SIKIYSA KUTLAMA GÜNÜNDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜNE...


Yıl 1981.

Öğretmenlik hayatına başlayışımın üçüncü yılı ve oldukça mutluyum.

Mutluyum çünkü artık öldürülme korkusuyla hep altında yattığım  somyamın artık üstünde yatıyorum.

Evet, 1979 yılında Halkımızı bela ve musibetlerden, her türlü faşist fitne ve fesadından kurtarıp huzur ve refaha erdirecek aslanlar bu fitnenin başı olarak gördükleri bendenize Manavgat çarşısında temiz bir dayak atıp kafamı gözümü darmadağın ettikleri günden beri somyamın altında yatıyordum; şayet eve gelip yarım bıraktıkları işi tamamlamaya kalkarlarsa benim evde olmadığımı zannedip çekip gitsinler diye.  

Mutluydum  çünkü hiç bir siyasi partiye, derneğe veya kuruluşa üye olmadığım için içeri tıkılıp analarından emdiği süt burunlarından getirilen, en azından sürgün edilen sağcı ya da solcu öğretmenlerden biri değildim.

Ve mutluydum, 12 Eylül 1980 den tam bir yıl sonra 12 Eylül 1981 de nişanlanmıştım. Artık ben de bekaretten kurtulacak, evliler sınıfına terfi edecektim 28 Yaşımda...

13 Eylül Pazar günü öğretmenler kurulu yapacaktık ertesi gün de okullar açılacaktı. ( Öyle hatırlıyorum) 

 Ben pişmiş kelle misali sırıtıyor, parmağımdaki alyansı öğretmen arkadaşların, gözüne sokuyordum '' Baksanıza ulan, nişanlandık. İnsan bir ''Allah tamamına erdirsin.'' Dercesine.

Nitekim arkadaşların farketmesi çok çabuk oldu. Yanaklarımı öpücük yağmuruna tuttular adeta. 

Derken öğretmenler odasında toplandık ve okul müdürümüz nazlı bir sayfa kağıt çıkartıp masanın üzerine koydu.

Şimdi ''Nazlı kağıt da ne?'' Diye soruyorsunuz.  Nazlı olan kağıt  değil elbette. Okul Müdürünün soyadı Nazlı idi..

Neyse, Nazlı başladı okumaya...

Milli Eğitim Bakanımız, İlk ve Orta Öğretim Genel Müdürlüğüne, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü İl Valiliklerine, İl Valilikleri İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, İl Milli Eğitim Müdürlükleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de tüm ilk ve orta dereceli okullara duyuracak Bakanımızın bu tebliğini.

Sayın Bakanımız özetle bundan kelli 24 Kasımların Öğretmenler günü olarak kutlanacağını, bu günün hapislerde analarını ağlattıkları öğretmenler de dahil tüm öğretmenlerin anına şanına uygun olarak kutlanmasını emir ve ferman buyuruyordu.

Bakan dediysem öyle sıradan biri sanmayın. Adam eskiden anlı şanlı bir paşaydı. Koskoca Hasan Paşa ki Kadıköy- Hasanpaşa değil katiyetle...Sağlam bir paşa...Hasan Sağlam Paşa... Yani sıkıysa kutlama. Sıkıysa '' Madem benim günüm ister kutlarım ister kutlamam'' de. Ya da '' Atatürk bile böyle bir güne gerek görmemişken sana ne oluyor Paşa Bakanım'' Diye cızırtı yap. Kutlanacak o kadar.

Bizim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kara kara düşünmüş ve '' Ulan ne edek de bu günü en anlısından, en şanlısından kutlayak'' Derken aklına Cevat Fehmi Başkut'un '' Paydos'' adlı piyesi gelince bakan emrine bir emir de kendisi ekleyip '' 24 Kasım 1981 Tarihine yetiştirilmek üzere Cevat Fehmi Başkut'un Paydos adlı eserinin öğretmenlerden oluşturulacak bir oyuncu kadrosuyla sahneye konmasına...Gereğinin ivedilikle yerine getirilmesine...''  

Devamında resmen demese de '' Aksi tutum sergileyenlerin ebesine kayılmasına..'' da var. 

Bizim ilçenin tüm okullarından öğretmenler bu tiyatro için gönüllü olarak adlarını yazdırdılar. Ve inanmayacaksınız ama 13 Eylül 1981 den 24 Kasım 1981 e kadar olan o kısacık zamanda koskoca piyesi ezberledik. 

Ezberledik diyorum zira ben de oynuyorum.

Rolüm bir figüran rolü kadar kısa olsa da sahnede elektrik tahsildarı rolünü ben oynuyorum.

