Öğrencilik yıllarımda Hisar edebiyat dergisi okurdum.Bir sayısında derginin sahibi ve baş yazarı,Mehmet Çınarlı,tatil için bir kaç kitap listesi yapmış ve okuduklarını,okurları ile paylaşmıştı.
Babıali için çok eleştirel yazılar yazmıştı.Kimseyi beğenmeyen hep ben merkezli bir kitap diye yazdığını hatırlıyorum.

Otobiyografik eserlere merakım vardı.Bu kitabı bin  dokuz yüz seksen beşlerde almışım.O zamandan aklımda bazı önemli olaylar kalmıştı.Ama zaman ilerledikçe edebiyat merakım arttıkça yeniden okumak istedim.Özellikle Tanpınar hakkında ne yazdığını merak ediyordum.
Cumhuriyetin ilk yılları,her alanda bir yenilik,seferberlik vardı.Genç Cumhuriyete tecrübeli insanlar yetiştirmek için yurt dışına eğitime gönderiliyorlardı.Bunlardan biri de Necip Fazıl Kısakürek.

İki şair köşe başlarını tutmuştu.Kadere bakın ikisi de rejime muhalif şairler.Nazım ve Üstat.

üstat kaldırımlar şiiri ile büyük bir çıkış yakalar.Hakkında çok olumlu yazılar çıkar.Fransa günleri tam bir bohem hayat olur onun için.Kumara alışır.Bunu kendi kaleminden anlatır.Yol parasını bile geri dönüşte kumar oynayacak kadar tutkulu olmuştu.
Dönüşte kısa süreli de olsa bankalarda çalışır.O zamanlar da derin bir fikir buhranı yaşar.Şeyhi Arvasi ile tanışmasından sonra yeni bir hayata başlar.O ve Ben diye hayatını iki bölüme ayırır.Önceki yazdıklarını şiir kitabına almaz.Eski şiirlerini çelik,çomak oynamaya benzetir.Benim işim gerçek sanatkarlıkta diye yeni bir sayfa açar kendine.Tabii edebiyat çevrelerinin bir kısmı sanatına ,şiirine kıyan olarak niteler.
Bu kitabında en çok;Peyami Safa ile ilgili tartışmalara yer verir.Ahmet Haşim ile Safa arasında yapılan bir tartışmaya müdahale eder.Haşim'i tokatlar.Ertesi gün Safa İle Hasim'i kolkola yürürken görür.Ve Safa hakkında olumsuz düşünmeye başlar.
Tanpınar için kendi halinde hiç bir gruba girmeden eserler yazan sade biri olarak görür.
Bir diğer merak ettiğim Said Faik için bir fikir taşımaması ama yazmak için vaktini hiç boşuna harcaması.Kısa da olsa Sabahattin Ali den bahseder.Onun öykülerini daha değerli emek verilmiş olarak değerlendirir.Keşke o günlerde bu yazarlara daha çok yer verseydi.Bugünler için daha faydalı olurdu.
Edebiyat tarihine bakınca Tanpınar,Üstada göre daha kalıcı eserler vermiş.Üstat her alanda eserler vermişAma çok azı bugün için değerlidir..En önemli tiyatro eserlerinden biri de,Bir adam yaratmak olmuştu.Bu eser Fransa da olsa çok ses getirir diye olumlu tepkiler almış.Zaman zaman da Milli marşımızı sen yazsaydın diye teklifler aldığını yazsa da her alandan ilk olma zaafı.İstiklal marşı çok özel bir zamanda yazılmış,değiştirilmesi mümkün olmayan bir eser.O kahraman ordumuza ifhafen yazmış,Safahata almamış Akif.

İki kutuplu dünyanın şairleri olmuş Üstat ve Nazım,rejime muhalif olmasalardı,daha güzel eserler verebilirlerdi.Bir döneme kendi açısından yazılmış Otobiyoğrafik eser okunmaya değer bugünün güncellemesiyle..
( Babıali başlıklı yazı M.Filizman tarafından 25.05.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.