Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 15.07.2020
Okunma Sayısı : 1485
Yorum Sayısı : 5


Ben esas itibariyle uğurlu gün, uğursuz gün diye bir olaya inanmam ama tarihte 15 Temmuz günü cereyan eden olaylara bakınca insan ister istemez ‘’ Belalı Gün’’ Demekten kendisini alamıyor.

Peki ne gibi olaylar 15 Temmuz günü cereyan etmiş? Madde madde yazalım:

1*1096 yılında başlayan Haçlı Seferlerinde Hrıstiyan Haçlılar, uzun bir uğraş, Anadolu’da verdikleri pek çok kayıp sonrası 15 Temmuz 1099 da Kudüs’ü ele geçirdiler ve yetmiş bin Müslüman yanında on binlerce Yahudiyi katlettiler.

2*Osmanlı Tarihinde bir dönüm noktası olan II. Viyana kuşatması da 15 Temmuz 1683 de başlamıştı. Bilindiği gibi Osmanlı Devleti Viyana’yı ele geçirememiş, daha sonra Avusturya, Lehistan, Venedik ve sonradan Rusya’nın da katıldığı Kutsal İttifak Devletleriyle yapılan savaşlarda Osmanlı Devleti yenilmiş ve nihayet 1699 da imzalanan Karlofça Antlaşmasıyla ilk kez toprak kaybetmişti.

3*1840 Yılının 15 Temmuzunda Osmanlı Devleti, İngiltere, Prusya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Rusya arasında Londra Antlaşması yapıldı. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti Suriye’nin yönetimini – ölünceye kadar- Mehmet Ali Paşa’ya, Mısır’ın yönetimini de Yine Mehmet Ali Paşaya ve o öldükten sonra oğullarına bırakıyordu. Avrupa’nın büyük devletleri Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanını bu şekilde sonuca bağlamıştı.

4* En iyi 15 Temmuz herhalde 1926 Yılının 15 Temmuzuydu. Zira 15 Temmuz 1926 da Atatürk’e suikast davasından tutuklu bulunan Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy,Refet Bele, Cafer Tayyar Paşa gibi İstiklal Savaşının büyük kahramanları serbest bırakıldı.Bu kahramanların serbest bırakılmaları iyiydi ama yargılanmaları Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak geçti. 

5*’’1968 Kuşağı’’ kavramının doğuşu da 15 Temmuzla başladı.     15 Temmuz 1968 de Amerikan 6. Filosuna ait Savaş Gemileri İstanbul’a geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere sol görüşlü öğrenciler bu olayı protesto ettiler. İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği başkanı Harun Karadeniz 6. Filonun İstanbul’a gelmesinin bağımsızlığımızı zedelediği düşüncesiyle bayrakların yarıya indirilmesini talep etti. Yine bu öğrenciler Amerikan 6. Filosuna ‘’ Go Home’’ dediler, taş attılar.

Bu olaylar sırasında çekilmiş olan bir fotoğraf 1968 den bu güne kadar ısıtılıp ısıtılıp servis edildi ‘’ Siz Amerikan gemilerini Kıble edip ona yönelerek namaz kıldınız.’’ Diye. Hatta öyle ki günümüzün en popüler tarih yazıcılarından biri olan Sinan Meydan bile bu resmi paylaşıp sağ görüşlülere sormaktadır sık sık ‘’ 6. Filoyu Kabe bilip neden namaz kıldınız?’’ Diye.

Tabii ki namaza ve Kabe’ye karşı bu hassasiyetleri(!) gözleri yaşartmaktadır ama Kıblenin yönü o tarafta ise camiden taşmış insanların hangi yöne dönerek namaz kılmaları  gerektiği de açıklanmalıydı bu soru sorulurken, bu eleştiri yapılırken. Ya da Dolmabahçe sahilindeki camide namaz kılanlar, tam namaz kılarlarken Boğazdan geçen bir gemi önlerinden geçtiğinde durdukları yönün tersine mi dönmeliydiler o gemiyi Kıble yapmamak için?

