Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 6.01.2020
Okunma Sayısı : 843
Yorum Sayısı : 0

HERKES İÇİN MÜNBİT BİR ALAN:OSMANLI

California Üniversitesinden Stanford J.Shaw ABD’deki Osmanlı Araştırmalarının 19.yüzyıl sonlarında başladığını yazarken;Derslerin ve geleneğin popüler Amerikan düşüncesiyle belirlendiğini,popüler Amerikan düşüncesinin beslendiği argümanların ise Ermeni katliamı,Bulgar dehşeti olduğunu Abdülhamid han’ın kızıl sultan olarak tanımlandığını belirtmektedir.Esas mesele Osmanlı topraklarının paylaşımıydı ve Batı,kültürünün doğu’nun geri topraklarında gelişebilecek her şeyden üstün olduğunu düşünüyordu.Stanford J.Shaw.Osmanlı Devleti ve Dünya Tarihindeki Yeri)

Kemal Karpat Osmanlı’ya olan ilgiyi anlatırken 1985-2000 arasında Osmanlı ve Cumhuriyet tarihiyle ilgili birçoğu kitap olarak basılan en az 250 doktora tezi hazırlandığını belirtmektedir.

Bu ifade de yurt dışı için geçerli olabilir belki.Ülkemizde Osmanlı’ya olan ilgi on yıllardır bitmedi.Osmanlı’yı bilmek,tanımak,anlamak o kadar da kolay değil.Okuma hırsım var ben okurum diyorsanız sadece,1999 yılında Osmanlı Devletinin 700. Kuruluş yıldönümünde basılmış olan 12 ciltlik Osmanlı’nın (PDF taranmış halini ben internette buldum.) 9244 sayfa ve 810 bilimsel makaleden oluştuğunu bilmelisiniz. Yine aynı yayının 12.cildinde Cumhuriyet döneminde yazılan Osmanlı Araştırmaları’ na ait Bibliyografya tam 421 sayfa olup,bibliyografya da kayıtlı yayınlar (kitap-makale,rastgele bir sayfada 46 yayın listelenmişti.)ın sayısı tahmini 19.000 yayına tekabül etmektedir.Ve bunlara ilaveten çeşitli zamanlarda yayınlanan sayısız dergi ve roman.Osmanlı’yı tarihe karışmasından sonra doğan, nesiller olarak ve onca çabaya rağmen unutmadık.Osmanlı,ne düşünürseniz düşünün, bu coğrafyada yaşayan milyonların geçmişi, bizim geçmişimiz.Bir Bulgar, bir Ermeni,bir Fransız veya bir Arap tarihini unutmak istemiyorsa, bizim de tamanına yakın büyük bölümü,temiz olan tarihimizi unutmamız beklenmemeli.ŞANLI TARİH HASTALIĞI’na kapılmadan, objektif olarak Oryantalist yaklaşımdan etkilenmeden Osmanlı’yı tanımanın doğal hakkımız olduğunu düşünüyorum.

( Büyük Osmanlı-herkes İçin Münbit Bir Alan başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 6.01.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.