“Sevilmek istiyorsan önce sevmeyi bileceksin”. Nietzsche

 

Mevlana da der ki: “Düşmanının 40 defa iyiliğini söyle o senin dostun olur, çünkü kalpten kalbe yol gider.”

 

Dr. Freitag, sevgi için şunları söylemiştir:

“Sevgi terapidir sevginin olduğu yerde korku yoktur.”

“ Sevgi her derde devadır, sevgi hayatı uzatan bir iksirdir.”

“Sevdikçe istediğiniz her şeyi fazlasıyla elde edersiniz.”

“ Ne mutlu sevgide müsrif olabilenlere.”

 

Mevlana’ya göre: “Sevgi acıları tatlandırır, bakırları altın eder, dertler sevgi ile şifa bulur….” .

 

Yaşadığımız yüzyılın teknolojik gelişmeleri yüzünden in­sanoğlu, insana muhtaç olmadığını düşünmeye başlamışsa da, sevgisizliğin bedelini ağır ödeyerek “sevgi” gerçeğini konuşma­ya başladı. Sevgisizlik hapishaneleri çoğalttı, sokak çocuklarını artırdı.

 

İnsanoğlu sevme yeteneğini, sevile sevile kazanır. Sevme­den önce sevilmeyi öğrenir. Sevilme duygusunu yeterince tatma­mış bir insanın, başkalarını sevebilmesi de oldukça zordur.

 

Sevgi görmeyen, sevgi veremez. Sevilmeyen sevmez. Sev­ginin ifadesi hayatı şenlendirir. “Sevginin ilk görevi dinlemek­tir” diyor filozof Paul Tillich. Alman edebiyatçı Gothe de; “Bir şeyi sevmeden onu anlayamayız” diyor.

 

Robin Sharma’ya göre, “hayatta en büyük mutluluk, sevildi­ğimize inanmaktır.

 

Sevgi; insanca olan tüm duygu ve düşüncelerin paylaşılmasıdır. Sevgi yaşamı renklendirmekte, değerli ve yaşanır kılmakta­dır. Sevgi ilgi demektir, hoş görü demektir. Sevgi karşının hak­kına saygı göstermek ve korumak demektir. Sevgi tahammül göstermek demektir. Sevgi, kişinin kendisini aşması, doğaya, çevreye, tüm canlılara karşı duyarlı ve sorumlu olması demek­tir. Sevgi onarır, korur, geliştirir, sevgisizlik ise yıpratır, yok eder.

 

Sevgi, duygu ve düşüncelerin paylaşılmasıdır. Yalnızca maddi olanın değil, bunlarla birlikte acının, sıkıntının, korku­nun, üzüntünün, sevincin, iyiliğin, erdemin; yani insanca olan tüm duygu ve düşüncelerin paylaşılması, sevginin oluşmasında önemlidir (Erçetin,2006, s.154).

 

 

 

 

KAYNAKÇA

1-Alıcı, Akın. Hayata Yön Veren Öyküler. Epsilon Yayıncılık Hiz. Tic. San. Ltd. Şt. İstanbul:2004.

2-Arslanoğlu, İbrahim. Yaşamımızda ve Eğitimde Sevgi Neden Önemlidir? Dumlupınar Ün. Paneli, Kütahya:2010.

3-Çamlıca, Sait. Öğretmen Tohumda Ormanı Görmeli. Bayrak Matbaası, İstanbul:2009

4-Çamlıca, Sait. Çocuk Eğitiminde 33 Hata. Akis Kitap Yayıncılık Sanayi Ticaret A.Ş. İstanbul:2010.

5-Erçetin, Ş. Şule. Okullarda Şiddet ve Çocuk Suçluluğu. Eğitim ve Şiddet. Hegem Yayınları, Mikro Basım -Dağıtım, Ankara: 2006.

6-Özmen, Fatma. Etkili Eğitimin Gerçekleştirilmesinde Duyuşsal Alanın Önemi –Sevgi Eğitimi- Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt: 9 Sayı : 1, Sayfa:193-198. Elazığ:1999.

7- Sharma, Ermiş. Sörfçü ve Patron. Çeviren: Belkıs Dizbudak, Goya Yayınları, İstanbul: 2006.

( Sevginin Gücü-2 başlıklı yazı KARAM-41 tarafından 7.07.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.