Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 26.02.2019
Okunma Sayısı : 1589
Yorum Sayısı : 4
Günün Yazısı

Bu Yazı 28.02.2019 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 21.01.2019 tarihinde 2019/1 sayılı bir genelge yayınladı.

Yayınlanan 2019 Yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planı konulu genelgenin 4.maddesinde “yapılacak denetimlerde engellilerin erişimine uygun olmadığı tespit edilen sürücü koltuğu hariç dokuz ile on altı oturma yeri olan araçlarla verilen toplu taşıma hizmetleri, turizm taşımacılığı yapılan araçlarla sağlanan taşıma hizmetleri ve özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma hizmetleri sağlayıcıları ile yolcu gemilerinin sahiplerine eksiklerini tamamlaması amacıyla “7.7.2018 tarihinden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebileceğinin göz önünde bulundurulması”  gerektiği uyarısı yapılınca olan oldu.

Genelgenin yayınlanmasından kısa bir süre sonra ise süre uzatımını yeni bir kazanımmış gibi algılayan Sincan Şoförler Ve Otomobilciler Odası Başkanı İsa Yalçın sosyal medya hesabında “Esnaflarımıza müjdeler olsun engelli rampasıyla ilgili mecburiyet yoğun uğraşlarımız sonucu ‘2’ yıl ertelenerek uzatılmıştır. Bu ekonomik sıkıntıda zor durumda olan esnaflarımızı bir nebzede olsa rahatlatan bu karardan ötürü emeği geçen herkese sonsuz şükran ve teşekkürlerimizi sunarız.” şeklinde yazınca engelli camiasında büyük tepki topladı.

Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Av. Turhan İçli, yaptığı açıklamada genelgedeki süre uzatımını nedeniyle Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun zil çalıp oynadığını ve bunu da yayınladıkları bir genelgeyle şubelerine müjde olarak duyurduklarını belirtti.  

İçli yaptığı açıklamada Peki, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu hatırlatmaya neden gereksinim duydu? Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü. 23 Ocak 2019 tarihinde görüştüğümüz Genel Müdür Sayın Dr. Orhan Koç, şoför esnafının paniklediğinden bahisle onların temsilcileri ile görüştüklerini ve böyle bir hatırlatmaya gereksinim duyduklarını söylüyor. Peki, “Neden engelli konfederasyonları bu görüşmelerde yok?” sorumuza ise, “Ne gerek var; zaten biz engellileri temsil etmiyor muyuz?” diye yanıt veriyor. Genel Müdürün özrü kabahatinden büyük. Eğer siz engellileri temsil ediyorsanız, engelliler alanındaki sivil toplum örgütlenmesine ne gerek var? Bu, demokrasiyi içselleştirememiş, engellileri sosyal bir taraf olarak görmeyen zihniyettir. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun baskısıyla, engelli örgütleri baypas edilerek çıkarılan bu genelge ile Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarına seçimlik bir hak olarak verilen süre uzatma seçeneğini, adeta bir zorunluluk haline getirmeye çalışıyor. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının devlet temsilcisi olan üyelerine, iki yıllık süreyi tam olarak kullanmaları için adeta talimat veriyor. Genel Müdürlüğün bu tutumunu protesto ediyoruz ve Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarındaki Konfederasyon temsilcilerine sesleniyoruz: Lütfen işi sıkı tutun. Elbette erişilebilirlik uygulamaları için muhataplarına yeterli süreyi verin ancak bonkör davranmayın. 1997 yılında 572 sayılı KHK ile erişilebilirlik konusu yasalarımıza girdiğinden buyana 22 yıl geçti. İnsaf! 22 yılda görevlerini yapmayanlar iki yıl içerisinde mi başaracaklar bunu.” dedi.  

Diğer bir açıklamayı ise Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz yaptı. Türkiye’de engellilerin haklarından yararlanabilmeleri için uzun süreli ve yoğun bir mücadele verilmekte olduğunu ifade eden Boyraz, bir taraftan mevzuatta iyileştirilmeler sağlanırken öbür tarafta çıkarları sarsılanlar bu iyileştirmeleri bozmanın gayreti içine girdiklerini belirterek, “Bizler açısından üzücü yanı, haklarımızı korumakla mükellef olan kamunun bu görevini yapmaması veya istismarına zemin hazırlamasıdır. Bunun tipik bir örneği, AÇSHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 21/01/2019 tarih ve 1 sayılı genelgesidir.” dedi.

Yayınlanan genelge ve ardındaki yaklaşımın eksik ve yanlış yönlerine de dikkat çeken Boyraz, “Engelli ve Yaşlılar Genel Müdürlüğü, engellileri temsil yetkisine sahip değildir. Asıl sorumluluğu engelli ve yaşlıların haklarının kamu adına korunmasıdır. Birilerinin ticari kaygılarını rahatlatma makamı değildir. Bir alanda farklı tarafların sorunu ortaya çıkmışsa bunu Birleşmiş Milletler genel yaklaşımı içinde en pratik yolu kamu kurumunun bir hakem olarak tarafları bir araya getirmesi ve birlikte çözüm üretmelerini sağlamasıyla mümkündür. Kamunun görevini yapmaktan kaçınması, şoförlerin veya bina sahiplerinin ticari kaygılarına daha fazla değer verilmesi bu ülkedeki engellilere yönelik ayrımcılığın açık birer kanıtı olarak durmaktadır. Bugün 14-22 yıldır tedbir alamayanlar, bunu yapamayacak olduklarından değil, yapmak istemediklerinden ve bu isteklerinin kamu tarafından da desteklenmesinden cesaret almaktadır.” dedi.

Sözün özü olarak, 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Kanununun geçici 2. ve 3. Maddesiyle erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik konularında yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi için konulan süreler ha bire ötelene dursun. Şoförlerin fendi engellileri yendi demekten başka ne denilebilir bu duruma?

( Şoförlerin Fendi Engellileri Yendi başlıklı yazı AliHaydar tarafından 26.02.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.