Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 26.11.2020
Okunma Sayısı : 697
Yorum Sayısı : 0
Önceki yazımızda sıkça karıştırılan cemaat kavramı hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bazılarının tarikata benzer yapılanması ve ritüelleri olsa da cemaat ve tarikat birbirinden ayrılmalıdır. Burada belki de en önemli cemaatlerde geleneğin olmaması ve eğitimdir. Eğitimden ne kastettiğime gelirsek; Ehli Sünnet tarikat geleneğinde mürşidlik adablarından birisi de mürşidlerin bağlılarının sıkıntılarını giderecek ilme sahip olmalarıdır. Tasavvuf tarihini incelediğimizde ismi bilinen büyük mürşidlerin neredeyse tamamının medrese mezunu olduklarını görürüz.( Yusuf Hemedani, İ.Gazali,Hacı Bayram Veli, Aziz Mahmud Hüdai vb.) Medrese eğitimi uzun yıllar süren bir eğitimdir.(tahminen 20 sene+)
Cemaatlerde ise bir eğitim söz konusu değildir. Günümüzdeki cemaat yapılanmalarına bakılırsa iddiamıza hak verilecektir. Televizyonlardaki hoca! lar hakkında araştırma yapan herkes iddiamı kabil edecektir. Cemaat kurmak veya cemaat lideri olmak için ağzın iyi laf yapması ve zengin finansörler yeterli olmaktadır. Eğitim derken kastettiğim günümüz bilim dalları değil İslami ilimlerdir. Tasavvuf tarihinde ümmi olan mürşidlerde bulunmaktadır. Harakani gibi) Ümmi de olsalar bu kişiler kendilerine yetecek kadar ilmihal bilgisiyle yaşamışlar, hayatlarında şeriata aykırı bir hal veya söz bulunmamıştır. Şeyhler halifelik icazeti verirken(halife aynı zamanda şeyhin manevi vekili gibidir. Şeyhinin vefatından sonra dergahını açabilir.) Musa Topbaş(ra) a şeyhi ihvanların her türlü sıkıntılarını halletmeye ehliyetli olduğuna dair icazet vermiştir.(Musa Topbaş şeyhinin yanında yaklaşık 20 yıl bulunmuş ve hizmetini görmüştü. 1976 da halife 1984 te şeyh oldu.)    
( Tasavvuf-tarikat-2 başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 26.11.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.