Külkedisini bilmeyenimiz yoktur, gece saat on ikide sihirli olan araba atlar eski haline, araba kabağa atlar bilmem neye dönüşürken, külkedisinin ayakkabısı hiçbir şeye dönüşmedi ve ayakkabı olarak kaldı? Ne kadar saçma bir ayrıntı diyebilirsiniz lakin, az düşününce bana hak vereceksiniz!

 

Cep telefonumuzu uçak moduna alınca uçmuyor, madem uçmuyor neden uçak modu var? Ne kadar saçma!

 

İnsanlar doğru olan şeyi yapmakla mı yoksa şeyleri doğru yapmakla mı daha çok ilgilenmeli? Önce şeyler nedir bilmeli! Bence önce doğru olanı yapmalı, arkasında yanlışa düşmemek için vicdan terazisinden tartmalı. Şeyleri meyleri bırakmalı bir şeyleri yapmalı.

 

Kendi kararlarınızı verir misiniz, yoksa başkalarının kararlarına göre mi yaşarsınız? Önce karar neye göre karardır onu bilmeli, dinin ve toplumun yararına kararsa kendimde karar veririm, yok bu konuda bir bilgim yoksa, dini ve toplumda bu konuda insanın mutluluğunu şiar edinmiş kişilerin kararlarını birbirine katar ondan sonra karar veririm.

 

Hiç kimse bilmeyecekse “yanlış” bir eylemde bulunmak doğru mu? Bu soruyu biz Müslümanlara soruyorsanız, Alemlerin Rabbi her an bizimle ve yaptığımızı görüyor ve yaptıklarımızın doğrultusunda hesaba çekecek, gayri Müslüm olana soruyorsanız onlar için doğru her zaman doğru değil, kendi çıkarları doğrudur yanlışın bir önemi yoktur.

 

Hayatınız üzerinde ne kadar kontrolünüz var? Zor bir soru, hayatımızın üzerinde Alemlerin Rabbinin izin verdiği çizgide hayatımızı kontrol edebiliriz. Diyeceksiniz nasıl, karşımızdaki insanı mutlu etmek yerine hep üzeriz ezeriz, oysa onu üzmemek sevmek varken sevmeyiz, kontrolü elden kaçırırız, hayatımızda bizim için iki yol vardır, doğru yanlış, güzel çirkin, iyi kötü bunlar hayatımızın içinde hangisini seçersek hayatımız o yönde devam eder gider kontrol elimizde olur.

 

Üzüntü olmadan mutluluğumuz olabilir mi? Olmaz bir şeyin aksi yönü olmayınca, diğer yönün anlamını bilemeyiz değerini öğrenemeyiz. Önce üzülür arkasında seviniriz, bundan sonra kimseyi üzme üzersen senin çektiklerini çekerler diye üzüntü uyarır. Sevinç kıymetimi bil herkesi sev, yoksa üzüntü seni kaplar üzülür acı çekersin diyerek uyarır. Üzüntü sevinci, sevinç üzüntüyü anlatırken aksini aks ettirirken güzel olanın kıymetini bilmemizi istiyor söylüyor.

 

Mehmet Aluç


( Felsefi Sorulara Cevaplarım... başlıklı yazı kul mehmet tarafından 1.02.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.