TARIMDA TÜRKİYE  

Ülke olarak çok değerli ve tarıma elverişli topraklara sahibiz. Topraklarımızın ne kadar kiymetini biliyoruz acaba? Dünyada tarımda şuan 8.ci 9 cu sıralarında bulunuyoruz. Birinci sırada ABD de alırken ikinci sırada Hollanda almaktadır. Bunların takibinde Ispanya vesaire geliyor. Şu an Hollanda tarım aletlerini üretmekte ilk sırayı almış bulunmaktadır. Çünkü ülke kendini tarımda ve hayvacılıkta nasıl daha geliştirmenin peşinde koşuyor. Dünyanın en önemli tarım alanında çalışma yapan üniversiteye sahip...Şimdi Türkiye'de tarım alanında çalışma yapan kaç üniversite var acaba? Hollanda yüzölçümü ile şuan Konya ilimiz büyüklüğünde. Avrupa'ya ihraç edilen sebzelerin dörtte birini Hollanda sağlamaktadır. Hollanda bir çok tarım topraklarını denizden sağladığını biliyormuydunuz? Deniz olan yerlerini çember altına alıp, buralara toprak doldurup düz tarla haline getirdiler. Ve tarıma uygun hale getirdikten sonra istediği ürünü ekip biçmeye başladılar. Hollanda her bir toprak karışını değerlendiriyor. 

Türkiye şuan 38 milyon 400 bin hektar alanı tarım ve dikilen toprağı var.2006 yılıyla kıyaslandığında tarım alanının 8,2 azaldığını biliyormusunuz? 2006 yılında Türkiye'de toplam tarım alanı 40 milyon 493 bin hektarken, 2016 da 15 milyon 574 bin hektar gerilemiş.Tabiki yapılan yanlış işlemler tarım alanları yok ediyor. Türkiye'de en verimli topraklar Güneydoğu, Iç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde bulunuyor. Neden bu kadar verimli topraklarımız varken hala dünyada 8.ci ve 9 cu sıralarda yer almaktayız? Çok verimli meralarımız var ama halen hayvanları ithal yolla alıyoruz. Ülkemizin verimli topraklarına sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi yani (Mezopotamya) da maalesef toprakları yanlış sulamadan yanlış gübre atmakla çoraklaştırdık.

Şuan Şanlıurfa'da bir çok verimli topraklarımız kuraklaştı.Harran tarafında bulunan verimli tarlalarımız maalesef çok sulamakta verimini yetirdi. Mezopotamya toprakları tarım ürünleri ekiminde bir botanik bahçesi olması gerekliyken maalesef kalitesiz ürün yetiştiriyoruz. Bu konuda çiftçilerimize büyük görev düşüyor. Çiftçilerimizin ekimini yaptığı tarlalarına özveriyle bakmaları gerekli. Çünkü kaliteli ürün ve daha fazla ürün elde etmek için,tarlalarını zamanında çiftini sürmek,gübresini zamanında yapmak,ilaçlamasını çok dikkatli yapmak ve en son sulamasını yaparken ne az nede çok sulamalı ki,kaliteli ve daha fazla ürün alabilmeli.Topraklarımızdan iyi ve kaliteli ürün elde etmek dileğiyle... 

                     Allah'a emanet olun./ Kamile Özdemir 
( Tarımda Türkiye başlıklı yazı Kamile Özdem tarafından 20.07.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.