1 Gesi Bağları, Ankara'nın Bağları Derken...

Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 23.08.2018
Okunma Sayısı : 3357
Yorum Sayısı : 0
Gesi bağları, Ankara'nın bağları derken...

     "Atom ve molekülleri bir arada tutan kuvvete kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar kovalent bağ ve iyonik bağ olmak üzere iki ana grupta toplanır.  
     Kovalent bağ, iki atom arasında, bir veya daha fazla elektronun paylaşılmasıyla karakterize edilen kimyasal bağın bir tanımıdır. Genellikle bağ, ortaya çıkan molekülü bir arada tutan ortak çekim gücü olarak tanımlanabilir. 
     Bir metâl ile bir ametâl arasında elektron alışverişiyle oluşan bağa iyonik bağ denir.
Elektron veren element verdiği elektron sayısı kadar (+) iyon, elektron alan element aldığı elektron sayısı kadar (–) iyon değerliği kazanır."
  Üzüm bağlarının haricinde, bir de bu tür bağlar olduğunu, lise yıllarında kimya dersimizde öğrenmiştik.
Atomlar arasında var olan bu bağlar nedeniyle, elementler, metaler ve onlardan üretilen araç gereçler; yapısına uygun bir duruş sergiliyor, bozulmuyor, asırlardır insanlığa hizmet ediyor.
     İnsanın da kendisiyle, çevresiyle, evrenle ve diğer insanlarla olan çeşit çeşit bağları var.
Bu bağlar kısmen kayboldu, yara aldı, gizlendi ve şekil değiştirdi. Cismen ve ismen insan kaldık fakat, fonksiyonel olarak / duygusal enerji olarak sosyal yaşamdan çekildik. Yani tedavülde; aslına uygun insan olarak yokuz.
Bu bağların hepsini hemen sayamasak da özetleyelim:
Sevgi bağları, saygı bağları, muhabbet bağları, dayanışma bağları, yardımlaşma bağları, güven bağları, eskimeyen dostluk bağları.
     Enflasyon, geçim derdi, yaşam mücadelesi, doyumsuzluk, hazımsızlık, baş olma sevdası, biriktirme hırsı, diğerinden farklı olma hezeyanı, güzel, güçlü ve varlıklı yaşama beklentileri; atomların kimyasal bağlarını bozamasa da, insanoğlunun hem kimyasını hem de sosyal bağlarını yerle bir etmiştir.
Bağların kopuşunu, elbette ağlayarak tamir edemeyiz. İnsanız; düştüğümüz yerden kalkma yükümlülüğümüz var.
Kalkalım ve yürüyelim hep birlikte...
Yaşamak, yaşatmak ve insan olarak göçebilmek için.
23.08.2018
Ali Rıza Malkoç
#armozdeyis
( Gesi Bağları, Ankara'nın Bağları Derken... başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 23.08.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.