ZORDUR KADIN OLMAK ...

Kadın tarih boyunca insanlığın ezilen tarafında olmuştur.. Spartalılar hariç ..Orada erkek çocukları savaşçı olarak yetiştirilirken Kadın üstün değer olarak bir çok çağ daşlarının önünde yer almıştır ..
Tıp ilmi açısından kadınları incelediğimizde bir çok kadının kimlik ve cinsiyet değiştirerek tıp ilmi ile alaklandıgını görüyoruz...
Sağlık yardımı ilk insandan beri var olmuş faaliyetlerdir. Gerek doğa kaynaklı düşme gerekse hayvan saldırıları yada diğer insan saldırıları ile ortaya cıkan arazları gidermede müdahele ile giderilmeye çalışılmıştır..
Antik çağlara baktığınız da Fransa’da, ''Les Trois Freres'' adı verilen bir mağarada bulunan, yaklaşık 17000 – 20000 yıl öncesine ait bir kaya kabartması, kafasına korkunç bir geyik maskesi takmış bir doktoru göstermektedir.Büyü ile iyileştirme ,bilgelikle de at başı gitmiştir. Bu doktor herhangi bir çağdaki ilkel bir topluluğun büyücü modelini temsil etmektedir. O dönemlerde, hastalığa yol açan ruhu korkutmak için hayvan maskeleri takılırdı.
Kadın doktorun ilk adına antik çağda rastlıyoruz..Antik Yunan lılar için kadının adı var ama değeri yoktu..Ataerkil toplumda ''Agnotice'' adlı bir kadın vardı.Doktor olmak çok istiyordu ama kadınlara böyle bir hak verilmemişti.Babasının yardımı ile tıp doktoru olmak istedğinden, saçını kısacık kestirerek, İskenderiye de bugünkü Mısır da bulunan ilim kentinde yine bir kadının kilise marifeti ile öldüürülmesi ile son bulan kültür kendi İskenderiye de tıp okur .(-İskenderiye kütüphanesinde Astronomi üzerine çalışmalar yapan, matematikçi ve astronom Hypatia, MS 400 yıllarında siyasi ve dini olayların oluşturduğu kaosun arasında kaldı. Hypatia, dünyanın güneşin etrafındaki hareketlerini inceliyor, aynı zamanda İskenderiye kütüphanesinde ki dersliklerde ders veriyordu. 415 yılında kilise tarafından öldürüldü 900 bin kitabın bulunduğu kütüphane yakıldı-) Agnotice,Hellas a döndüğün de Atina sokaklarında yürürken doğum anı yaklaşmış bir kadının kıvranması ile karşılaşır.Yardımcı olmak ister..Hamile Kadın erkek görünümlü Agnotice dokunmasına izin vermez.. Bunun zerine Agnotice , Kadın olduğunu elbisesinin üst tarafını kaldırırarak, ispat eder v e kadına doğumu yaptırır ..Bu olay üzerine Atina nın tüm kadınları ,ünü artan Agnotice 'i tercih eder. Bunu çekemeyen diğer erkek doktorlar .onun jigolo olduğunu / kadınları ayarttığı gibi yüz kızartıcı hikayelerle, suçlarlar ve sonunda halk mahkemesine Agnodice çıkarılır.. Onu suçlu bulan mahkeme,idama mahkum eder. Kadın kimliğini açıklamak zorunda kalır.. Fakat yine yargılanır, bu defa de tıp eğitim yasak olmasından ve doktorluk yaptığından dolayı idamm cezasına çarptırılır. İlk kadın dayanışması ,o zaman kitlesel olarak ortaya çıkar ve basta kararı veren yargıçların eşleri ,olmak üzere tüm kadınlar ayaklanır ..Agnotice ölürse;Kendilerini öldüreceklerini ,söyleyerek affını sağlarlar.. Sadece kadınlara bakmak şartı ile Agnotice, affedilir. Böylece tarihdeki ilk kadın jinekolog ünvanını alır..
