinde apaçık âyetler gönderdik.’’

Sonraki ayetlerde ahlaki ilkeler ve uygulamalar görmekteyiz. Mesela zinanın yasaklanması, zina eden kişilere( erkek veya kadın) verilecek  cezalar, İffetli erkek ve kadınlara iftira edenlere verilecek  cezalar zikredildiği gibi zina etmiş erkeklerle ya da kadınlarla zina etmemiş  erkek veya kadınların evlenemeyecekleri  de zikredilir.

Sonraki ayetler şöyledir:

27. Ayet

‘’Ey iman edenler! Kendinizi tanıtıp izin almadan ve içinde oturanlara selâm vermeden kendi evlerinizden başka evlere girmeyin. Sizin için daha iyi olanı budur; umulur ki düşünüp anlarsınız.’’


28. Ayet

‘’Eğer o evlerde bir kimse bulamazsanız -size izin verilmedikçe- oralara girmeyin. Size “(Kabul edemiyoruz,) dönün” denirse hemen dönün; bu sizin için daha nezih bir davranıştır. Allah bütün yaptıklarınızı bilmektedir.’’

29. Ayet

‘’İçinde kimsenin oturmadığı ve kendinize ait eşya bulunan evlere girmenizde sizin için bir sakınca yoktur. Allah açıkladığınızı da bilir, gizlediğinizi de.’’

30. Ayete baktığımızda erkeklere de hitap edildiğini görmekteyiz.  Şöyle ki:

30. Ayet

‘’Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır.’’

Dikkat edecek olursak buraya kadarki ayetler hep genel ve toplumsal ahlakla ilgilidir.

Devamında 31. Ayet  gelir.

31. Ayet

’Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Dışarıda kalanlardan başka ziynetlerini( cazibe ve güzelliklerini) göstermesinler. Başörtülerini yakalarının üzerinden bağlasınlar. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, başka kadınlar, hizmetlerinde bulunan köleleri ve câriyeleri, cinsel arzusu bulunmayan erkek hizmetçiler, kadınların cinselliklerinin farkında olmayan çocuklar dışında kimseye süslerini( cazibe ve güzelliklerini) göstermesinler. Yürürken, gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz!

31. Ayet de genel ve toplumsal ahlakla ilgili. Yani başörtüsü de genel ve toplumsal ahlakla ilgili bir konu  Kur’ana göre. Kadına bir ayrıcalık  veya aidiyet filan değil.


Ahzâb Suresinin 59. Ayeti de örtünmeyle ilgilidir.  Şöyle ki:

 
‘’Ey peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini üzerlerine bürünsünler. Bu, tanınıp rahatsız edilmemeleri için en uygun olanıdır. Allah ziyadesiyle bağışlamakta ve çok esirgemektedir.’’

Peki bu hitap sadece  Peygamberimize ve eşlerine midir?  Elbette hayır. Bu hitap ve yukarıdaki  Nur Suresinin ayetleri  tüm inanan Müslümanları kapsamaktadır ve İslam Dinden örtünme  ne kadını sosyal konumu bakımından yüceltmek, ne erkeğe bağlılığın simgesi ne de fahişelerden ayırt etmek için indirilmiş değildir.  Bu ayetlerin ana gayesi  kadınların kötü bakışlardan,  kötü davranışlardan ( tacizlerden, tecavüzlerden ) korunması içindir ve tüm kadınları- kızları kapsamaktadır, kim olurlarsa olsunlar..Kimin karısı  ya da kızı olurlarsa olsunlar...

İşte bu sebeplerledir ki  bugün bazı zırtapozların ‘’ Kur’an’da baş örtüsünü ya da tesettürü emreden ayet yoktur.’’ Demelerine karşın Bu ayetlerin nüzulünden itibaren yüzlerce yıl hiç kimse başörtüsü ve tesettürün din açısından bağlayıcı bir hükmü yoktur.’’ Diyememiştir dememiştir. Zaten böyle bir söylem mümkün de değildi zira  erkeğin dahi başının açık olmasını örf ve adet bakımından ayıp sayan başı açık erkeğin şahitliğini kabul etmeyen bir kültürde ‘’ Baş örtüsü ve tesettürün din açısından bağlayıcı bir hükmü yoktur’’ Demek mümkün değildi.

Ancak?

Ancak özellikle de son yüzyılda yani içinde bulunduğumuz yüzyılın son yarısında  bazı din adamı kisveli soytarılar baş örtüsünü öyle bir anlattılar ki akıllara zarar.

Efendim eski zamanlarda kadınlar yemek yaparken saç kılları yemeğin içine düşermiş de. Kadınların kocaları buna çok kızıp kadınları dövermiş de  İslam dini geldikten sonra kadınları bu sıkıntıdan kurtarmak için Rabbimiz ‘’ Yemek yaparken başlarınızı örtün’’ Demiş de  ondan sonra da Rabbimizin bu tavsiyesi(!) ‘’Her zaman örtün olarak anlaşılmış da  mış mış da mış mış)))))


Evet her ne kadar mış da mış mış desem de maalesef 1990 lı yıllarda mücadelesi verilen başörtü ( ki maalesef ona da türban deyip sulandırdık ) bu mış mışların etkisiyle  günümüzde artık çok farklı bir nesne olarak karşımıza çıkmıştır.

Baş örtünün asıl işlevi nedir?  Tesettür.

Tesettür nedir?  Örtünme, gizlenme, kendini  teşhir etmeme.

Tesettürün anlamı bu olduğuna göre tesettür ve defile kelimesi yan yana gelebilir mi?  Hayır.  Ama geliyor.

Başını örten bir hanımefendi  oldukça dar kot ya da tayt giyebilir mi?  Hayır. Ama giyiyor.

Tesettürlü bir hanımefendi yabancı marka başörtüyü kafasına geçirir mi?  Normalde hayır olması gerekir ama gelin görün ki bugün kadınlarımızın, kızlarımızın örttükleri başörtülerin neredeyse tamamı ya yabancı markadır ya da dün erkeklerimize şapka satıp köşeyi dönerken bugün kadınlarımıza eşarp- türban satan Vakko’nundur ( Yani  Vitali Hakko’nun torunlarının ürünleri.)

Tesettürlü kızlarımız ve kadınlarımızın çoğu  kesinlikle dikkat çekici olmamaları gerekirken mini şortla gezen kızlardan kadınlardan daha dikkat çeçiler mi ? Evet.  Çünkü altları kaval üstleri şişhane.  Böyle daha dikkat çekiyorlar fotoğraflarda görüldüğü gibi.

Uzun sözün Kıssası:

Tesettür ve başörtü  her dinde var.

Tesettür ve başörtüye her dinde inanan ve kullanan inanmış insanlar var.

Hıristiyan, Yahudi veya Müslüman olduğu halde tesettürü de baş örtüsünü de sallamayanlar var mı?  O da var.

Bir yarısı tesettürlü bir yarısı tesettürsüz olanlar var mı?  Tonla..

Olmayan ne peki?

Hiç kimseye karışma hakkı.

Evet hiç kimseye karışma hakkımız yok.

Biz sadece bildiklerimizi inandıklarımızı yazar anlatırız. Gerisi bizim işimiz değil ve olmamalı da...

---SON---
( Başörtüsü Kimlerin Örtüsü? ---5. Bölüm --- başlıklı yazı Sami Biber tarafından 20.04.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.