Oğuz Batın: Biraz Kendinizi tanıtır mısınız ?
Kemal’eren Kemal Berk: 1955 Sungurlu doğumluyum. İlk, orta ve lise tahsilimi Sungurluda yaptım. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde 1978 yılında mezun oldum. Çeşitli il ve ilçelerde öğretmen ve okul müdürü olarak 40yıl bir fiil görev yaptım. 2016 yılında emekliye ayrıldım. Evliyim ve  3 çocuğum var.
OĞUZ BATIN: Edebiyata ve şiire dair ilginiz ne zaman başladı ?
Kemal’eren Kemal Berk: Öğretmenlik yaptığım ilk yıllarda başlayan kitap okuma alışkanlığım ve kimi zaman şiirlerini okuduğum Abdurrahim Karakoç, Ozan Arif, Sezai Karakoç, Nihal Atsız, Cemal Süreyya, Neyzen Tevfik’in şiirleri hoşuma giderdi. Halkın dertlerini güzel bir dil kullanarak çoşkulu bir şekilde anlatması beni mest ediyordu.
OĞUZ BATIN:Sungurlu gazetesinde köşeniz var,ondan biraz bahseder misiniz ?
Kemaleren Kemal Berk:     İlk şiirimi 2000 li yıllarda Mille Eğitim müdürlüğünün açtığı bir yarışmaya katıldım. Bu yarışmada ödül almam beni kamçılamıştı. Daha sonraki yıllarda artan bir hızla çeşitli gazetelerde şiirlerim yayınlamaya başladı. Bu arada  bazı gazetelerde eğitim ve kültür ağırlıklı olmak kaydıyla, çok sık olmamakla birlikte güncel konular hakkında yazılar yazdım.
En son olarak halen Sungurlu Gazetesinde Şiirlerimin yayınladığı bölüm, günlük yazılarımı yazdığım köşem, iğneli yorumlar isimli bir köşemle bir haftalık  yayınladığım  köşem vardır.  Bu köşemde Sosyal medyada Kemal’eren Kemal Berk sayfamda bulunan 600 üzerinde ki şairlerden gelen şiirleri derleyerek, her hafta pazartesi günü Sungurlu Gazetesi Kültür Sanat Sayfası Gönülden Kaleme Düşenler Şiir Köşesin de yayınlıyorum. Şu ana kadar 165 hafta yayın yaptık. Pandemi dolayısıyla 7 ay ara vermiştik. 144. Haftadan sonra tekrar yayın hayatımızı sürdürüyoruz.  Bu şiir yayınlarında bize fırsat sağlayan Sungurlu Gazetesi Sahibi Behiç Akkaş beye ve Gazete yayın ekibine çok teşekkür ederim. Gazete var olan 4 adet köşemi, işlerimin yoğunluğu nedeniyle 2 ye düşürdüm.
OĞUZ BATIN: Şiir nedir?İnsan neden yazar
Kemal’eren Kemal Berk:   İnsanın yüreğinde ki duygularını hislerin Türk Edebiyatının başta gramer olmak üzere, harfinden kelimesine, kelimesinden cümlesine ve cümlelerin toplamının anlamlı ve anlatılır bir şekilde, yazıya dökülme şekli diye nitelemek gerekir.
İnsanoğlu kimseye anlatamadığı duygu ve hislerini anlatma isteğinden kaynaklanan bir yazım sanatıdır.
İnsanın bildiklerini yazıya döküyorsa bu olay şiir değil sadece düz bir nesir yazıdan ibarettir.
Günümüzde şiir yazıyorum diyenlerin bir kısmı, şiir diye yayınladıkları aslında düz bir yazıdan ibarettir. Bu yazılarda duygular, hisler, düzenli bir anlatım tekniği yoktur