Tedavi şekilleri, toplumların yaşam biçimi ve ekonomik modellerine göre farklılık göstermiştir. Dini ritüellerin, egemen olduğu toplumlarda, büyücülük tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır.Avcı ve savaşçı topluluklar da cerrahi yöntemlerle tedavi yapılmıştır..Tarımla geçim sağlayan topluluklarda bitki kök ve tohumları ile tedavi yöntemleri gerçekleşmiştir. Bulunan kafatası ve kemik parçalarında, kafatası delikleri ile birlikte ,karınca gibi böceklerle kafaya dikiş yapıldıgı ,kırık kemiklerin ,bakımla kaynatıldığı gibi tıbbi gerçekler ,bugünkü labaratuvar şartlarındaki değerlendirmeler ile ortaya çıkıyor..
Bugün bile ayak incimesi olduğunda,koyunun ayak derisini agrıyan yere koyarak tedavi edenler vardır.. Tıpkı hasta bölgeye, aynı bölgesi kesilen hayvan parcası sürülmek sureti ile kullanana atik çağ şifacılarının yaptığı gibi..Ya da kötü ruhları kovmak için bir kısım hayvan dışkısına karılştırılarak ottan edilen merhemlerin hasta bölgeye sürülerek iyileştirilmesi ,Ehe bölgesinde hala kuyllanılan yılan darısından yapılan zeytin yağı karıştırılarak yanık tedavsinde kullanılan merhemler hep intikalen gelen bilgi birikimleridir. . Mısır lıların cerrahi tıp da ilerlemesinin en ön emli sebebi mumyalama ile ilgili iç organlardaki deneysel keşifleridir. Binlerce yıl sonra Leonarda Vinci otopsi yaptığı kadavralarda kas ve kalp resimlerini bugünkü resimlerden ayırtmasız çizerken de ölüm cezasından zor yırtmıştı..Zaman ilerlese de beyni geride kalanlar her yüzyılda sorun olmuştur..
Çatalhöyük de ele geçen Hitit tabletleri örneklemesinde;Kadınsı davranışlar gösteren bir erkek için, eline yumak ve iğne verilmiş ,dolunay da terapist dışarıdan dua ederken, ''senin kadın sı özellıklerın bu odada kalacak batırıp çıkardıkça o odadan erkek olarak çıkacaksın'' şeklinde motivasyonla , psikoterapi uyguladıgı da ortaya cıkmıştır.
Modern hukuk da karşımıza ,Sağlık hukuku olarak ,karşımıza çıkan uygulamalar, Hamurabi döneminde, yanlış hekım uygulamalarının cezalandırılması şeklinde ortaya çıkmıştır..Yine aynı dönemde kişşinin ,köle efendi olup olmaması ekonomişk durumuna göre fiyat listeleri de önceden belirlenmiştir. .
Hitit tabletlerinde 40 yakın hastalık ve tedavi yöntemleri, belirtilmiştir. Genel de Amadolunun bitki çeşitliliği ,gözönüne alındıgında ;bugün de kullandığımız ıhlamur sarımsak meyan kökü gibi doğal tüm unsurlar tedavide kullanılmıştır.Afyon özü cerrahi uygulamalarda uyuşturucu olarak kullanılmıştır.. İlk doğum sandalyesi ,hitit döneminde kullanılmıştır.. Her iki bacak altına konulan, yastık ile orta boşluğa bir yastık konulurarak çocuk düşme riski sıfırlanır.. Buna ragmen düşer zarar görürse çocuğuncenin durumuna göre ceza verilirdi.
Tıp bu şekilde gelişirken Roma da Anadolu da hastane oluşumlar yapılmış ,yardımsevere kral ve eşlerin bir kısmı fakir ve bakıma muhtaçlar için kendilerince finanse edilen şifahaneler kurmuşlardır.. Bu konuda Roma Askerlerinin ,temiz ve güçlü olması için askeri tıb dalının geliştiği görülür.. Hamam ve temizlik ,güçlü besin değerleri onların bağışıklık sistemi le hastalıklara karşı koyacagını öngörmüşlerdir.
