Bu Bir Yeni Meal değildir Duamdır

 İftar duası nedir? İftarda hangi dua okunur?

Rahman ve Rahîm olan Allah'ım Yüce olan isminle.
Hamd, Yalnız Sana sen Âlemlerin Rabbi yaratıcı kanun hüküm koyucu, Rahman, olan Rahîm olan Rabbim sanadır bunu bilen kulun yalvarması sanadır. O mahşer günü ki hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki olan Yüce Allah’ım hamd yalnızca sana mahsustur. Yaraları saransın, yara açanları hesaba çekensin Rabbim.


(Allah’ım Yüce Rabbim!) Yalnız sana ibadet ederiz, seni Rabbimiz bilir ibadet ederiz ve yalnızca senden yardım dileriz, sana geliriz. Senden başka yardım edecek yoktur. Biz yardıma muhtaç aciz kullarınız, sen yaratansın ve yaratırsın ol deyince…


Bizi doğru yola ancak sen hidayetinle eriştirir kavuşturursun, ulaştırırsın, çünkü sen mutlak güç ve kudret sahibisindir bunu bilmemiz için bizi yaratansın, tane tane anlatansın, daha anlaşılır olması için Âlemlere bize Rahmet Nur Nebiyi yollayansın. Kur'an'ı iyice öğrenip, tetkik edip, ondaki sırları açıklamak ve başkalarına öğretmekle görevlendirdin, bununla şereflendirdin, Rabbim kendilerine nimet verdiklerinin hidayete erdirdiklerinin yoluna ilet biz iman edenleri… Senin nurlu yoluna girerken desteğinle Nusret’inle sahip çıktıktan sonra, bizim imtihanında başarılı olmamız için biz iman edenleri şeytanın etkisinde kalmaktan korumakla; koruyuculuk sıfatı ile bizlere sahip çıkansın Rabbim. Bu manada ise Rabbim sen "Âlemlerin Rabbi Yaratıcısı ", âlemlerin koruyucusu olmaktasın, biz yaratılan aciz kulların olmaktayız. Rabbim seni Rab olarak benimseyerek senin verdiğin terbiyenle, talimin altına girmeyi Nur Kur’an ve Âlemlere Rahmet Peygamberinden öğrenerek şükür hayatımızı düzenleyen hükümlerine boyun eğerek, mükemmel insan olma yolunda ilerlemek senin yardımınla olduğunu bildirdin, bildik Rabbim sana şükür. Senin bu nurlu yoldan çıkarak gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine, şeytana nefsine dünyalık çıkara kanarak uyanlardan koşanlardan biz olmak isteyerek çıkarsak da sen, çıkartma Rabbim, âmin.

Rabbim kâinatta tecelli eden isimler içerisinde, Rab isminin ayrı bir yeri ve önemi vardır bizde. Çünkü Yüceler Yücesi Rabbim sen Rab ismin ile nerede ve hangi şeyde tecelli edersen, bütün sıfatlarının yansıyan esması ile orada hazır ve nazır bulunur. Yani Rabbim, sen biz yaratılmış her hangi bir canlıyı terbiye etmiş isen, o terbiyenin arkasında senin mutlak güç ve kudretin dahlinde hayat, kudret, hikmet, ilim, şefkat, basar (görme), sem' (işitme) …Sıfat ve isimlerini görmek ve okumak iman eden kula Nusret’inle mümkündür, bu gözükür ve görünür. Rabbim sen bize dünyada ve ahirette iyilikler ver, biz istemeden güzellikleri anında verdin, önümüze serdin imanla gülümsettin, verin dedin bazen veremedik nankörlük ettik, sen yine de şimdi bu nurlu yolda yürüttün… Bizleri de şükür içinde Salih kulların olarak sana gelen kullarından eyle, dertlerimize devalar, hastalarımıza şifalar, borçlu kullarına edalar nasip eyle Yüce Rabbim, budur halim, yok olsun Nusret’inle bütün zalim, âmin.

 

Yüce Rabbim sen Samed’sin eksiksiz, Samed’sin (Bütün varlıklar Sana muhtaç, fakat Sen Rabbim, hiç bir şeye muhtaç değilsin).Samed’sin Âlemlere Rahmeti Nurunla Rahmet olarak Ahmed’i gönderensin, kulunu seven, ona merhamet edensin.


Doğurmadın ve doğurulmadın, kulunu boş yere yaratmadın, nuruna boşuna katmadın. Anlattın, anlamayana süre verdin, bekledin idrak etmesini istedin. Gülümsettin gülümse dedin, nimet verdin paylaşın dedin, dünya verdin güzel edin dedin hep sevdin verdin. Biz çıktık yoldan geri aldın yoluna, verdiğini sakladık sakladıkça ağladık yanıldık, sen sardın verdin sonra anladık, sonra tövbe kapına vardık. Açıktı kapatmadın tövbe kapını yüzümüze, baktın özümüze gözde akan yaşımıza…

        Mehmet Aluç


( Bu Bir Yeni Meal Değildir Duamdır başlıklı yazı kul mehmet tarafından 25.10.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.