GAZİANTEP’TE  KİLİMCİLİK TARİHİ VE

DR. KAZIM ERKENT

 

       Ahmet AYAZ

Gaziantep Ekspres Gazetesi 18.9.2018

……………………………………….

 

       Dr. Kazım Erkent, “Gaziantep’te  Kilimcilik Tarihi” adlı 160 sayfalık bir kitap yayımladı. Dr Kazım Erkent bu kitapta tam 155 tane kilimci ustasının resimlerini yayımlamış. Kitapta 89 motif ve 48 tür desen bulunmaktadır. Ben kilim alıcısı olarak bu göz kamaştıran desen ve motifleri görecek olsam, kilim almakta çok zorlanırım. Daha doğrusu hepsinden  almak  geçer  içimden. İsterdim ki hepsinden birer tane alayım. Çünkü vazgeçilmez bir güzellik görüyorsunuz kilimlerde. Dr. Kazım Erkent bu kitabı  hazırlarken, eski ustalarla bire bir konuşarak elde  edilen  bilgilere  dayanarak hazırlamış. Şimdi  bilgi aldığı kişileri beraber görelim.

        Mehmet Şevket  Erkent, Mehmet Baki Erkent,, Fatih Erkent, Yaşar Erkent, Ahmet Erkent, Süleyman Ercan, Yaşar Elbir.  Burada görülüyor ki, Dr. Kazım Erkent bir kilimci  ailesinden geliyor. Kitapta kaynak kişiler olarak aşağıdaki isimleri göstermiş.

       Emekli öğretmen Fatoş ÖZSÖYLER, Orman Mühendisi Yılmaz OSMANLIOĞLUU,   Cengiz İLBAYLI, Prof. Dr.Metin KARAKÖK, Hakan KORKMAZLAR,  Mehmet CIKCIK, Mak. Mühendisi

Ökkeş TÜZÜN, Dr. İrfan GÖZEK, Mehmet Durdu KANALICI, Tekstilci Abdullah KANALICI, Muzaffer ÖZBİRECİKLİ, Op. .Dr. Faruk KARAKAŞ, Galip KALEMCİ,

Gaziantep Ticaret Odası  kurumsal İletişim Müdürü Ali Rıza ALPDOĞAN.

Yukarıdaki sözü edilen kişiler  kaynak olarak gösterilmiş  Ayrıca renkli  nakışlı desenler vermiş. (1) Haphap ayağı dilimi  nakışlı desenli kilim. Parmak göbek,  Çarkıfelek haphap ayağı göbek, Parmak göbek,  Baklava .dilimi nakışlı göbekli kilim , İstanbul nakışlı göbekli kilim,  Parmak parmak nakışlı göbekli kilim, Şeytan Basamağı Nakışlı dirsek göbekli kilim, Zincir zincir nakışlı  göbekli kilim, Pençe nakışlı göbekli kilim, Atom nakışlı  göbekli kilim, İlk işleyen Mehmet Şevket Erkent. Taraklı nakışlı göbekli kilim,  İlk işleyen Süleyman  Ercan.  Kuyruklu aton nakışlı  göbekli kilim. karışık desenli Kürt Kilimi gibi  çeşitli  renkte, çeşitli  desenler devam ediyor. Ayrıca  kitabın sonunda Süleyman Ercan tarafından yazılmış “Şeert iken kalfa oldum” “Nakışlarla Kilimlerimiz” “Tembel Halfeler” başlıklı şiirimsi yazılar var.

 

Kitap  Gaziantep Büyükşehir belediyesi Kültür A.Ş yayınlarından çıkmıştır.. Dr. Kazım Erkent’in ön sözü ve özgeçmişi, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve eski Bakanımız Fatma Şahin’in takdim yazıları  kitapta yer almaktadır. Ben burada  değerli dostum Dr. Kazım Erkenti ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’i canı gönülden kutluyorum. Kültür ve sanatımıza destek verdiklerinden dolayı. Dilerim araştırmacı yazarımız Dr. Kazım Erkent ve Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. miz ve Kültür A.Ş. nin kurucusu Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar Hocamız iyi ki Kültür A. Ş yı  kurmuş. İnşallah daha önemli eserlere imzalarını atarlar.

 

 

( Gaziantepte Kilimcilik Tarihi Ve Dr. Kazım Erkent başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 17.09.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.