Yeni Dünyamda Sinema Ve Kitaplarım

 

 Yıl 1970 -71 sekiz dokuz yaşlarındayım. Yollar asfalt değil bir tek çarşının yolları Arnavut kaldırım taşlarıyla döşeli. Komşumuz Aziz dayının at arabası var, bahçeye gidip gelirken meyve sebze taşıdığı. O günde çarşıya hale meyve götürecek, yaşım 8 çarşıyı görmek istiyorum. İlk defa göreceğim çarşıyı. Aziz dayının oğlu İlyas’a bende gelebilir miyim diye sordum. Sağ olsun çok iyi birisiydi bende 7 yaş büyüktü tamam gel Mehmet dedi. Bende bir sevinç heyecan sormayın gitsin. Bindik at arabasına domates biberler kasa kasa dizili arabada küçücük kıçımız sığacak kadar bir yere oturduk. İlyas abim. ”Deh” diyerek atları sürmeye başladı, yollar çamurlu bata çıka hoplayarak zıplayarak taşları aşarak ilerledik. İçimdeki sevinç beni havada uçuruyordu. İçimdeki şehirle göreceğim şehir nasıl olacaktı merak ediyordum.

Mahallenin dışına çıkmamış bir çocuk akşama kadar dağları aşarak arkadaşlarıyla gezen bir çocuk ilk defa kalabalığın olduğu bir yer görecekti. Görmekten ziyade şenliğin neşesine tanık olmak nasıl bir duyguydu onu en çok merak ediyordum. Yarım saat sonra çarşıya yaklaştık. Hayalimdekinden değişik ti. Evler iki katlı dükkânlar mahallemizdeki gibi yıkık dökük kerpiç değildi, lokantalar, dükkânlar raflarda yeni elbiseler ayakkabılar deri oysa ayağımızda hep naylon ayakkabı vardı, ilk defa deri ayakkabı yeni elbiseler görüyordum. Hal pazarı cıvıl cıvıl herkes bir şeyler satarken insanlar birbirleriyle selamlaşarak hal hatır soranlarla doluydu. Herkes mahallemizdeki gibi birbirini tanıyordu! Şaşırmadım desem yeridir.

Neyse kasalardaki domates ve biberleri boşalttık, İlyas abim bana çalışmamın karşılığında üç beş kuruş verdi ama iyi paraydı, ben havalarda uçuyordum. Ben az gezdikten sonra kendim döneceğimi söyleyerek ayrıldım. Bambaşka bir dünyadayım. İlk defa sinemayı gördüm, aldım bir bilet girdim içeriye galiba Cüneyt Arkının ”Battal gazi” Filmiydi, Işıklar söndü karşı perde de hareketlilikle dondum kaldım beş on dakikada ancak kendime geldim o muhteşem duygu his içinde ilk sinemayla tanışmış da oldum.

 “Destanlar; zaman, mekân ve içerik bakımından değişiklikler ihtiva etse de toplum hayatında yaşananlara ait izleri ve asli özü hep muhafaza eder. Destanlar ortaya çıktıkları dönemin dilini, dinini, duyuş, düşünüş, yaşayış tarzını yansıtarak ve yarına aktararak bir kültür üretirler ve milletlerin kuracakları devletlerin, özellikle yeni kuruluş dönemlerinde halkın, birbiri ile vatanları / ile kenetlenmelerine hizmet ederler. “1

 

Bu sinema aşkı o günlerde okuma aşkımla başladı ve hala da devam ediyor. Sinemadan sonra gezdim çarşıyı dükkânları akşam karanlığına doğru ancak eve varabildim. Artık alıştım hemen Azizi dayıların bahçesine koşuyordum çalışmak ve sonrasında hal pazarına meyveleri götürerek üç beş kuruşla sinemaya gitmek bir Tarkan çizgi roman gırgır veya teksas tommiks diğerlerinden alıp okumak için.

Her hafta Çarşamba günleri Tarkan çizgi romanını Pazar günü gırgırı mutlaka alırdım. Daha sonra çoğaldı okuyacağım kitaplar kütüphaneyi keşif ettim daha sonrasında Sarraf Muharrem amcanın dükkânını buldum bir hazineydi sanki bulduğum yüzlerce çocuk kitapları hele Rahmetli ”Kemalettin Tuğcu” nun tüm kitapları beş kuruş verir okur çıkardım, haftada üç gün mutlaka uğrardım. Bendeki okuma şevkini arzusunu gören öldüyse nurlar içinde yatsın, sağ ise Rabbim sağlık sıhhat afiyetler versin param olmazsa bile okutur param olunca verirsin diyerek teşvik ederdi.

 

Mavi bir deniz gibi yakamozlarıyla parıldayan bir dünyam vardı okumalarımla sinemalarımla Radyo da haftalık piyesleriyle. Mahallemizde tezekle yanan ya da çalı çırpı ile pişen sac ekmeklerinin kokusu her gün kaplar sıcacık ekmeğe yağ sürülere her gün karnımız doyardı.

Mehmet Aluç

Kaynak: 1 https://www.academia.edu/38093937/Günümüz_Gençliği_İçin_Rol_Modeli_Olarak_Battal_Gâzi_Hazretleri_Battal_Gazi_Sempozyumu_7_9_Aralık_2018_3_C_pages_1_3_11_19_32_93_101_pdf

Kavruk, Hasan Durukoğlu, Salim Battalname, Malatya 2012 60,61 sayfa


( Yeni Dünyamda Sinema Ve Kitaplarım başlıklı yazı kul mehmet tarafından 30.12.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.