Acaba?
Acaba Darwin yanılıyor olabilir mi?
Ya yaratılış gerçekse?
Ya Darwin’in evrim teorisi yıkılırsa?
Eyvah..!

Bir Darwin rüzgarı eser zaman zaman dünyada da ülkemizde de.
Dünya kurulduğundan beri ortaya konulan en önemli teori, bilim dünyasının gözbebeği, bütün başka bilimsel teorilere yüz, beşyüz basabilecek, bütün diğer bilimsel teorileri gözden düşürecek mucize (!) teori.
Tekerleğin icadından, buhar türbininin keşfinden, uçağın icat edilmesinden, euklid teoreminden, pisagor bağıntısından bile en az üçbinbeşyüz gömlek üstün Darwin teorisi ve teorinin mucidi Darwin, adına ilan edilen bir yılda bilimsel bir derginin kapağından alaşağı edilebilir mi?
Teori ortaya atıldığından beri, dini çevrelerde özellikle kilise çevrelerinde ciddi eleştiri ve tepkilere neden oldu.
İnsanın maymundan evrilerek değil de, Yaratıcının kudretiyle tekamül ettiğine inanan çevrelerde şüpheyle karşılanan teori hakkında biraz da bilim dışı bir cepheleşme göze çarpıyor aynı zamanda.
Teorinin gerçek olduğuna ve yaratılış diye bir şey olmadığına inanan çevrelerde Darwin adeta peygamber muamelesi görür oldu, kendisinin bile böye bir şeyi beklemediği halde.
Kendi inanç dünyasını sorgulayan ya da inancı olmayan ateist çevrelerde daha sık görülen bu durum, beraberinde bilimdışı davranışları da taşır oldu.
Bilim, temelde şüphe etmeye dayandığı halde Darwin teorisine tam bir teslimiyetle iman eden, yani Darwin teorisinden şüphe etmeyen adeta bağnazca sarılan ve bunu bilimsel anlayışla bağdaştırdığını düşünen bir garabet de buna paralel olarak kendini gösterir oldu zaman zaman.
Çeşitli sosyal ve siyasi çıkarlar için bu konunun istismar edilmesi aslında anlaşılır bir şey.
Toplumu dönüştürmek isteyen çevreler, sadece bir teori olan ve yine bilimsel çevrelerde de yine bilimsel kanıtlarla aksi yönde görüşler belirtilen bu teoriyi kullanarak bazı dünya görüşü sahiplerini dönüştürebileceklerini, akıllarını karıştırabileceklerini umdular.
Komünist rejimler buna en açık örnektir mesela.
Rejimin sürekliliği için, muhalif cephe oluşturma potansiyeli olan çeşitli inanç sahibi toplulukların baskı altına alınmasında Darwin Teorisinin araç olarak kullanılması bu yüzdendir.
"Din afyondur" söylemlerini temellendirmek için önemli bir araç gibi görülmüştür uzun yıllardır.
Bilim tarihi boyunca ortaya konulan binlerce teoriden sadece birisinin bu denli öne çıkarılmasındaki, bu derece dokunulmaz ilan edilmesindeki, aksi bilimsel görüşlerin de bu denli peşin yargılarla reddedilebilmesi, ülkemizde bugün dahi yaşananlara bakıldığında beni haklı çıkartıyor.
Tübitak’ın bilim teknik dergisinin kapağından Darwin konusunun çıkarılmasına verilen tepkilere de bu gözle bakmayı doğru buluyorum.
Söz gelimi Darwinin evrim teorisi değil de, Cahit Arf’ın "Kuadratik Formlar" teorisi dergi kapağından kaldırılsaydı tepkiler aynı mı olacaktı acaba?
Tepkilerin salt bilimsel kaygılarla verildiğine inanmak zor.
Tepkiyi verenlerin potansiyellerine, dünya görüşlerine bakıldığında çok daha zor hatta...
Öyleyse bunca tepkinin nedeni neydi?
Bilen var mı?
Ben biliyorum.
Ama söylemem...
:) 

mart 2009 tarihli bir yazım
( Eyvah Ya Darwin Yanılıyorsa başlıklı yazı Gökdeniz tarafından 25.10.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.