Evet, sonrasında sağcı öğrencilerle solcular birbirine girdi, ölenler oldu, yaralananlar oldu. İşte bu olaylardan sonra 1968 de 6. Filoya ‘’ Go Home’’ Diyenlere ve onlarla aynı düşünce yapısında olanlara 68 Kuşağı dendi.

6*Türk havacılığı denince ilk akla gelen isim, Türk havacılığında ilklerin adamı Vecihi Hürkuş 15 Temmuz 1969 da seksen yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

7*15 Temmuz 1974 de Kıbrıs’ta Yunan subayların yönetimindeki Ulusal muhafız Alayı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’u devirerek Makarios’tan bin beter olan EOKA-B Terör örgütünün başı Nikos Sampson’u Kıbrıs Cumhurbaşkanı ilan ettiler.

Resimde Nikos Sampson’u yaptığı ihtilalden hemen sonra elinde Türk Bayrağı ile görüyorsunuz. Bunun iki sebebi var: 1. Türklerin desteğini almak. Eğer Türkler de Nikos Samson’un bu ihtilali kendilerini Makarios zulmünden kurtarmak için yaptığına inanacak kadar salak olurlarsa Türkiye’den bu ihtilale karşı bir hareket olmaz düşüncesi 2- Türkleri ürkütmemek, kaçıp saklanmaları önlemek. Böylece ileride rahat rahat katledebilmek.

Ancak ne Kıbrıs'taki Türkler ne de Türkiye Cumhuriyeti bu numarayı yemedi ve bilindiği gibi Türkiye’nin Kıbrıs barış harekatı, bu olaydan beş gün sonra 20 Temmuz 1974 de başladı.

8* Ermeni Terör örgütü ASALAnın Paris- Orly havaalanındaki THY Bürosuna saldırısı, ikisi Türk altı kişiyi öldürüp altmış üç kişiyi yaralaması yani tarihimize Orly Katliamı diye geçen olay da 15 Temmuz 1983 günü gerçekleşmişti.

Daha sonra bu eylemi gerçekleştiren ASALA örgütü militanı ve hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Varujan Garbisyan müebbet, Soner Nayır15, Ohannes Semerciyan10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.( 4 Mart 1985)

*Ve 15 Temmuz 2016... Hain bir darbe girişimi. ( O yakın zamanda ve herkesin bildiği bir olay olduğu için teferruata girmiyorum.) 

Evet biraz fazla değil mi sizce de?

FOTOĞRAFLAR

1- Atatürk’e suikast davasında yargılama. Yargılananlar: 1- Refet Bele 2- Kazım Karabekir 3-Cafer Tayyar Paşa 4- Ali Fuat Cebesoy Paşa 5- Maliye Nazırı Cavit Bey 6- Sabit Bey

2- ABD 6. Filosuna ‘’ Go Home ‘’ Diyen 68 Kuşağı

3-Senelerce bu resim yüzünden Altıncı Filo gemilerini kıble yaparak namaz kılmakla suçlanan ve hiç bir zaman 68 Kuşağı olarak
anılmayan kuşak.

4- Türkiyede havacılığın ve uçak sanayinin ilk öncülerinden Vecihi Hürkuş. Vecihi Hürkuş aynı zamanda I. Dünya ve Kurtuluş Savaşında elimizdeki bir iki döküntü uçağın pilotu havacı subaylarımızdandı.

5- Darbeci Nikos Samson ve elinde Türk Bayrağı. Yani efendim her eline Türk Bayrağı alanı Türk sanmayın.

6- Orly Katliamı ve bu katliamın Fransız Basınındaki haberi. Asala ilk kez yanlışlıkla, istemeden de olsa Fransız vatandaşlarının da ölümüne sebebiyet verdiği için katiller ağır cezalar aldı.

7- 15 Temmuz 2016...Asla unutmadığımız ve unutamayacağımız kahramanlar. Allah Mekanlarını cennet eylesin. 
( Belalı Bir Gün: 15 Temmuz başlıklı yazı Sami Biber tarafından 15.07.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.