Atatürk'ü ister bir birey ya da bir lider olarak ele alalım ; onun yetişme sürecinde kişilik özelliklerinin     yanında devlet adamı ve asker özelliklerinin de payı çok fazladır.

     Bir lider olarak Atatürk'ün yetişmesinde yaşadığı çevreler , aldığı eğitimler , yönettiği savaşlar ve   Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetim anlayışı ile arkadaşları , Türk milletiyle yaptığı inkılapların rolü oldukça   etkili olmuştur.


    İlk olarak Atatürk'ün İslam dinine nasıl baktığını anlamamız için yaşadığı çevre ile ailesine bir göz  atalım:Atatürk'ün doğduğu topraklar olan Rumeli bu açıdan önemlidir.Mustafa Kemal'in baba soyu Karaman'dan Rumeliye göçen Kızıl Oğuz da denilen Yörüklerdir.Bugünkü Makedonya Cumhuriyeti'nin Debre şehrinin Kocacık köyü Atatürk'ün dedesinin köyüdür. Nitekim günümüzde de Kocacıktaki köylülerde bu bilgileri anlatmaktadır.Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin 1840'lı yıllarda Selanik'te dünyaya gelmiştir.


   Atatürk'ün baba tarafından dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendidir.Hafız lakabından anlaşılacağı üzere dedesi Kur'an-ı Kerimi ezbere biliyordu.Dedesinin kardeşi Kızıl Mehmet Emin Efendi de hafızdır.


    Atatürk'ün anne tarafından dedesi Sofizade Feyzullah Efendi ve ailesi muhafazakar bir ailedir.Feyzullah Efendinin babası İbrahim Ağa ve onun babası ise Molla Hasandır.


   Atattürk'ün babası Ali Rıza Efendi ''adam olmak için okumak , öğrenmek şarttır. Başka da çare yoktur.'' Atatürk'e diyerek geniş görüşlü , modern fikirli tarafını bizzat göstermiştir.Mustafa Kemal'i Mahalle Mektebinden alır ve modern kurum olan Şemsi Efendi okuluna gönderir. Bu bakımdan Atatürk'ün üzerinde babası büyük ve derin olan ilk etkileri bırakmıştır.


Atatürk' e göre dinsiz bir toplum düşünülemez. O dinsiz toplumların devam edemeyeceğini belirtir birçok sözünde.Din ona göre Tanrı ile kul arasındaki bağlılıktır.Hatta Atatürk bir konuşmasında İslam dini ile ilgili çarpıcı fikirleri söyler:''Din vardır ve lazımdır. Temeli çok sağlam bir dinimiz var. Malzemesi çok iyi. Fakat bina asırlar boyunca ihmale uğramış...


Atatürk din ve dilin öneminin şu sözleriyle vurgulamıştır:''Milletimiz , din ve dil gibi iki fazilete sahiptir. Bu faziletleri hiçbir zaman hiçbir kuvvet milletimizin kalp ve vicdanından söküp alamamıştır ve alamaz.


Kur'an-ı Kerim Atatürk'ün özel eşyalarındandır.Gazi Mustafa Kemal Kur'an-ı Kerimin Türkçe meali için çalışmalar yapılmasını istemiş bu çalışmalara da destek vermiştir.


Mustafa Kemal tamamıyla İslam dininin egemen olduğu dindar bir ailede yetişmiş, söylenenlerin , yazılanların aksine dinin olması gerektiğini söylemiş , dinsiz toplumlarında yok olup tarih sahnesinden çekileceğini belirtmiştir. Hatta İslam dini için büyük ve önemli hizmetlerde bulunmuştur.

( Atatürk Ve İslamiyete Bakışı başlıklı yazı Baki tarafından 15.09.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.