1 Selam

SELAM

Merhaba! Rabb’inin emriyle selamlara en güzel ile mukabele eden güzel dost!

Hayatımızın ve yaşadığımız toplumun daha mutlu ve huzurlu olabilmesi için, bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm âlemleri yaratan Rabb’im bizlere bazı şifreler vermiş.  Kitabı ve kılavuzları ile de çözümü bildirmiş. Bu şifreler hayat devam ettiği müddetçe geçerli olacaktır.


Hiçbir güç bunların geçerliliğini kaldıramayacaktır.. 

Hayatın içinden her gün yaşadığımız birkaç örnek sahne…

İşte bunlardan ilki; “Selam”

Nasıl emin olunur ki gecenin bir yarısı karşıdan gelen bir yabancı mı,  dost mu?  Yoksa kötü niyetli birimi. İyice yaklaşana kadar tedirginlik devam eder. Göz gözü görünce, tebessümle bir selam verir ve sağ elini hafifçe kalbinin üzerine koyar,  işte o zaman anlarız ki bu dost ve zarar gelmez.

Yâ da hafif düşünceli, üzgün, kızgın veya dertli bir şekilde iken kafanızın içinde nedenler? Nasıllar? Niçinler? dolaşırken ve cevapları bir türlü bulamazken, bir güler yüz şifreyi söyleyerek yanaşır size; “Selamün aleyküm”, “Merhaba”, “Hayırlı günler”,  bir anda dünyanız değişir. Karamsarlık kalkar , “Aleyküm selam”  dersiniz ve muhabbet başlar. Dertlerinizi paylaşır birbirinizin doktoru olursunuz. Sorunlar çözülmese bile artık bir ortağınız vardır.

Yâ da işten gelmiş, arabanızı park etmiş hızla evinize yürürken, bir dost sesi duyarsınız! “Merhaba komşum”. Duraklarsınız ve ayaküstü muhabbete başlarsınız. Tüm günün yorgunluğunu atmış bir halde evinize huzurla girer ve sizde ev halkını selamlarsınız. Huzurun ve mutluluğun şifresi artık evinizin içindedir.

Benzer örnekleri ne kadar çok yaşıyoruz değil mi?

Böylece bu şifre, en küçük çocuktan, en yaşlı dedeye, işçiden patrona, yolcudan sürücüye, öğrenciden öğretmene, doktordan hastaya, memurdan vatandaşa kadar herkese yayılır.

Bir ufacık kelime ve küçük bir tebessüm, bu kadar zor mu?

Bakalım bir deneyelim bu küçük gibi görünen muazzam şifre nasıl açılmaz kapıları açıyor ve diğer zor şifreleri nasıl kırıyor? Dünya’ya ve sonsuz âleme nasıl tesir ediyor?

Bir kişiyi sevmek ve muhabbet kurmak için konuşmak gerekir. Konuşmak için ise giriş yapmak ilk basamaktır. Çoğu zaman uygun kelimeyi bulamaz ve irtibata geçemeyiz. “Nereden başlasam?” diye düşünürüz.   İşte en güzel başlangıç, bir tek kelime… Nasıl olursa olsun, şekli ne olursa olsun, nerede olursa olsun.  “Selam”

“Halkın en cimrisi, rastladığında din kardeşine selam vermeyendir.” buyurmuyor mu kâinatın efendisi?


Selam! Selamı sevene,

Selam! Kardeşine değer verene,

Selam! Hakk’ı bir bilip emrine uyana,

Selam! Hak için batılı yere serene,

Selam! Doğruyu arayıp, yanlışı silene, 

Selam! Secdelerde gözyaşı dökene. 

Sadettin TURHAN


( Selam başlıklı yazı sturhan tarafından 28.04.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.