Balıkesir'in kalbi burada atıyor, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda ... Tamı tamamına altı cadde bu meydanda birbirine kavuşuyor. Yüzlerce insan ve onlarca araç bir caddeden girip diğer caddeden çıkıyor. Gün boyu hiç kesintiye uğramayan bir hareketlilik gözlenir; insanların konuşmalarını, araçların motor seslerini hiç eksik olmaz burada.

    Bu meydan geçmişi, bugünü ve geleceği birbirine bağlayan bir şehir merkezi. Yüz on yıllık tarihi Balıkesir İstasyonundan yola çıkıp Milli Kuvvetler caddesinden yürüyenler meydana vardıklarında karşılarında ihtişamlı bir cami göreceklerdir. Zağnos Paşa Camisini... İstanbul'un fethinde aktif görev almış olan Fatih Sultan Mehmet'in kayınpederi ve veziriazamı Zağnos Paşa'nın yaptırdığı camiyi...

   Sol tarafınıza düşen Anafartalar caddesini takip ederseniz biraz ileride 192 yıl önce inşa edilmiş Osmanlı yadigarı saat kulesinin yükseldiğini fark edeceksiniz. Aynı caddeden iki km kadar daha yürürseniz ülkenin geleceğini şekillendirecek olan öğretmenleri yetiştiren Necatibey Eğitim Fakültesine ulaşırsınız.

  Ali Hikmet Paşa Meydanı, Anafartalar Caddesi’ne girmeden biraz geride kalır. Burası tahmin edildiği gibi çok büyük olmasa da şirin, küçük bir meydan. Buranın müdavimleri birçok sivil toplum kuruluşunun eylemine, birçok miting ve basın açıklamasına şahit olmuşlardır burada. Büyük çaplı mitinglerde meydan, araç giriş çıkışlarına kapanır. Ayrıca bu meydanda güvercinler ve onları yemleyen vatandaşlar eksik olmaz. Kuşların kanat sesleri, süratle havalanmaları insanı neşelendirir. Geceleri burası tenhalaşır ve sakinleşir.

Anafartalar Caddesi'nin girişinde sol köşede yıllara meydan okuyan Ziraat Bankası göze çarpar. Bankanın önünden soldaki caddeye saparsanız karşınıza tarihi Yeşilli Camisi çıkar. Caminin önünde suyu serin akan bir çeşme vardır. O çeşmeden gelip geçenler yürekleri ferahlatan suyu içerler. Hava sıcaktı, ben de epeyce susamıştım, çeşmeye eğilip avucumla serin suyu yudumladım, çeşmeyi yaptırana hayır dualar ettim.

 Yönümü tekrar meydana doğru çevirdim, yürümeye başladım, sağ köşede başka bir banka gözüme çarptı. Onun karşısında da Milli Piyango’nun kazı kazan kartlarını satan iki tezgah kurulmuştu. Tezgahlar, yuvarlak ve dönebilen bir masa şeklindeydi. Üzerinde ise iliştirilmiş onlarca kart vardı. Masanın etrafı heyecanlı hareketlerle kazı kazan kartı alan müşterilerle doluydu. Tezgahların bankanın yakınında olması tesadüf değildi, bankayı görenler para sahibi olmak ve paralarını bankaya yatırmak isteği duyacaklar, o hırsla şans oyununa sürükleneceklerdi. Nitekim ellili yaşlarda biri tezgaha gitti, dört beş kart aldı, biraz uzaklaştı, gelip geçene arkasını döndü, heyecanla kartları kazıdı ve sıkıntıyla başını salladı, tam dört defa gitti geldi. Her defasında da eli boş döndü.

 Bankta oturdum, gelip geçenleri seyretmeye başladım, çoğu insan hafif bir telaş içinde seri adımlarla yürüyor, bir yerlere yetişmek zorunda olduğunu hal diliyle anlatıyordu. Bazıları ise, özellikle gençler, ellerini ceplerine sokmuşlar, keyifli keyifli geziniyorlardı. Yanlarında beş yaşlarında bir kız çocuğu olan karı koca gözüme ilişti. Bir konu hakkında telaşlı telaşlı konuşuyorlardı. Anne çocuğun elinden sımsıkı tutmuş, onu sürüklercesine çekeliye çekeliye yürütüyordu. Küçük kız ise annesine bir şeyler söylemeye çalışıyor, ancak sesini duyuramıyordu.

Bir zaman sonra burnuma hoş bir kahve kokusu geldi. Oturduğum yerin karşısında bir kahve dükkânı vardı. Koku da kahve tanelerini öğüten makineden geliyordu. Dükkânın önünde ürünün kalitesinden memnun onlarca müşteri sıraya girmiş, sabırla kahve almayı bekliyordu. Ben de yerimden kalktım, kahvecinin önünde sıramı aldım, bir müddet bekledikten sonra bir miktar kahve sipariş ettim. Satıcı seri hareketlerle külaha kahveyi koyup tarttı ve bana uzattı. Yeni çekilmiş kahvenin sıcaklığı avucumu ısıtıyor, elimdekini kızımın pişirdiğini ve koltuğa keyifle kurulup onu içtiğimi hayal etmek de ruhumu ferahlatıyordu.

( Ali Hikmet Paşa Meydanı başlıklı yazı AbdullahGndm tarafından 8.01.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.