OĞUZ BATIN:Amatör yazarlardan en çok şiirlerini beğendiniz kalemler kimlerdir ?  
Radyobenim şairlerinden de örnek verebilirsiniz.
Kemaleren Kemal Berk:  Çoğumuz amatör şairleriz. Kalemlerin hepsinde bilgi, teknik, anlatım, mana yönünden eksiğimiz vardır. Ben burada ayırım yapmıyayım. Hepimiz şiir alanında bir adım ileri gitmek istediklerinden eminim. Hepsinde duygu ve his var yoktur. Anladım eksiği var o da zamanla ilgi ve alakası doğrultusunda düzelecektir diyelim
Radyo benimde yeni olduğum için şairlerimiz tam tanıyamadım. Elbette iyi olanların olduğunu görüyorum
OĞUZ BATIN: Şiirlerinizin var mıdır ilham kaynağı?
Kemal’eren Kemal Berk:  Biz insanlar duyguları ile yaşayan varlıklarız. Kimi zaman ağlar, kimi zaman güler, sevinçlerimiz, isyanlarımız veya kimi zamanda yapmak istediğimiz duyguların tersini yapan varlıklarız.
Bu duygular ışığı altında sevgilerimizi, korkularımızı, boyun eğmelerimizin temel kaynağı Yüce Allaha bağlılıktan kaynaklanır.
Bu duygu selinin düzenli olarak anlatılabilmesi için ben Kanuni Sultan Süleymanın Hürrem Sultana aşkını ifade bir şiirle başladım. Gençlik çağlarımızda Nihal Atsız, Abdurrahim Karakoç, Sezai Karakoç, Ozan arif, Arif Nihat Asya, Yahya Kemal, Behcet Kemal Çağlar gibi usta  şairlerin etkisinde kaldık ve  bu şekilde Türk edebiyatının  içine geç de  olsa girdik


OĞUZ BATIN: Şiire ve edebiyata yeni başlayanlar için tavsiyeleriniz nelerdir?
Kemaleren Kemal Berk:  Şiir bir duygu selidir, hissetmektir, Duygulanmadan ve hissetmeden asla  şiir yazılmaz.  Kendisine ait olur, bazen karşısında ki  bir şahsın duyguları olabilir. Yada yaşadığı toplumun genelini ilgilendiren duygular olabilir. Şair halkım sesi, gözü kulağı olmalıdır. Her zaman çiçekten, böcekten aşktan bahsedilemez. Görüyorum ki halkın sesi olma yolunda olmayan şairlerimiz var.
Bu hisleri anlatabilmek için şiirde pek çok çeşitli anlatım teknikleri vardır. Bu tekniklere uyulmadığı takdir yazılan şiir olmaz.
Özellikle yeni şiir yazmaya başlayan arkadaşlar, şiir yazmak için gece gündüz uğraşıyorlar. Tek dertleri kitap çıkarmak ve kitaplı şair olmak. Böyle bir düşünceyle şiirde yazılmaz, böyle bir şekilde şairde olunmaz.
Şiir yazma ve Şair olma yolunda ter dökmek lazım. Alın teri, akıl teri, duygu teri dökmek gerek.
Başka şairlerden etkilenmesi doğaldır. Ama kimseden kopya çekmeden kendini oluşturacak tekniği yakalamayı bilebilmelidir

OĞUZ BATIN: Siz yılların öğretmenisiniz ve emeklisiniz. Fen ile şiiri birleştirmeyi hiç düşündüz mü bilimkurgu olarak?
Kemaleren Kemal Berk: Emekli  olduğumda , yeni  atanan  öğretmenlerle sohbet etmem  istendi. Neler yapayım diye düşündüm. İnsanın hücre yapısından girdim, insanda ki sistemleri anlattım ve  5 dakika  20 saniyelik video  oluşturdum
OĞUZ BATIN:Sahibinin Adem Efiloğlu olduğu www.edebiyatevi.com adlı edebiyat platformu duydunuz mu?Katılmayı düşünür müsünüz?
Kemaleren Kemal Berk:  Edebiyat evini duydum ama ,Adem beye ait olduğunu bilmiyordum. Katılmaktan onur duyarım
OĞUZ BATIN: Tasavvuf nedir?Şiirde tasavvuf olamalı mıdır?
Kemal’eren Kemal Berk: Zahiri ve Gayp alemini Yüce Allah yarattığına göre, zahiri gayp aleminin dügün cümlerle felsefi olarak anlatılması gerek.
İnsanların dini duygularının alevlenmesine ve hoş bir eda ile yüreklere  kazanmasında etkili olur diye düşünüyorum
OĞUZ BATIN:Benimle röportaj yaptığınız için teşekkür ederim..Eklemek istedikleriniz var mı ?
Kemaleren Kemal Berk: Bu röportajınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Saplıcakla kalınız



( Kemal Eren Kemal Berk Söyleyişisi başlıklı yazı Oğuz batın tarafından 5.02.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.