1 Koronavirüsle Mücadele Etmek






Zehir olduğunu bile bile sigara içen insana, maske tak, takmazsan ya senden başkalarına ya da başkalarından sana virüs bulaşır desek, tepkisi sigara içtiği gibi yine aynı olur. Sigaranın dumanını bir başkasının çekmesinde sakınca görmediği gibi… Pasif içicilerin çoğalmasını sağladığı gibi… Siz sigara satışını yasaklasanız, fiyatını artırsanız, içme alanlarını daraltsanız o içmeye devam edecektir ve virüste artmaya, maalesef.


Kişi sağlığının kıymetini bilse, başkalarına da zarar vermez. Kişi özgürlüğünün başkalarına zarar verdiği duygudaşlığı hissetse, bencillikten vaz geçer. Kişi eğer kendi bedeninin sağlığını korumakta samimi ise başkalarının da korunması için mücadele eder. İşte o zaman insan olmaya başlar, insan gibi paylaşmayanı taşlar, acı çeken birini görse kendi çekiyormuş gibi bu acıyı gözünden gelir yaşlar…  


Pazara gidiyorum satıcının maskesi yok. Neden tamıyorsun diyorum, çalışıyorum, bunalıyorum, sigara, çay içiyorum … Bahane mi yok. Başında zabıta durursa takıyor maskeyi, niçin, ceza yiyecek. Alıcının ürüne elini dokunması yasak ama satıcının hiç bir korunmaya gerek görmeksizin duyarsızlığı ile sebze ve meyveyi satın alıp eve geliyoruz. Ya ellerinden varsa virüs o aldığımız sebze ve meyve üzerinden evimize geliyorsa, virüsten korunmak için o aldıklarımızı nasıl bir temizleme sürecinden geçirerek kendimizi koruyacağız ki…


Satmak ya da satın almakla yaşamımız devam ediyor mu? 


Dolmuşa, otobüse binecek oluyorum kurallara kim uyuyor ki…Çalışan işe gitmek zorunda, arabası yok, iş yeri uzakta… parası olsa taksiye binse keşe ama yok! Kurallara uyun dese, uyayım dese işine nasıl gidecek ki…Gitmese işinden olacak. Elbette kurallar önemli ve uyulmazsa sıkıntı başlıyor ama bu sıkıntıyı atlatmak için doğru bir kural koymak gerekmez mi? Dolmuş bir yerde dursa onlarca kişi binmek için kapıyı açıyor. Şoför diyor ki, binmeyin, binerseniz polis ceza keser… Dinleyen mi var. Şoför mü suçlu, binen mi, cezayı kesen polis mi… Çık işin içinden çıkabilirsek..


Kurallar uygulanabilir olmalı… Kimsenin kaldıramayacağı da yük olmamalıdır. Virüse yakalanmakta aç kalmakta insanı öldürüyor sonuçta. İkisi de sağlanmalıdır. Kurallar koyanlar toplumsal ihtiyaçları, insanlık gereksinimlerini göz ardı etmeden, insan psikolojisini düşünmeden kararlar almamalıdır. İnsan sigara içmese ölmez ama aç kalsa ölür.


Maskeyle yaşamaya, insanlar ile aramızdaki mesafeyi korumakta gayret edeceğiz. Cenaze namazı kılmamaya, ölü defininine gitmemeye, düğünlerde hınca hınç misafir çağırmamaya ve oyun oynatmamaya dikkat edeceğiz. Kimse taziye için gelmeyenden kusur aramayacak, gönül koymayacak. Biz cuma namazı kılmadık uzun süre ya… Ki, taziye de yapılmazsa yüz yüze ne olur ki! ölenin ardından sıraya mı gireceğiz. Telefon edip ölen kişinin acısını paylaşacağız. Düğüne  gitmeyip, telefonla tebrik edeceğiz. Yoksa bu virüs bizi asla terk etmeyecek. 


Lütfen taktığınız maskeleri ulu orta yerlere atmayınız. Bunu yapmakla virüsün yayılmasına vesile oluyorsunuz. Atın çöplere lütfen! Virüsle mücadele kişinin duygudaş olduğu ve titizlik gösterdiği önemli bir işi olmalı artık. Alışkanlıklarımızı terk etmedikçe bu virüsü asla yenemeyeceğiz, maalesef.


Saffet Kuramaz    

( Koronavirüsle Mücadele Etmek başlıklı yazı safdeha tarafından 25.08.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.