Yani bizim nesil için '' Sıkıysa Kutlama Günü'' Olarak başladı Öğretmenler Günü.

Sonra olayın boyutu değişti ve 24 Kasımlar, ''Öğretmeni Dolmakalem Manyağı Yapma Günü'' ne dönüştü. Evet 24 Kasımlarda eline bir dolma kalem takımı alan öğrenci, öğretmeninin elini öptü ve her öğretmen o gün en az yüz dolma kalem takımı sahibi oldu. Ama haklarını da yemeyelim öğrencilerimizin, mesela benim İmam- Hatip Lisesi öğrencilerim dolmakalem kadar tespih, takke, seccade de hediye etmişlerdi bol bol... Ancak Endüstri Meslek Liselerinde somun, cıvata, profil demir mi veriyorlardı hiç bilmiyorum...

26 Kasım 1992’den itibaren Öğretmenler Günü,  Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşmeye başladı ya bu sefer de '' Öğretmenevlerinde rakı içilir mi içilmez mi tartışmaları başladı. Kimi yerde içildi kimi yerde yasaklandı. Yasaklanan yerlerde olaylar çıktı vesaire..

Sonra?

Sonra senesini hatırlamıyorum, Bakanlık uyandı ve dedi ki '' Bundan sonra öğrenciden çiçek dışında hediye alan öğretmeni oyarım.''

Bu sefer de bizim Öğretmenler Gününde Öğretmen masaları resmen asri mezarlığa döndü gelen çiçeklerden. Öğretmenler Günü artık Çiçek Bayramına dönmüştü.  


Biz böyle coşku içinde Öğretmenler Günü kutlayınca UNESCO uyandı ve '' Yahu biz de kutlayak şunu'' Demeye başladı. Herifler bizden yaklaşık on üç sene sonra 1994 senesinde 5 Ekim gününü Dünya Öğretmenler Günü ilan ettiler.

İyi de niçin 5 Ekim?

Efendim taaa 5 Ekim 1966 da bu UNESCO dünya öğretmenlerinin belli başlı çatı örgütlerinin katkılarıyla öğretmenlerin okul ve toplum yaşamasındaki statülerini, önemini ve bir takım sorunlarını ele alan bir belge kabul  etmiş de ondan... Yani adamlar 1966 da böyle bir belge hazırladıkları halde öğretmenlere bir gün tahsis etmek akıllarına bizden bile on üç yıl sonra gelmiş.

Peki bu Öğretmenler Günü dünyada kutlanıyor mu?  Başka ülkelerde de var mı Öğretmenler Günü?

Evet var ve işin komiği 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü sallayan neredeyse yok. Her Devlet kendi kafasına göre gün belirlemiş.

Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen'de her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktaymış.

Çek Cumhuriyeti, Evrensel eğitimin ilk savunucularından Jan Amos Comenius’un doğum yıldönümü olan 28 Mart gününü Öğretmenler Günü olarak kutlanırmış.

Hindistan Öğretmenler Günü'nü 5 Eylül'de eski Hindistan devlet başkanı ve öğretmen Dr. Sarvepalli Radhakrishnan'ın doğum gününde kutluyormuş

İran’da Murtaza Mutahhari'nin öldürülüşünün yıldönümü olan 2 Mayıs günü Öğretmenler Günü olarak kutlanıyormuş.

Malezya'da Öğretmenler Günü  16 Mayıs'ta kutlanıyormuş.

Peru’da 1953’ten bu yana 6 Temmuz günü resmi olarak Öğretmenler Günüymüş

Slovakya’da Jan Amos Comenius’un ( Bir bilim adamı, öğretmen, yazar) doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü olarak kutlanırmış.

Öğretmenler Gününü Dünya Öğretmenler Gününde yani 5 Ekimde kutlayan iki devletten biri Kardeş Azerbaycan, diğeri Avustralya imiş ama  Avustralya'da dahi 5 Ekim resmi tatil günü olduğu için kutlamalar 29 Ekimde yapılıyormuş.

Eh ne diyelim?

Güzel dileklerimizle noktalayalım yazıyı.

Bana bir harf dahi olsun öğretmiş olan her kim varsa, mesleği öğretmenlik olsun ya da olmasın hepsinden Allah razı olsun. Hayatta olanların ellerinden öpüyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Ölmüş olanlara Rabbimden rahmet diliyorum.

TÜM MESLEKTAŞLARIMIN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

( Sıkıysa Kutlama Gününden Öğretmenler Gününe... başlıklı yazı Sami Biber tarafından 23.11.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.