19.yüzyıla geldiğimizde Hala bilim kadınlar için öcüdür.. Ve 2200 yıl sonra Agnodice in kaderini yaşayan bir kadın doktor daha var. Kendi kimliğini gizleyerek,ölen amcasının kimliği ile okul bitirip,Britanya nın askeri kıta ve sömürgelerinde görev yapıp ,emekli oluncaya kadar kadınılığını gizleyen Margareti de unutmamaız gerekir. ..1700’lü yılların sonunda İngiltere’nin Victoryen döneminde yoksul bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi Margaret... Yoksulluk yüzünden zor zamanlar geçiren ailesi ile Londra’ya taşınan Margaret ,o dönemlerde tıp ile ilgilenmeye başladı. Ancak 1800’lü yılların İngiltere’sinde o zamanlar tıp fakültelerine yalnızca erkekler gidebiliyordu ve kadınlar için kariyer oldukça uzak bir hayaldi.Ama onun tıbba karşı yuksek ılgı ve kabılıyetı tıp fakultesini okumasına engel olamadı.. Amcasının ad soyadı ve erkek kıyafetı ıle okula kaydını yaptırdı..Sakal ve bıyıkları çıkmadıgı için okulda alay konusu olmuşdu.Kıtalararası meslekı deneyımlerınde ,sömürge ülke ve cezaevleri onun için tam bir çalışma sahası oldu.. ilk sezeyan ameliyatı onun sayesinde tıb lıteraturune girdi ve ilk kez onunla hijyen ve amaliyathane şartları kurallaşdı..
Aynı zorlukları Türkiye Safiye Ali doktor olmak için çekmişdi. 2 Şubat 1894 tarihinde İstanbul'da doğan Safiye Ali'nin babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit'in yaverlerinden Ali Kırat Paşa, annesi Şeyhülharem Hacı Emin Paşa'nın kızı Emine Hasene Hanım'dır. .Küçük yaşta babasını kaybeden dört kız kardeşin en küçüğü olan Safiye Ali, annesiyle beraber dedesi Emin Paşa'nın Valideçeşme'deki konağında büyür. Faal öğrencilik yılları geçirir. Öğrenciyken yaşadığı Balkan Harbi'nden çok etkilenir ve Amerikan Kolejinde öğrenci olduğu yıllarda doktor olmaya karar verir. Ancak o dönem kızların Tıp fakültesine kabul edilmediği bir dönemdir. 1916 yılında kolejden mezun olur ve dönemin Maarif Nazırı Şükrü Bey'in yardımıyla devlet bursu ile Almanya Würzburg Üniversitesi Tıp fakültesine kaydolur..Safiye Ali 'bebeklerde iç Pakimenenjit kanaması' hakkındaki tezi ile diplomasını alır. Doktor olur ve İstanbul'a geri döner. Altı hafta sonra kadın ve çocuk hastalıkları ihtisası yapmak üzere tekrar Almanya'ya gide.Safiye Ali sadece bir klinik doktoru olmadı. Hedefleri bunun çok üstündeydi. Amerikan Koleji bünyesinde açılan ilk kız tıp okulunda jinekoloji ve obstetrik dersleri vererek kızlara tıp eğitimi veren ilk kadın öğretim üyesi olarak da tarihe geçti.Kadınlar Birliği'nde Sıhhiye Komisyonu Başkanlığı yapan Safiye Ali fuhuşla mücadele için de çalışmış ve genç kadınlara yardımcı olmuştur. Fuhuşa sürüklenen kızlara önem vermiş, bu kızlara yönelik genç kızlar yurdu açmak için çalışmalar yapmuıştır
İnsanlık tarihi boyunca azimli kadınlar ,devrimci yapıları ve inançları ile şartları zorlayarak hedeflerine kavuştular..Eziyet gördüler ,yapılan mobibnglere göğis gerdiler..Erkek hegomanyası ile çatışan menfaatlere kurban edilmek istendiler.Ama bugünkü konumlarını dünya üzerinde kazandılar.. Ama hala hak mucadelesinin bile farkında olmayan kadınlar dünya üzerinde varken ülkemizde olduğu gibi kendilerine vcerilen hakları bile savunmaktan geriye düşmüş kadınları görünce EY TÜRK KADINI YÜKSEL Kİ TÜRKLÜK YÜKSELSİN...

TORUN HALİLİ

( Zordur Kadın Olmak başlıklı yazı HALİLİ tarafından 31.05.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.